Variant Creutzfeldt-Jakob vastgesteld bij tweede patiënt

RIVM


Recent is in Nederland bij een tweede patiënt met grote waarschijnlijkheid de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob (vCJD) vastgesteld. vCJD is een variant van de Ziekte van Creutzfeldt die zijn oorsprong vindt in BSE (bovine spongiforme encephalopathy), ook wel bekend als de 'gekke koeien-ziekte'. De diagnose is gebaseerd op foto's van de hersenen (middels de MRI), het ziekteverloop en onderzoek van erfelijk materiaal. Het Nederlandse expertisecentrum in Rotterdam en het Europese expertisecentrum voor (v)CJD in Edinburgh hebben de diagnose van de tweede patiënt met vCJD in Nederland geverifieerd. Dit wordt vandaag bevestigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De overdracht van vCJD op de mens vindt in de meeste gevallen plaats door de consumptie van besmette vleesproducten. Het rundvlees in Nederland is nu veilig, omdat sinds 2001 runderen die mogelijk besmet zijn bij de slacht op BSE worden getest. Ook worden sinds 1997 bij de slacht de meest infectieuze organen, de hersenen en het ruggenmerg van de runderen verzameld en vernietigd om overdracht te voorkomen.

vCJD is van mens op mens overdraagbaar via bloedproducten en instrumentarium van ziekenhuizen en andere zorgverleners. Het expertisecentrum in Rotterdam en de betrokken GGD hebben de kans op besmetting van andere mensen door de nieuwe patiënt nagegaan. De patiënt is geen bloed- of weefseldonor geweest en heeft geen behandeling ondergaan waarlangs besmetting zou kunnen plaatsvinden. Er bestaat daarmee geen gevaar voor overdracht van de ziekte op andere mensen. De patiënt zelf heeft ook geen bloed of weefsel ontvangen. Verder is de patiënt niet voor langere tijd in het buitenland geweest. De oorzaak van de ziekte wordt gezocht in de consumptie van besmet rundvlees in het verleden.

De eerste keer dat er in Nederland bij een patiënt de diagnose vCJD werd gesteld was in mei 2005. In Engeland werden sinds 1995 ruim 150 gevallen vCJD vastgesteld. Daarbuiten zijn gevallen vastgesteld in Ierland, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en Verenigde Staten.

Op verzoek van de patiënt en familie wordt er geen verdere toelichting gegeven over de ziekte of andere persoonsgebonden gegevens.