Gemeente Rotterdam
Nr. 124
20 juni 2006
Nieuwe huisvestingsvergunning geldt per 1 juli in vier wijken
In de Tarwewijk, Hillesluis, Carnisse, Oud-Charlois en de hotspotgebieden wordt per 1 juli 2006 op grond van de Rotterdamwet de nieuwe huisvestingsvergunning ingevoerd. Deze maatregel is mogelijk geworden door de toestemming die minister S. Dekker (Vrom) vorige week heeft gegeven. Door deze maatregel kunnen in die wijken alleen mensen in een huurwoning gaan wonen die een inkomen hebben uit werk, of langer dan zes jaar in Rotterdam of de Stadsregio wonen.
Het doel van de nieuwe huisvestingsvergunning is om de vier wijken en de hotspotgebieden tijdelijk te ontzien door de instroom van kansarmen van buiten de stadsregio te beperken. Door deze maatregel kunnen bewoners, ondernemers en (deel)gemeente zich richten op het verbeteren van het sociale en economische klimaat.
De maatregel maakt deel uit van een heel pakket aan maatregelen waarmee het College de problemen in de wijken aanpakt. Zo zijn de Tarwewijk, Hillesluis, Carnisse en Oud-Charlois ook aangewezen als economische kansenzone, zijn in de wijken interventieteams actief en worden huisjesmelkers aangepakt. In de Tarwewijk en Hillesluis wordt geïnvesteerd in de woningvoorraad. Daarnaast worden de hot spot-gebieden aangepakt. Voor een groot deel van Rotterdam-Zuid wordt het Pact op Zuid ontwikkeld, een pakket aan maatregelen op sociaal, fysiek en economisch terrein.
Het afgelopen jaar is in de hotspotgebieden al geëxperimenteerd met de huisvestingsvergunning. Daarvoor gold echter de eis dat een woningzoekende een inkomen van minimaal 120 procent van het minimumloon moest hebben. Dit wordt nu veranderd in de eis van 'inkomen uit werk' (een inkomen uit dienstbetrekking, zelfstandig bedrijf of beroep, regeling vrijwillig vervroegd uittreden, AOW, ouderdoms- of nabestaandenpensioen, of studiefinanciering). Het bedrag dat met het 'inkomen uit werk' wordt verdiend moet wel minimaal zo hoog zijn als het bijstandsniveau. Uit de evaluatie van het experiment bleek dat de maatregel een gunstig effect heeft op de leefbaarheid van de straten waarvoor een vergunning moest worden aangevraagd.
Eerste fase
Het invoeren van de huisvestingsvergunning heeft betrekking op 20.000 huurwoningen. Het komende jaar worden de ontwikkelingen in de wijken op de voet gevolg en na een jaar wordt de aanpak geëvalueerd. Daarna wordt besloten of de maatregel wordt opgeschort of blijft gelden. Ook worden de ontwikkelingen in andere wijken nauwgezet in de gaten gehouden.
De nieuwe huisvestingsvergunning wordt ingevoerd op basis van de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek, de zogenoemde 'Rotterdamwet', die op 1 januari 2006 in werking is getreden.
Integrale aanpak
De invoering van de nieuwe huisvestingsvergunning past in de integrale aanpak van Rotterdam Zet Door. Dit programma is erop gericht de negatieve spiraal in de stad te doorbreken door misstanden aan te pakken en door te investeren in economie, zorg en onderwijs.
noot voor de redactie/