Gemeente Utrecht
Gemeenten bieden Perspectief aanpak voor ex AMA's
Bijna twintig gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht, zijn bezorgd over het door het kabinet gestarte project PLEXA. Dit project gaat uit van het beëindigen van leefgelden van AMA's (minderjarige asielzoekers) die 18 worden en van de ex-AMA's die al ouder dan 18 zijn. Zij wijzen de minister op het project Perspectief, dat is ontwikkeld in de stad Utrecht. Ex-AMA's die aan het project Perspectief deelnemen verdwijnen aanzienlijk minder vaak in de illegaliteit dan AMA's voor wie de PLEXA-aanpak geldt. Ook de psyco-sociale nood van de laatste groep jongeren is meestal hoger, waardoor er vaker een beroep moet worden gedaan op crisisopvang, omdat jongeren in sommige gevallen een gevaar vormen voor zichzelf en / of hun omgeving. Dit staat in een brief die de Utrechtse wethouder Welzijn en Integratie Van Eijk gisteren heeft verstuurd aan de leden van de Tweede Kamercommissie Justitie, mede namens 18 andere gemeenten.
Morgen bespreekt de vaste kamercommissie justitie met de Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie de gevolgen van de projectmatig in gang gezette beëindiging leefgelden van AMA's die 18 jaar worden en van de
ex-AMA's die ouder zijn dan 18 jaar. De gemeenten roepen de minister op tot bezinning en een stap op de plaats inzake beëindigen leefgelden van alle AMA's en ex-AMA's. Er is een constructief, aan de praktijk getoetst alternatief voor de PLEXA-aanpak, dat effectiever, humaner en goedkoper is. De gemeenten hopen dat het voorstel van steunpunten met de perspectiefaanpak 16 + een oplossing voor de problemen van de doelgroep (ex) AMA's dichterbij kan brengen.
Al in 2005 hebben gemeenten bij de minister hun zorg uit gesproken over de problemen die ontstaan door het project PLEXA, waarin leefgeld van minderjarige asielzoekers van 18 en ouder wordt beëindigd. Uit cijfers blijkt dat bijna alle jongeren uit gemeenten die de PLEXA-aanpak hanteren in de illegaliteit verdwijnen. Veel van deze jongeren verblijven na hun 18e nog rechtmatig in Nederland in verband met lopende procedures. Toch wordt het leefgeld gestopt, ondanks het feit dat er ook vaak sprake is van (zieke) kinderen onder de vijf jaar.
De PLEXA-aanpak zet jongeren onder een dermate hoge druk, dat een aantal van hen zodanig psychisch in de war is geraakt, dat crisisopvang tot gedwongen opname toe, noodzakelijk bleken. De jongeren vormen soms een gevaar voor zichzelf en hun omgeving. Een aantal jongeren glijdt af naar de criminaliteit. Ook de terugkeerbereidheid naar het land van herkomst blijkt onder jongeren in de Perspectief aanpak aanzienlijk groter dan bij de PLEXA-aanpak. Bijgaande cijfers laten dit zien.
De grootste zorg van de gemeenten betreft echter de kwetsbare positie van de (ex-)AMA meisjes, vaak ook al (tiener)moeder van kleine kinderen. Plaatselijke analyses laten zien dat minimaal 30% van de (ex-)AMA meisjes slachtoffer is van mensenhandel. Tussen de 750 en 1.000 (ex)AMA meisjes zijn slachtoffer van mensenhandel en belanden gedwongen in de prostitutie. Als gevolg van de (dreigende) beëindiging van leefgelden ronselen dat mensenhandelaren nu actief onder deze groep (ex-)AMA meisjes.
Uit angst voor gevolgen, door onwetendheid of onvoldoende begeleiding, wordt niet of nauwelijks aangifte gedaan en blijft de gedwongen prostitutie jarenlang bestaan. De perspectiefaanpak, die nu in veel gemeenten wordt ingevoerd, is gebaseerd op vertrouwen. Hierdoor is de aangiftebereidheid groter. Deze doorbraak is noodzakelijk in de bestrijding van de mensenhandel. De huidige beëindiging leefgeldenregeling ondergraaft volledig de aangiftebereidheid en dan komt er geen opsporingsinformatie. Feitelijk ondergraaft de leefgeldbeëindiging van (ex-)AMA's dus de beleidsdoelstelling bestrijding mensenhandel, een speerpunt van kabinetsbeleid.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anita van Wijnbergen, bestuurscommunicatie, 06 - 250 32 731.