Nederlandse longstichting

Staatssecretaris Van Geel op eerste congres Fijn Stof en Longen

ARNHEM, 13 april - Staatssecretaris Van Geel (VROM) buigt zich over de sluipmoordenaar van deze tijd: fijn stof. We zien het niet, maar we merken het wel. Jaarlijks sterven in Nederland circa 3.500 mensen vroegtijdig aan de acute gevolgen van blootstelling aan fijn stof. Op donderdag 22 juni 2006, tijdens het congres 'Fijn stof en longen' verbinden we voor het eerst op één dag deze milieuproblematiek met de gezondheidszorg.

Blootstelling aan fijn stof leidt jaarlijks bij veel mensen tot hart- en luchtwegaandoeningen, functiestoornissen en zelfs vervroegde sterfte. In een rapport schreef het Milieu en Natuur Planbureau onlangs dat in Nederland jaarlijkse 2.300 tot 3.500 mensen vroegtijdig overlijden aan alleen al de acute gevolgen van blootstelling aan fijn stof. Daarnaast blijkt uit epidemiologische studies dat op basis van de langetermijneffecten van chronische blootstelling aan fijn stof in Nederlands mogelijk zelfs 12.000 tot 24.000 mensen jaarlijks vroegtijdig overlijden.

Behalve de staatsecretaris nemen ook Tweede Kamerlid Paul de Krom (VVD), beleidsmakers artsen, wetenschappers, ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van belangen- en patiëntenverenigingen uit binnen- en buitenland deel. Het congres, georganiseerd door de Nederlandse Longstichting, vindt plaats in het Educatorium van de Universiteit Utrecht van 9.00 tot 17.30 uur. Inschrijving is mogelijk op de website van de NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose): www.nvalt.nl. Het definitieve programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Onder leiding van dagvoorzitter Victor Deconinck werpen we tijdens het congres de belangrijkste vragen rond fijn stof en longen op. Wat betekent fijn stof nu voor onze gezondheid op zowel individueel als op epidemiologisch niveau? Wat is fijn stof en wat ervaren long- en hartpatiënten? Hoe gaan artsen, hulpverleners en zorgverzekeraars ermee om? Kunnen we milieu en gezondheid koppelen door middel van onderzoek, voorlichting en patiëntenzorg? Wat zijn de politieke en maatschappelijke consequenties en hoe gaan beleidsmakers daarmee om? Aan het eind van de dag zullen de eerste contouren bekend zijn hoe het verder moet met fijn stof en onze gezondheid.

///////////////////////////////////


Noot voor de redactie (