Provincie Zuid-Holland

Gezamenlijke aanpak water in de Zuidplas

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Zuid-Holland en de driehoek RZG Zuidplas

Vanaf 2010 is de Zuidplas de grootste verstedelijkingslocatie in Zuid-Holland met 15.000-30.000 woningen, 150-300 ha bedrijfsterrein en 200 ha nieuwe glastuinbouw. Ruimte voor water en groen speelt in de plannen een cruciale rol. Op 22 juni 2006 heeft een groot aantal overheden en maatschappelijke organisaties twee overeenkomsten ondertekend die de kwaliteit van de inrichting van de Zuidplas regelen. Betrokken partijen spreken met beide overeenkomsten af dat de waterhuishouding in de Zuidplas de basis is van de gebiedsontwikkeling.

De ondertekeningen vonden plaats in Zevenhuizen tijdens de Langste Dag van de Zuidplas. Daar spraken ruim 250 vertegenwoordigers van overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven over de identiteit van het gebied, de bereikbaarheid en de organisatie van de uitvoering. De grote veranderingen tussen 2010 en 2030 kunnen alleen door een gezamenlijke en proactieve aanpak van overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven succesvol worden afgerond, was de rode draad in de debatten.

Water in de ZuidplasHet watersysteem in de driehoek Rotterdam Zoetermeer Gouda (RZG) moet voldoen aan de nieuwe normen uit het Nationaal Bestuursakkoord Water, die rekening houden met de klimaatsverandering en de zeespiegelstijging. In 2030 moet het watersysteem in de Zuidplaspolder op orde zijn. Behalve maatregelen om het huidige watersysteem op orde te maken moeten er ook maatregelen genomen worden die samengaan met de transformatie in het gebied. Waar nu grasland is en waar straks glas is en bebouwing, moet meer oppervlaktewater komen om te kunnen voldoen aan de benodigde waterberging. De sloten zijn straks zo ingericht dat het goed toeven is voor planten en dieren. Met het vastleggen van de afspraken over de uitvoering van de maatregelen voor de Driehoek Zuidplas geven de partijen invulling aan de ambitie om bestuurlijke afspraken te maken over de regionale uitvoering van het Nationaal Bestuursakkoord Water. De betrokken waterschappen en gemeenten hebben het initiatief bij de uitwerking. Het Waterakkoord is ondertekend door de provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeenten Zevenhuizen-Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht, Gouda en Waddinxveen.

Agrarisch en recreatief groenHet Convenant Restveen en Groene Waterparel omvat de plannen voor de inrichting van het gebied langs de A20, tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. Een groot deel van dit agrarische gebied verandert in de toekomst in nat natuurgebied. Het Convenant regelt tussen zeven partijen de afspraken over een duurzame groenontwikkeling en waterhuishouding in een gebied van ca 500 ha ten zuiden van de A20 en 150ha ten noorden van de A20. In het zuidelijke deel blijft 200 ha in agrarisch gebruik, de rest wordt overwegend natuur en recreatief groen met veel ruimte voor water. De gemeenten Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel nemen het initiatief tot oprichting van een gebiedsontwikkelingsmaatschappij met mogelijke deelname van Staatsbosbeheer en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Deze maatschappij, die vóór 1 juli 2007 moet zijn opgericht, werkt de plannen voor de Ecologische Hoofdstructuur, de recreatieve groenvoorzieningen, fietspaden en peilbeheer verder uit. Staatsbosbeheer krijgt een coördinerende en initiërende rol, de Land- en Tuinbouworganisatie LTO-Noord verzorgt het overleg met de agrariërs, terwijl ook de koepel van milieu- en natuurorganisaties Consept de afspraken ondersteunt. De provincie Zuid-Holland zet zich in voor de (rijks)financiering van de deelprojecten.

Beide convenanten zijn vanaf donderdag 16.30 te vinden op www.zuidholland.nlKijk voor meer informatie ook op www.driehoekrzg.nl