Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200505138/1
(Geluidoverlast glastuinbouwbedrijf Reimerswaal) Uitspraak over de geluidseisen die het college van burgemeester en wethouders van Reimerswaal heeft opgelegd aan "VES Agro B.V." voor haar glastuinbouwbedrijf aan de Nieuwe Dwarsweg en de Bathpolderdwarsweg in Rilland. Het gemeentebestuur heeft de zogeheten nadere eisen gebaseerd op het Besluit glastuinbouw. De opgelegde geluidseisen houden in dat het niet is toegestaan om radios en signalering van onderbreking van werkzaamheden zo te gebruiken dat deze hinder opleveren voor omwonenden. In augustus 2005 heeft de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak al een voorlopige uitspraak gedaan in dit geschil. Hij heeft toen geoordeeld dat de nadere eisen wat betreft muziekoverlast door radios terecht is opgelegd, maar dat dit niet geldt voor de signalering van werkonderbrekingen. De klachten over de signalering zijn relatief gering en van recente klachten was niet gebleken, zo is overwogen in de voorlopige uitspraak. Op woensdag 21 juni 2006 doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een definitieve uitspraak in dit geschil.


* 200505334/1
(Openingstijden luchthaven Rotterdam)
Uitspraak op de beroepen die de Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast en de colleges van burgemeesters en wethouders van Schiedam, Bergschenhoek en van Berkel en Rodenrijs hebben ingediend met betrekking tot het Aanwijzingsbesluit luchtvaartterrein Rotterdam. Met het besluit zijn de openingstijden van de luchthaven verlengd tot 24.00 uur voor landingen met 'stille vliegtuigen' met een uitloop tot 01.00 uur voor bijzondere omstandigheden. Ook bevat het besluit enkele uitzonderingen op de nachtsluiting voor specifieke categorieën vluchten. In beroep wordt gesteld dat er ten onrechte geen Milieueffect Rapport is opgesteld, dat het besluit in strijd is met Structuurschema Burgerluchtvaartterreinen en enkele andere beleidsstukken, dat het onderzoek naar de geluidhinder niet goed is uitgevoerd, dat er onvoldoende aandacht is besteed aan alle belangen en de normen voor luchtkwaliteit worden overschreden.


* 200506003/1
(Woningbouw Berkel en Rodenrijs)
Uitspraak op de beroepen die vier inwoners van Berkel en Rodenrijs hebben ingesteld tegen kortgezegd - de uitwerking en de wijziging van het bestemmingsplan "Plaszoom" van de gemeente Berkel en Rodenrijs. Het uitwerkingsplan maakt de ontwikkeling van de locatie Rodenrijse Zoom tot nieuw woongebied mogelijk, met het wijzigingsplan wordt de fasering met betrekking tot de bouw van woningen gewijzigd zodat er al gebouwd kan worden vanaf 2005. De inwoners stellen dat er op te korte afstand van bestaande bedrijven woningbouw kan plaatsvinden. Zij stellen dat de bedrijven in hun werkzaamheden zullen worden gehinderd, niet meer uit kunnen breiden en dat er geen goed woon- en leefklimaat in de woningen kan worden gegarandeerd.


* 200506466/1
(Milieuvergunning Paintball Twente Starworld) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hengelo heeft verleend aan "Paintball Twente (Starworld)" voor het spelen van paintball aan de Twekkelerweg in Hengelo. Aan de milieuvergunning heeft het gemeentebestuur enkele voorschriften verbonden. Zo heeft het gemeentebestuur onder meer bepaald dat per week niet langer dan drie uur paintball mag worden gespeeld en dat binnen een periode van een uur op het speelveld maximaal is toegestaan een effectieve speeltijd van maximaal een half uur. Enkele omwonenden hebben bezwaar tegen de milieuvergunning. De voorschriften met betrekking tot de speeltijden zijn volgens hen niet eenduidig en zij verwachten daardoor problemen met het handhaven van die voorschriften.


