Gemeente Thorn


22 juni 2006

VERLEENDE VERGUNNINGEN EN ONTHEFFINGEN
Het college van burgemeester en wethouders
Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn vergadering van 6 juni 2006 besloten te verlenen:

- een vergunning voor het plaatsen van een container op de Wijngaard, voor de Abdijkerk, aan dakdekkersbedrijf H. Verkoulen BV, voor de duur van enkele weken, ingaande 6 juni 2006 (datum verzending 9 juni 2006).

Bezwaar
Krachtens de Algemene wet bestuursrecht kan binnen zes weken na de datum van verzending van een besluit hiertegen bezwaar worden ingediend bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. Het bezwaarschrift wordt ondertekend en bevat ten minste: a) de naam en het adres van de indiener;
b) de dagtekening;
c) een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d) de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Roermond, sector Bestuursrecht (Postbus 950, 6040 AZ Roermond) verzoeken een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) te treffen, mits u daar dringende redenen voor hebt. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met afdeling Algemene Zaken, telefoon 0475-567600.

INSPRAAK BELEIDSNOTA EN VERORDENING WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO)
Wmo
Verwacht wordt dat op 1 januari 2007 de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in werking treedt. In de Wmo staat "meedoen" van alle mensen in de samenleving centraal. De Wmo heeft als doel dat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de samenleving.

Eigen verantwoordelijkheid van mensen
De eigen verantwoordelijkheid van mensen staat daarbij voorop. De Wmo stimuleert mensen met problemen of beperkingen om eerst zelf of samen met anderen hulp en oplossingen te vinden. Pas als zij daartoe niet of onvoldoende in staat zijn, kunnen zij een beroep doen op de gemeente.

Rol van de gemeente
De gemeente wordt met de inwerkingtreding van de Wmo op 1 januari 2007 verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning. De gemeente moet ondersteuning bieden aan mensen, die zelf geen of onvoldoende ondersteuning kunnen regelen. De gemeente moet zorgen voor een samenhangend stelsel van ondersteuning voor deze inwoners, die beperkingen ondervinden in hun zelfredzaamheid of bij de deelname aan het maatschappelijk leven.

Bestaande wetten en regelingen
In de nieuwe Wmo gaat een aantal bestaande wetten en regelingen op. Zo worden onder meer de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg), de Welzijnswet en een gedeelte van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in de Wmo opgenomen.

Beleidsnota en verordening Heel-Maasbracht-Thorn Gemeenten zijn verplicht hun op de Wmo-beleid en regelingen vast te leggen in een beleidsplan en verordening. Minimaal drie maanden voor de invoeringsdatum 1 januari 2007 dienen een beleidsnota Wmo en een bijbehorende verordening Wmo te zijn vastgesteld. De gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn hebben het Wmo-beleid en de verordening gezamenlijk voorbereid. Voor deze samenwerking en afstemming is gekozen in verband met de gemeentelijke herindeling per
1 januari 2007.

Inspraak
De ontwerpbeleidsnota Wmo en de ontwerpverordening Wmo liggen vanaf maandag 26 juni 2006 voor een ieder ter inzage bij de receptie van de gemeentehuizen in Heel, Maasbracht en Thorn.
Gelet op het bepaalde in artikel 11 van de Wmo en de Inspraakverordening van de gemeente worden ingezetenen van de gemeente en in de gemeente belanghebbende natuurlijke en rechtspersonen in de gelegenheid gesteld om hun zienswijze over het beleid met betrekking tot maatschappelijke ondersteuning kenbaar te maken.

Reactie
U kunt uw reactie tot uiterlijk 1 augustus aanstaande. richten aan het College van Burgemeester en Wethouders van uw eigen gemeente. Nadrukkelijk vragen wij u wel uw schriftelijke reactie te zenden naar het volgende postadres:
College van Burgemeester en Wethouders,
t.a.v. mevr. E. Bouten,
Postbus 7000,
6050 AA Maasbracht.

VERTONING FILM "GEITEN EN BOKKEN"
De film "Geiten en Bokken" van cineast Hans Heijnen wordt opnieuw vertoond op tv. De uitzending heeft plaats op donderdag 29 juni a.s. op Nederland 3, om 21.20 uur, in het programma "Uur van de Wolf".

