---
PERSBERICHT
Nummer: 161 ItV
Datum: 21 juni 2006
Fryslân Fernijt: E 350.000,- naar twee innovatieve projecten N
Een gesloten waterhuishouding in de voedingsmiddelenindustrie en minder slib dankzij wormen; twee innovatieve projecten zijn gesubsidieerd uit het Regionaal Innovatieprogramma Fryslân Fernijt. GS hebben in totaal E350.000,- toegekend.
Gesloten waterhuishouding voedingsmiddelenindustrie (E150.000,-)
Bij het project 'gesloten waterhuishouding voedingsmiddelenindustrie' gaat het om de ontwikkeling van een pilotinstallatie in een kippenslachterij waarmee een gesloten waterhuishouding wordt getest. Het gaat met andere woorden om 'decentrale waterzuivering', zuivering van het proceswater in het bedrijf zelf in plaats van in een centrale zuiveringsinstallatie. De voedselveiligheid is door de innovatieve techniek gegarandeerd. De uitkomsten van het pilotproject worden gebruikt om op 'full scale' een installatie te ontwikkelen, waarvoor de indieners naast de voedingsmiddelenindustrie ook marktkansen zien bij wasserijen.
Sinds 1 januari 2006 is de Europese regelgeving zodanig aangepast dat hergebruik van proceswater in het directe productieproces van voedingsmiddelen mogelijk is. Mede daardoor lijkt het toepassen van een gesloten waterhuishouding in de voedingsmiddelenindustrie perspectiefvol. Daarnaast speelt nog een aantal andere factoren: Milieueisen worden aangescherpt, er worden hoge eisen gesteld aan voedselveiligheid en bovendien bespaart een gesloten waterhuishouding kosten in de bedrijfsvoering.
Het innovatieve van het project schuilt zowel in het zuiveringsproces als in de apparatuur. De apparatuur is dusdanig geperfectioneerd, dat het gezuiverde proceswater van de kippenslachterij voldoet aan het de normen van het drinkwaterbesluit en kan worden hergebruikt. In het zuiveringsproces wordt slibophoping voorkomen, zodat de membranen (filters) minder vaak gereinigd hoeven te worden.
In het project participeren vijf Friese bedrijven (Vitens Industriewater en Vitens Laboratorium & Procestechnologie uit Leeuwarden, Pluimveeslachterij de Vries uit Haulerwijk, Farmex Milieutechniek uit Drachten en Beenen Electrotechniek)
De spin-off voor Fryslân is onder meer gelegen in de vestiging van Vitens Industriewater in Leeuwarden en additionele omzet en werkgelegenheid, die worden geschat op minimaal E13 miljoen en vier fte. Omdat de wetgeving en de bedrijfsprocessen voor de branches die de afzetmarkt vormen in Europa ongeveer gelijk zijn, leidt het project als het succesvol is tot exportkansen.
Naast de economische effecten zijn er ook positieve milieueffecten: Er is sprake van een afname van grondwatergebruik, afvalwaterlozing, slib-productie, CO2-uitstoot en minder gebruik van chemische hulpstoffen.
Reductie zuiveringsslib met behulp van wormen (E200.000,-)
Dit project, dat ook past in de strategie van de Friese Wateralliantie, is gericht op de afbraak van zuiveringsslib in rioolwaterzuiveringsinstallaties door de inzet van wormen in een zogenaamde 'wormenreactor'. Het afbreken van zuiveringsslib met behulp van wormen is een geheel nieuw proces en wordt nog nergens toegepast.
De meeste afvalwaterzuiveringsinstallaties produceren zuiveringsslib. In de meeste gevallen wordt het slib naar een centrale slibontwateringsinstallatie getransporteerd waarna verdere verwerking plaatsvindt door compostering, verbranding of droging. Met name kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) hebben geen eigen faciliteit voor slibreductie.
De innovatie van dit project heeft kostenbesparing en positieve milieu-effecten als gevolgen: het betekent minder transportkilometers, minder chemicaliën, energie en bediening voor de ontwatering.
De belangrijkste afzetmarkt voor de wormenreactoren vormen de Nederlandse waterschappen. Zij hebben ongeveer 300 installaties die in aanmerking komen.
De economische spin-off voor Fryslân bestaat onder andere uit de vestiging van het bedrijf Biodero in Fryslân en de opzet van een serviceorganisatie voor de Noordelijke helft van Nederland met ca. tien arbeidsplaatsen als gevolg. Ook zijn er kansen en heeft het consortium van bedrijven die bij dit project betrokken zijn de capaciteiten om de techniek te exporteren naar het buitenland. De initiatiefnemer verwacht in Nederland ongeveer 100 en in de rest van Europa 1000 installaties af te kunnen zetten. Ook buiten Europa ziet men afzetkansen.
Regionaal Innovatie Programma Fryslân
Om de in Fryslân aanwezige kansen voor innovatie beter te benutten hebben de Provincie Fryslân en de Europese Commissie het Regionaal Innovatie Programma Fryslân (RIPF/Fryslân Fernijt) opgezet. De doelstelling van het programma is om de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven te versterken door middel van het verstrekken van subsidies voor projecten op het gebied van innovatie, kennisoverdracht en netwerkvorming. In het kader van het programma is subsidie mogelijk voor experimentele, risicovolle (publiek/private) samenwerkingsprojecten, die nieuw zijn voor Fryslân, en die passen binnen de thema's Water, ICT en Recreatie en Toerisme. Het totale budget voor het programma bedraagt E 6 miljoen, waarvan E 3 miljoen subsidie van de Europese Commissie, en loopt tot en met 2006.
35
---- --
Provincie Friesland