DHV wint opnieuw De Vernufteling
21 juni - Op 20 juni is advies- en ingenieursbureau DHV gekozen tot winnaar van De Vernufteling 2006, de prijsvraag voor ingenieursbureaus. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Kuip in Rotterdam, kozen de ongeveer 100 aanwezige vakgenoten DHV tot winnaar. De jury kende een gedeelde eerste plaats toe aan DHV en Witteveen + Bos. De inzenders stuurden beide een slimme oplossing in voor de optimalisering van een membraanbioreactor (MBR).
Afvalwaterspecialist André van Bentem van DHV over de inzending: Uitgaande van onze ruime ervaring met industriële membraanbioreactoren, hebben we in samenwerking met rioolwaterzuiveraars en membraanleveranciers, de technologie zo ver kunnen verbeteren dat een installatie ongeveer net zo veel kost als een traditionele rioolwaterzuivering met een extra zuiveringsstap.
Het is de tweede achtereenvolgende keer dat DHV winnaar is van De Vernufteling. In 2005 won DHV met het project aëroob korrelslib. De prijsvraag is een jaarlijks initiatief van de brancheorganisatie ONRI, KIVI Niria en het tijdschrift De Ingenieur.
Profiel DHV Groep
Achtergrondinformatie Membraantechnologie
Bij conventionele rioolwaterzuivering wordt het afvalwater door middel van biologische processen gereinigd en worden daarna de reinigende bacteriën van het gezuiverde water afgescheiden in een bezinktank. Bij membraanbioreactor wordt die bezinktank vervangen door membranen. Voordeel daarvan is dat membranen die afscheiding veel beter maken en dus het zuiveringsrendement sterk toeneemt. Bovendien kan de concentratie van reinigende bacteriën sterk toenemen en is een dergelijke rioolwaterzuivering veel compacter.
In 1999, realiseerde DHV haar eerste Membraanbioreactor bij een kadaververwerkende industrie. Toentertijd was dat met 135.000 inwonersequivalenten de grootste MBR van Nederland. De installatie met een totale capaciteit van 270.000 inwonersequivalenten was ontworpen als een hybride. Dat houdt in dat de bestaande conventionele zuivering een deel van het afvalwater zuiverde.
Om de voordelen van MBR te verifiëren en beschikbaar te maken voor gewoon huishoudelijk afvalwater, heeft de branche in 2000 een grootschalig proefonderzoek opgestart. Dit onderzoek werd geïnitieerd en aangestuurd door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, STOWA en DHV. Op industriële schaal zijn daarbij de verschillende membraansystemen vergaand getest en zijn de interacties tussen de membraan- en biologische werking vergaand geoptimaliseerd. Resultaat was enerzijds een forse reductie op het energieverbruik. Anderzijds werd er zo veel interessante kennis ontwikkeld dat Nederland internationaal momenteel als één van de belangrijkste kennisdragers wordt gezien.
Op basis van de resultaten besloot de branche een eerste MBR te bouwen. Deze staat in Varsseveld en wordt door het Waterschap Rijn en IJssel bedreven. Kroonprins Willem-Alexander opende in mei 2005 deze eerste rioolwaterzuiveringsinstallatie in ons land die met membranen huishoudelijk afvalwater zuivert. Alle waterschappen in Nederland, de STOWA en de Europese Gemeenschap (LIFE) ondersteunen het project. De installatie in Varsseveld heeft internationaal faam als meest moderne en effectieve MBR.
Meer informatie
DHV B.V.
Communications
Maurice Voestermans
(033) 468 20 16