Senternovem


Gemeentelijk trefpunt aanpakken zwerfafval 2006

Aanvangsdatum

21-06-2006

Kom 21 juni naar het Gemeentelijk trefpunt aanpakken zwerfafval van SenterNovem Uitvoering Afvalbeheer. Ontmoet collega's, gebruik de kennis van experts en oefen met de verschillende instrumenten van de zwerfafvalmodules. De dag is voor alle gemeenten die aan de slag (willen) gaan met de SAM-subsidie zwerfafval of er al mee bezig zijn. Ook gemeenten die geen gebruik maken van de SAM-subsidie zijn van harte welkom. Gaat u van start? Wij helpen u om de projecten voortvarend te beginnen. Bent u al bezig? Wissel dan kennis en ervaringen uit met andere gemeenten en experts.

Programma
De dag begint met een presentatie door het Ministerie van VROM over de actuele stand van zaken van het zwerfafvalbeleid en de invulling van producentenverantwoordelijkheid. Vervolgens gaat u in workshops aan de slag met de verschillende zwerfafvalmodules. Tijdens de musicale lunch en borrel heeft u alle gelegenheid om uw contacten uit te breiden en te praten met collegas. Het programma voor de dag ziet er als volgt uit:

09.00 - 09.30 uur Ontvangst, koffie/thee en registratie 09.30 - 09.35 uur Opening door Loes Marinussen van SenterNovem - Uitvoering Afvalbeheer
09.35 - 10.00 uur Presentatie laatste stand van zaken door Kees Clement van VROM
10.00 - 12.15 uur Workshopronde 1
12.15 - 13.30 uur Lunchbuffet
13.30 - 15.45 uur Workshopronde 2
15.45 - 16.30 uur Borrel

Workshops

Ontmoet en werk tijdens de trefdag samen met collegas en deskundigen. In de workshops is er speciale aandacht voor het uitbreiden van uw kennisnetwerk.

Het workshopprogramma is opgebouwd rondom de modules waarmee u de zwerfafvalproblematiek op een structurele manier aanpakt. Uit acht workshops kiest u twee modules die passen binnen uw SAM-project of waarmee u in de toekomst aan de slag wilt. Natuurlijk zijn ook uw collegas van harte welkom.
grafiekBeleid-BASIS


1. Beleid; Evalueren van de zwerfafvalaanpak

Een gestructureerde aanpak van zwerfafval is meer dan het vaststellen en uitvoeren van beleid. De essentiële stappen, het evalueren en bijsturen, staan in deze workshop centraal. U krijgt concrete handvatten voor een beleidsmatige verankering en voor het opzetten van de evaluatie op verschillende momenten in de beleidscyclus.


2. Organisatie; Ook intern één zwerfafvalaanpak

Diverse afdelingen binnen de gemeente werken aan de aanpak van zwerfafval. Voor een efficiënte en effectieve aanpak is een goede sturing en samenwerking noodzakelijk. Met het nieuwe Sturingsmodel organisatie krijgt u tijdens deze workshop inzicht in de sterke en minder sterke kanten van uw interne organisatie. Uiteraard ontvangt u ook tips voor verbetering van de sturingsstrategie zodat u en uw collegas snel aan de slag kunnen.


3. Beheren; Beeldkwaliteit als basis voor een schone gemeente

Wilt u de straat gaan reinigen op basis van beeldkwaliteit of doet u dit al? Dan is deze workshop interessant voor u. Via een praktijkvoorbeeld komt u meer te weten over succes- en faalfactoren van deze aanpak en past u de Leidraad implementatie beeldbestekken van de NVRD en Nederland Schoon toe op uw eigen situatie.


4. Samenwerken burgers en bedrijven; Externe partijen actief betrekken

Pak samen met burgers en bedrijven het zwerfafval aan. In deze workshop denkt u samen met deskundigen na over taken, verantwoordelijkheden en een planmatige aanpak bij samenwerking. Na de workshop kunt u concreet aan de slag; eerst de contacten leggen, daarna de neuzen één kant op richten en vervolgens het maken van concrete werkafspraken met alle partijen.


5. Communicatie; Minder zwerfafval begint met gedragsverandering

Communicatie over zwerfafval is een essentieel instrument om het gedrag van burgers te veranderen. In deze workshop leert u hoe u communicatie effectief kunt inzetten bij verschillende doelgroepen en hotspots. Aan de hand van de Communicatiewijzer zwerfafval' maakt u een start met het opzetten van een lokaal communicatieplan en kijkt u mee in de keuken van andere succesvolle initiatieven.


6. Handhaven; Toon dat de gemeente het serieus meent Handhaving van zwerfafval betekent dat u optreedt tegen de veroorzakers van zwerfafval en burgers laten weten dat u hiermee actief bezig bent. De Routeplanner handhaving zwerfafval helpt u op weg bij het ontwikkelen of verbeteren van uw eigen gemeentelijke handhavingsaanpak. In deze workshop bespreekt u de beleidsmatige en praktische keuzes die bepalen hoe u de handhaving wilt organiseren en uitvoeren.


7. Voorzieningen; Afvalbakken in de praktijk Hoe kunt u een locatie optimaal inrichten met afvalbakken? Deze vraag staat in deze workshop centraal. U gaat aan de hand van de Leidraad afvalvoorzieningen van CROW/Nederland Schoon op excursie in het stationsgebied van Amersfoort. U krijgt handvatten aangereikt voor de vormgeving, plaatsing, lediging en het onderhoud van afvalbakken in de openbare ruimte van uw gemeente.


8. Meten en Monitoren; Verbeteren door vergelijken

Met de Handreiking meten en monitoren monitort u snel, efficiënt en uniform via schoonheidsniveaus het succes van uw aanpak. Ook kunt u uw aanpak en resultaten vergelijken met die van bijvoorbeeld buur- of gelijksoortige gemeenten. In de workshop wordt de concepthandreiking gepresenteerd en getoetst aan uw praktijk.

Locatie

Congrescentrum de Eenhoorn te Amersfoort, Koningin Wilhelminalaan 33, (ligt direct tegenover het NS station)

Toegangsprijs

Deelname aan deze dag is gratis.

Contact

Meld u snel aan voor deze dag zodat u verzekerd bent van deelname aan de workshops van uw voorkeur. U kunt zich vóór woensdag 7 juni aanmelden door bijgaand aanmeldingsformulier in te vullen.

Vragen: Voor meer informatie over de Trefdag of de SAM-subsidie kunt u terecht op deze website of contact opnemen met de Helpdesk Afvalbeheer, tel. 030-2147979.
Wijzigingsdatum | 18-05-2006