Alles over kernenergie in special tijdschrift Milieu

Vereniging van milieukundigen

'Het is niet verstandig om bij de vaststelling van een programma voor een toekomstige duurzame energievoorziening kernenergie buiten beschouwing te laten', schrijft oud-premier Ruud Lubbers in het juli-nummer van tijdschrift Milieu.

Het kernenergiedebat is na jaren stilte opeens weer razend actueel in ons land. Om deze discussie te voeden is het juli-nummer van tijdschrift Milieu, het opinieblad van de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM), geheel gewijd aan kernenergie. Alle aspecten komen aan het licht, van de winning van uranium tot de opslagmogelijkheden van afval. De inhoudelijk artikelen worden afgewisseld met opinies. Deze variëren van 'We kunnen niet om kernenergie heen'(directeur Reactor-instituut Tim van der Hagen) tot 'Te duur, te laat en bijna op' (directeur Natuur en Milieu Mirjam de Rijk).

Ruud Lubber betoogt dat kernenergie als grootste elektriciteitsproducent in Europa bijdraagt aan de oplossing van de klimaatproblematiek. Staatssecretaris Van Geel onderschrijft zijn standpunt en vindt kernenergie een tussenstap op weg naar een duurzame energievoorziening. De staatssecretaris belooft in tijdschrift Milieu rond de zomer met een visie te komen over de voorwaarden waaraan kernenergie moet voldoen ten aanzien van aspecten als veiligheid, radioactief afval, ontmanteling, terrorisme en non-proliferatie.

Mirjam de Rijk, directeur van de Stichting Natuur en Milieu, brengt daar tegenin dat de bouw van kerncentrales alleen mogelijk is met veel overheidssubsidies. 'Dat is in strijd met de regels van de geliberaliseerde energiemarkt, waarbij het juist aan de markt moet worden overgelaten welke energieopties worden ingezet', schrijft zij. Daarnaast signaleert De Rijk dat zelfs een verdubbeling van het aantal kerncentrales niet leidt tot een oplossing van het wereldwijde energievraagstuk.

VVM-voorzitter Jaap Jelle Feenstra vindt dat de overheid een publiek kader moet opstellen. Dit kader moet als een hoepel alle milieu- en veiligheidsvereisten omvatten en de integrale kosten bij de exploitant neerleggen, inclusief de kosten van een mogelijk ongeval. 'Reguliere verzekeringsmaatschappijen moeten de totale risico's van de bedrijfsvoering op korte en op langere termijn voor de nucleaire exploitant in een premie omzetten', aldus Feenstra. 'Deze aanpak maakt dat de integrale kosten van zowel de nucleaire optie als van de andere energietechnieken op een gelijk speelveld kunnen worden afgewogen. Het is dan vervolgens aan private investeerders om te bepalen of ze door deze hoepel willen en kunnen springen door te investeren in nucleair vermogen, in schoon fossiel of in duurzame energiebronnen.'

De special over kernenergie is verkrijgbaar via de VVM, www.vvm.info