* 200506899/1
(Windmolenpark Houten)
Uitspraak op de beroepen dat een aantal inwoners uit Houten heeft ingesteld tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Houten aan Eneco Energie heeft verleend. De vergunning is verleend voor de bouw van een windmolenpark aan de Veerwagenweg en de Heemsteedseweg in Houten en de kanaaldijk Zuid in Schalkwijk. De vergunning is verleend voor drie windturbines, transformatorstations, een inkoopstation en een meetmast. De inwoners betogen dat een milieueffectrapport had moeten worden opgesteld omdat de molens samen met een windpark bij Nieuwegein één inrichting vormen. Ook wordt betoogd dat er te weinig informatie bekend is over het type windmolen dat zal worden geplaatst en dat daarom de gevolgen voor het milieu niet goed kunnen worden ingeschat.


* 200507581/1
(Intrekken vergunning raamprostitutie Groningen) Uitspraak over de intrekking door de burgemeester van Groningen van de exploitatievergunning van Femmar B.V. voor raamprostitutie in vier panden aan de Nieuwstad in Groningen. De exploitatievergunning is ingetrokken voor de duur van 12 maanden. Femmar verhuurt een aantal kamers in de rosse buurt van Groningen. De burgemeester van Groningen heeft de exploitatievergunning tijdelijk ingetrokken, omdat in de panden prostituées zijn aangetroffen die niet over een geldige verblijfstitel beschikten. In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Groningen staat dat een vergunning om zon bedrijf te exploiteren, dan kan worden ingetrokken. Het kamerverhuurbedrijf is van mening dat er in Groningen geen relatie is tussen illegale prostitutie en openbare orde, zodat de verblijfsrechtelijke status van prostituées buiten de grenzen van de gemeentelijke huishouding valt. Volgens het kamerverhuurbedrijf had de burgemeester de exploitatievergunning dan ook niet mogen intrekken op grond van de gemeentelijke Verordening. Femmar B.V. heeft verder aangevoerd dat de prostituées in afwachting van een beslissing op de aanvraag om een verblijfsvergunning rechtmatig in Nederland verblijven en dus volgens haar als zelfstandigen werkzaam mogen zijn. Ten slotte vindt het kamerverhuurbedrijf de intrekking van de exploitatievergunning voor een jaar disproportioneel. (Zie ook nummer 200507582/1 in welke soortgelijke zaak de Afdeling bestuursrechtspraak eveneens op woensdag 21 juni 2006 uitspraak doet. In die zaak gaat het echter om een pand in de Hoekstraat in Groningen en betreft het een intrekking van de exploitatievergunning voor een periode van twee weken.)


* 200507634/1
(Windmolenpark Aalten)
Uitspraak op de beroepen die inwoners van Aalten en de stichting "Natuur en Milieu Aalten" hebben ingediend tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Aalten heeft verleend aan "V.O.F. Hagenwind" voor een windmolenpark aan de Zilverenbekenlaan in Aalten. In beroep wordt onder meer aangevoerd dat de procedure waarbij de vergunning is verleend niet op de voorgeschreven wijze is gevoerd, dat de procedure voor het op te stellen milieueffectrapport niet goed is doorlopen, dat er een andere locatie voor het windmolenpark had moeten worden gekozen en worden bezwaren aangevoerd met betrekking tot geluid- en reflectiehinder.


* 200507726/1
(Milieuvergunning Luchthaven Lelystad)
Uitspraak op de beroepen dat een aantal inwoners van Lelystad heeft ingediend tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Flevoland heeft verleend aan de "N.V. Luchthaven Lelystad". De vergunning heeft betrekking op het proefdraaien van vliegtuigen na onderhoud, een directiekantoor en havendienstgebouw, een tankplatform voor vliegtuigen, de technische dienst en een noodstroomaggregaat. De inwoners vrezen geluidhinder vanwege het proefdraaien en stellen dat daar een onafhankelijk onderzoek naar had moeten worden uitgevoerd. Ook zou er onvoldoende rekening zijn gehouden met de cumulatie van geluid, bijvoorbeeld van verkeer en van andere bronnen op het industrieterrein.