Erasmus MC


21-06-2006: Patiënten leveren zelf waardevolle informatie bij geneesmiddelenonderzoek voor zeldzame ziekten

Eerste internationaal geneesmiddelenonderzoek voor ziekte van Pompe

Dit persbericht betreft een promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Rotterdam, 21 juni 2006 - Op 21 juni 2006 promoveert Marloes Hagemans op de resultaten van onderzoek naar de behandeling van de ziekte van Pompe. Aan de zogenaamde IPA/Erasmus MC Pompe survey, een internationale studie waarin door middel van vragenlijsten gegevens verzameld worden van kinderen en volwassenen met de ziekte van Pompe, hebben meer dan 300 patiënten deelgenomen. Dit is de grootste groep Pompe-patiënten die tot nu toe onderzocht is.

De betekenis van een medicijn of behandeling is dat de patiënt zich beter gaat voelen en weer in staat is de dingen te doen die door zijn ziekte moeilijk of onmogelijk waren geworden. Als je wilt weten of dat het geval is, aan wie kun je dat dan beter vragen dan aan die persoon zelf? Dat is de gedachte achter de IPA/Erasmus MC Pompe survey.

De ziekte van Pompe is een ernstige erfelijke stofwisselingsziekte die veroorzaakt wordt door een tekort aan het enzym zure alfaglucosidase. Het was lang een ongeneeslijke ziekte, maar sinds maart 2006 bestaat er een geregistreerde behandeling, de zogenaamde enzymvervangingstherapie. Hierbij wordt het ontbrekende enzym via een infuus toegediend. Het Erasmus MC heeft een beslissende rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze therapie, zowel in de preklinische als klinische fase.

Om de effecten van een nieuwe behandeling op waarde te kunnen schatten is een goed overzicht van het natuurlijke beloop van een ziekte essentieel. Gezien de kleine patiëntenaantallen is dit voor zeldzame aandoeningen zoals de ziekte van Pompe echter lastig. In 2002 werd daarom door het Erasmus MC en de International Pompe Association (IPA), een wereldwijde overkoepelende organisatie van patiëntenverenigingen, begonnen met de IPA/Erasmus MC Pompe survey. Op deze manier werd via de bij de IPA aangesloten patiëntenverenigingen in relatief korte tijd veel informatie verzameld, steeds bekeken vanuit het gezichtspunt van de patiënt (of zijn of haar ouders) zelf. Hoewel de ziekte van Pompe bij oudere kinderen en volwassenen bekendstaat als een langzaam progressieve aandoening was in deze groep al in twee jaar tijd een duidelijke achteruitgang in mobiliteit, ademhaling en de mate van handicap te meten. Ook bleek dat van de patiënten onder de 15 jaar ongeveer een kwart een duidelijk sneller en ernstiger ziektebeloop heeft. Verder bleken specifieke vragenlijsten over kwaliteit van leven, vermoeidheid en de mate van handicap erg nuttig te zijn bij het bepalen van de ernst van de ziekte en de impact op het dagelijks leven.

De IPA/Erasmus MC Pompe survey is een voorbeeld van succesvolle samenwerking met patiëntenorganisaties en heeft laten zien dat rechtstreeks van de patiënt afkomstige informatie erg waardevol is bij het volgen van deze zeldzame ziekte in de tijd. Het laat de noodzaak zien de ervaringen en antwoorden van deze patiënten te gebruiken in het kader van geneesmiddelenonderzoek.