Productschap Margarine
22.06.2006
Vrijstelling foliumzuur en vitamine D
Foliumzuur en vitamine D mogen binnenkort aan producten worden
toegevoegd, zonder dat daarvoor ontheffing dient te worden aangevraagd
bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit is
het voorstel van VWS voor een overbruggingsplan, dat waarschijnlijk
eind dit jaar van kracht wordt en zal gelden tot de nieuwe Europese
Verrijkingsverordening in werking treedt.
Aanleiding voor het overbruggingsplan is dat momenteel toestemming
vereist is van VWS voor verrijking met een aantal
microvoedingsstoffen, vanwege een vrij smalle marge tussen de
hoeveelheid die de mens nodig heeft en die voor de mens mogelijk
schadelijk is. Hieronder vallen foliumzuur, vitamine D en vitamine A.
Omdat het huidige beleid van ontheffingen dreigt vast te lopen (zie
hiervoor ook het tweede nummer van de Nieuwsbrief Voeding en
Gezondheid, 10 februari 2006) is door RIVM en VWS een model ontwikkeld
waarmee VWS tot een algemene vrijstelling wil komen. Het model
berekent de hoeveelheid van een microvoedingsstof per 100 kcal die
maximaal aan een product zou mogen worden toegevoegd.
De vrijstelling voor het toevoegen van foliumzuur is gesteld op 100µg
per 100kcal en van vitamine D op 4,5 µg/100kcal. Dit betekent dat alle
producten met foliumzuur of vitamine D die onder deze hoeveelheid
blijven, zonder verdere toestemming op de markt kunnen worden
gebracht, mits dit aan de overheid wordt gemeld. Voor het toevoegen
van vitamine A komt geen algemene vrijstelling. Voor verrijking met
vitamine A of met hogere gehalten vitamine D of foliumzuur dan de
vrijgestelde waarden, kan op individuele basis een ontheffingsverzoek
worden ingediend. De regeling voor de smeerbare vetten blijft
gehandhaafd.
Dit nieuwe beleid wordt deze zomer ter notificatie naar Brussel
gestuurd en zal waarschijnlijk eind 2006 gaan gelden totdat de nieuwe
Europese Verrijkingsverordening van kracht wordt. Hierbij wordt
gedacht aan een periode van 2 tot 4 jaar.