BERICHT OVER DE HERINDELING
MAASGOUW GERED!
Gemeente Maasgouw gaat door
Maasgouw is gered. De herindeling zoals gepland gaat door. Heel, Maasbracht en Thorn stromen samen in een krachtige gemeente Maasgouw. Na een enerverende week is de kogel door de Tweede Kamer. Vorige week dinsdag stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel van minister Remkes voor herindeling van Heel, Maasbracht en Thorn tot de gemeente Maasgouw. Hiermee is het op woensdag 7 juni door de VVD ingediende amendement van de baan.

In rep en roer
De gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn waren in rep en roer toen het er op 7 juni op leek dat een meerderheid (VVD, PvdA en GroenLinks) in de Tweede Kamer het amendement van de VVD zou steunen. De VVD wilde Maasbracht bij Roermond voegen en Heel en Thorn bij de toekomstige gemeente Leudal. Gemeente Hunsel, dat eigenlijk bij Leudal zou gaan horen, zou bij Weert worden gevoegd. Al met al was de geplande gemeente Maasgouw volledig uit de plannen verdwenen.

Mening van de bevolking
Vanaf die woensdag 7 juni werd er vanuit de totaal verbijsterde gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn alles op alles gezet om het tij te keren. En we hebben het voor elkaar gekregen. Het amendement bleek niet bestand tegen de grote manifestatie de vorige week maandag op de Markt in Maasbracht en niet onbelangrijk was de enorme lobby binnen de politiek. Politiek Den Haag kon uiteindelijk de mening van de bevolking niet meer zomaar negeren.

Manifestatie
Onder het oog van honderden mensen op de Markt in Maasbracht zei Tweede Kamerlid Thea Fierens van de PvdA de legendarische woorden ¡§Ik stem voor Maasgouw¡¨. De woorden drongen in eerste instantie niet door tot het publiek. "Wat zei ze?" "Hoorden wij dat goed?" Ja, nadat ze drie keer haar nieuwe standpunt had herhaald, drong het tot iedereen door. Maasgouw was gered!!! GroenLinks gaf daarna ook te kennen het amendement niet te steunen. En de VVD kon de volgende dag in de Tweede Kamer niet achterblijven. De liberalen stemden ook voor de herindeling van Maasgouw. We kunnen wel zeggen dat met deze beslissing recht is gedaan aan de mening van de inwoners en de belofte is nagekomen dat herindelingen, die van onderop draagvlak hebben, de voorkeur verdienen.

Samenwerking
Vanuit de burgemeesters is nadrukkelijk aangegeven dat de inspanningen die vanuit de gemeente al geleverd en toegezegd zijn met betrekking op de regionale samenwerking met Roermond met kracht zullen worden voortgezet.

CONCLUSIES BURGEMEESTERS, ZOALS GEMELD AAN DE RAADSCONFERENTIE D.D. 14 JUNI 2006
Terugkijkend op een enerverende en spannende week in het herindelingsproces komen de burgemeesters van de drie gemeenten die straks Maasgouw vormen tot een aantal conclusies:

Trots en dankbaar
Het is fantastisch om te zien met welke gezamenlijke energie geknokt is voor het behalen van de hoofdprijs: de vorming van onze nieuwe gemeente Maasgouw. Dit succes heeft heel veel vaders en moeders. Het maakt ook zichtbaar welk een geweldige kracht we in huis hebben. Daar kunnen we trots op zijn. Ook de steun en betrokkenheid van u als inwoner is van groot belang geweest voor het slagen van deze operatie. Iedereen hartelijk bedankt!

Midden-Limburg
Er is geen weg terug. We houden vast aan onze inzet voor de regio. Investeren in de regio is voor ons een vanzelfsprekendheid. Tot en met 2009 hebben we ons aandeel al in de begroting opgenomen. Daar moeten we niet aan gaan tornen. Besluitvorming over besteding van die middelen moeten we loyaal delegeren aan het regionaal niveau. En ook in onze begrotingen vanaf 2010 moeten we als gemeente Maasgouw ons aandeel zonder discussie leveren. Ook als het economisch slecht gaat. Sterker nog: juist ook als het economisch slecht gaat.

Overheid en politiek
Hoe ernstig de kloof tussen u en de landelijke politiek kan zijn hebben we aan den lijve ondervonden. Ook bij het bestuur van de drie gemeenten ontstond in de afgelopen week een gevoel van machteloosheid, van bij de neus genomen worden. Het doel heiligt de middelen. Als bestuurders moeten we ons realiseren dat u bij ons soms ook dat gevoel heeft. Dat u zich ook niet gehoord voelt in uw eigen gemeente. Dat u zich door procedures buitenspel gezet voelt. Dat voor uw gevoel toe geredeneerd wordt naar een voorafstaand doel. Aan een faire, open en professionele relatie met u moeten we blijven werken. We kunnen niet altijd iedereen tevreden stellen. We moeten wel iedereen recht in de ogen kunnen verklaren, dat onze aanpak fair is. We zullen hier in de toekomst altijd rekening mee moeten houden.

