Productschap Margarine


22.06.2006

Vrijstelling foliumzuur en vitamine D

Foliumzuur en vitamine D mogen binnenkort aan producten worden toegevoegd, zonder dat daarvoor ontheffing dient te worden aangevraagd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit is het voorstel van VWS voor een overbruggingsplan, dat waarschijnlijk eind dit jaar van kracht wordt en zal gelden tot de nieuwe Europese Verrijkingsverordening in werking treedt.

Aanleiding voor het overbruggingsplan is dat momenteel toestemming vereist is van VWS voor verrijking met een aantal microvoedingsstoffen, vanwege een vrij smalle marge tussen de hoeveelheid die de mens nodig heeft en die voor de mens mogelijk schadelijk is. Hieronder vallen foliumzuur, vitamine D en vitamine A.

Omdat het huidige beleid van ontheffingen dreigt vast te lopen (zie hiervoor ook het tweede nummer van de Nieuwsbrief Voeding en Gezondheid, 10 februari 2006) is door RIVM en VWS een model ontwikkeld waarmee VWS tot een algemene vrijstelling wil komen. Het model berekent de hoeveelheid van een microvoedingsstof per 100 kcal die maximaal aan een product zou mogen worden toegevoegd.

De vrijstelling voor het toevoegen van foliumzuur is gesteld op 100µg per 100kcal en van vitamine D op 4,5 µg/100kcal. Dit betekent dat alle producten met foliumzuur of vitamine D die onder deze hoeveelheid blijven, zonder verdere toestemming op de markt kunnen worden gebracht, mits dit aan de overheid wordt gemeld. Voor het toevoegen van vitamine A komt geen algemene vrijstelling. Voor verrijking met vitamine A of met hogere gehalten vitamine D of foliumzuur dan de vrijgestelde waarden, kan op individuele basis een ontheffingsverzoek worden ingediend. De regeling voor de smeerbare vetten blijft gehandhaafd.

Dit nieuwe beleid wordt deze zomer ter notificatie naar Brussel gestuurd en zal waarschijnlijk eind 2006 gaan gelden totdat de nieuwe Europese Verrijkingsverordening van kracht wordt. Hierbij wordt gedacht aan een periode van 2 tot 4 jaar.