Nieuws op www.wijninfo.nl
Prijsstijging Bordeaux 2005 nadert de zeventig procent
Nieuwe website laat per dag de prijsstijging zien
Amsterdam, 19 juni 2006
Sinds de Bordeauxoogst van 2005 binnen is heerst er in de wijnwereld een opgewonden stemming over dit jaar. Château's reppen over de mooiste wijn die ze ooit maakten, proevers praten over het mooiste jaar dat ze ooit proefden. Reden: het goede weer. Veel zon, maar niet te warm - zoals in 2003 het geval was -, droog, maar op de juiste momenten ook een buitje. 2005 lijkt - nu al - het magische Bordeauxjaar 2000 te overtreffen, en zal wellicht in het illustere rijtje van 1929, 1945, 1961 en 1982 worden opgenomen. Gevolg is wel dat 2005 een erg duur jaar wordt. De grote vraag is natuurlijk hoeveel de prijs precies zal stijgen.
De in mei dit jaar ! gelanceerde website "Bordoverview" (
Bordoverview combineert deze prijsinformatie met kwaliteitsinformatie. Dit levert een boeiend beeld op. Alle wijnen in dit overzicht kunnen worden gesorteerd op de beoordelingen van de belangrijkste wijncritici.
Een paar opvallende zaken:
§ De wijnen met een hoge 'score' van de Amerikaanse wijncriticus Robert Parker zijn het meest in prijs gestegen. Met als meest uitzonderlijke voorbeelden Château Troplong Mondot ! met een prijsstijging van 282 procent en Château Larciss! e-Ducass e met bijna 300%! § De duurdere wijnen (die ook als laatste uitkomen) stijgen procentueel het meest in prijs. Zo zien we betaalbare wijnen vrij betaalbaar blijven, en nauwelijks betaalbare wijnen volstrekt onbetaalbaar worden. § Een groot aantal wijnen wordt door dezelfde mensen gemaakt met veel aandacht voor winstmaximalisatie: originaliteit wordt opgeofferd aan een type wijn dat vooral in goede aarde valt bij de belangrijkste critici. Want hoe meer punten, hoe hoger de prijs.
Tip: wie de voorkeur geeft aan de minder zware, meer elegante klassieke Bordeaux moet zich richten op de Engelse critici. Met als voordeel: hun mening heeft veel minder effect op de prijsvorming.
Voor meer informatie: David Bolomey (vinoloog),