Toekomst en synergie
Heel, Maasbracht en Thorn groeien langzaam naar elkaar toe. Belangrijk is dat elke gemeente, elke kern en elk beleidsveld de aandacht krijgt die nodig is. Soms gaat er meer aandacht naar de ene gemeente en soms meer naar een andere. Dit merken wij als bestuurders en dat zult u in de toekomst ook wel eens merken. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar het kan ook vaak niet anders. Het is belangrijk dat wij en ook u trots zijn op de aandacht voor een ander. Niet altijd direct aan de eigen gemeente denken, maar aan de mogelijkheden die het initiatief in de andere gemeente kan opleveren. Als goede initiatieven worden ondersteund, kunnen deze in andere kernen dienen als voorbeeld. Op deze manier bereiken we synergie en dat levert uiteindelijk altijd meer op voor de gehele gemeente Maasgouw.

De gemeente Maasgouw is op dinsdag 13 juni jl. in de Tweede Kamer geboren. U en wij hebben samen de zorg voor de gezondheid en de groei van Maasgouw, zodat deze nieuwe gemeente spoedig volwassen wordt.

BERICHT VAN DE POLITIE
VOORKOM DIEFSTAL VAN JE BROMFIETS
Fietsdiefstal
Nederland is een echt fietsland. Je zou bijna denken dat iedereen een fiets heeft. Jaarlijks worden ongeveer 700.000 fietsen gestolen. Niet alleen in de grote steden of in de Randstad. Ook in steden, dorpen en winkelcentra in de regio Limburg-Noord komt veelvuldig fietsdiefstal voor.

Aangifte
Vervelend en lastig wanneer uw (brom)fiets gestolen is? Voorkom herhaling van diefstal en volg de preventietips op. Tref maatregelen, zodat uw nieuwe fiets een aanzienlijk kleinere kans heeft om gestolen te worden.
Voor het doen van aangifte van fietsdiefstal kunt u (na een telefonische afspraak) terecht op het politiebureau (in Heythuysen). Neem zoveel mogelijk gegevens van de gestolen fiets mee (zie onderstaande preventietips). Ook kunt u eventueel digitaal aangifte doen via www.politielimburgnoord.nl.

Preventietips (brom)fietsdiefstal

1. Registreer uw (brom)fiets. Een ingevulde registratiekaart kan erg waardevol zijn bij het opsporen en terugbrengen van uw fiets. Veel gegevens kunt u vinden op het garantiebewijs of op de aankoopnota. Bewaar ook altijd de nota van een fiets die u tweedehands koopt.
2. Laat de fietsenmaker uw postcode met huisnummer in het frame graveren. En gaat u verhuizen, dan kan de fietsenmaker een X achter de oude postcode zetten en de nieuwe code erachter plaatsen. Probeer niet om de oude code onleesbaar te maken. Voor de politie bent u bij een controle dan al gauw een verdachte van fietsendiefstal.
3. Zet uw fiets altijd op slot. Gebruik altijd een goed slot. Deze kunt u herkennen aan het ART-label. Deze afkorting staat voor de samenwerking tussen ANWB, RAI, TBBS (verzekeringsmaatschappijen) en de politie. Een slot met ART label voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en is een stuk moeilijker te kraken.

4. Soms kan het handig zijn om de fiets met een extra beugel vast te zetten aan een paal of hek.

5. Bij de meeste grote bus- en treinstations zijn bewaakte fietsenstallingen. Maar er gebruik van.

6. Maak ook gebruik van fietsenklemmen of fietsenkluizen als deze aanwezig zijn.

7. Probeer de fiets zo te plaatsen, dat u hem altijd in het oog heeft.


8. Zet de fiets 's avonds en ¡¥s nachts niet op een onverlichte plaats.

9. Zet de fiets thuis in de afsluitbare garage of berging.

Bereikbaar
De gebiedsmentor is ook bereikbaar via e-mail
Erik.Schweitzer@Limburg-Noord.politie.nl.
Voor spoedeisende zaken kunt u 112 bellen, voor niet spoedeisende zaken 0900-8844 (lokaal tarief)