Eerste Kamer der Staten Generaal

Eurocommissaris Frattini ontvangen door Eerste Kamer

donderdag 22 juni 2006

De vice-voorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid, Franco Frattini, is op dinsdag 20 juni 2006 ontvangen door de Eerste Kamer. Bij de ontmoeting, die plaatsvond in de Gotische Zaal van de Raad van State, waren tevens enkele leden van de Tweede Kamer aanwezig.

In zijn inleiding ging Frattini vooral in op de communautarisering van het strafrecht. Hij onderstreepte dat wat hem betreft niet het volledige spectrum van justitiële samenwerking hoeft te worden gecommunautariseerd. Hij acht dit echter wel van belang voor de strijd tegen terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit. De Commissie zal daarom op korte termijn aan de Raad voorstellen om een aantal derde pijleronderwerpen over te hevelen naar de eerste pijler en daarmee te onderwerpen aan de co-decisieprocedure. Dit heeft bovendien als groot voordeel, dat daarmee het Europees Parlement een grotere rol krijgt toebedeeld. Bovendien krijgen het te voeren beleid hierdoor een grotere democratische legitimatie.

In reactie op een aantal vragen van zowel Eerste- als Tweede-Kamerleden stelde Frattini bewust terughoudend te zijn geweest in de weerslag van de uitspraak van het Hof van Justitie van 13 september 2005. Gebruik van strafrechtelijke sancties binnen een eerste pijlerinstrument dient volgens hem enkel en alleen te geschieden wanneer dit strikt noodzakelijk is, waarbij het subsidiariteitsbeginsel volledig wordt gerespecteerd, en wanneer er sprake is van proportionaliteit. Vooralsnog zal het gebruik van strafrechtelijke sancties in een richtlijn dan ook beperkt blijven tot de piraterijrichtlijn. De Eurocommissaris committeerde zich ertoe pragmatisch en prudent met zijn nieuwe bevoegdheid te zullen omgaan.

Ten aanzien van het Europese terrorismebeleid benadrukte Frattini dat het beleid zich met name zou moeten richten op het wegnemen van de oorzaken voor terroristische activiteiten. De Europese Commissie heeft een aantal initiatieven in ontwikkeling, onder meer om radicalisering tegen te gaan en vitale infrastructuur in de lidstaten te beschermen. Regelgeving op Europees niveau is met name bedoeld ter ondersteuning van de handhavingsautoriteiten in de nationale lidstaten. Zij hebben uiteindelijk de verantwoordelijkheid om van terroristische activiteiten verdachte personen al dan niet te vervolgen.

Het derde thema dat ter sprake kwam tijdens het gesprek met de Eurocommissaris was de agentschappenstructuur, waarbij de sprekers met name ingingen op de plannen een Europees Bureau voor de Grondrechten op te zetten. De discussie in Brussel over dit onderwerp richt zich op het wel of niet opnemen van de derde pijler (samenwerking op het gebied van politie en justitie) binnen de werkingssfeer van de verordening. Frattini stelde hieraan vast te houden, onder meer vanwege het feit dat de Europese staats- en regeringsleiders tot drie maal toe unaniem hebben aangedrongen op de oprichting van een Bureau voor de Grondrechten. Ook het Europees Parlement hecht groot belang aan dit nieuwe agentschap.

Tenslotte werd gesproken over de overdracht van passagiersgegevens aan de Verenigde Staten. Het Europese Hof oordeelde onlangs dat de rechtsbasis voor de huidige overeenkomst onjuist is. De Europese Commissie en de Raad hebben nu tot eind september de tijd om een nieuwe overeenkomst op te stellen. Volgens Frattini zal deze inhoudelijk gelijk zijn aan de bestaande overeenkomst, met enkel een aangepaste rechtsbasis. Pas in de loop van 2007 zal onderhandeld worden over de inhoud van een nieuwe overeenkomst met de VS, waarbij zal worden ingezet op een verhoogd gegevensbeschermingsniveau.

(