Dienstenbond CNV

PBR overgenomen door PRA International
20-06-2006

Dit weekend is de voorlopige koopovereenkomst getekend, waarmee PBR wordt overgenomen door branchegenoot PRA International uit de VS. Er is inmiddels overleg geweest tussen de bonden en PBR over de gevolgen van de overname.

Het is al een tijdje bekend dat PBR in de etalage staat. Sinds de reorganisatie in 2005 zijn de problemen helder aan de oppervlakte gekomen. PBR is voor te veel geld gekocht door de huidige eigenaar en er ligt een financieringsconstructie onder die aankoop waarmee PPR in 5 jaar tijd het aankoopbedrag zou moeten terugverdienen. Het probleem van PBR is echter dat de omzet(groei) en de winst allesbehalve stabiel is. De financierings-constructie is daarmee een molensteen geworden die een grote bedreiging vormt voor PBR. Verkoop van het bedrijf biedt de mogelijkheid om van die financieringsconstructie af te komen. CNV Dienstenbond is in die zin dan ook positief over de overname. Het is echter nog niet bekend op welke wijze PRA nu PBR zal gaan financieren. Zowel de OR als de bonden houden de vinger aan de pols. Er moet natuurlijk geen nieuwe molensteen worden omgehangen.

Daarbij is PRA International een branchegenoot die met name fase 3 en 4 research uitvoert, terwijl PBR het moet hebben van fase 1 en 2a. In die zin vullen bedrijven elkaar aan en wordt het risico verkleind dat PBR alleen is aangekocht om de uitbestedingen vanuit PRA op te vangen. Volgens de directie van PBR zijn er dan ook geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Men verwacht integendeel dat op termijn de werkgelegenheid wordt vergroot. Daarbij krijgt PBR met de overname meer mogelijkheden om de markt te bewerken, deskundigheid in huis te halen en problemen in de bedrijfsvoering en de financiële positie te ondervangen. CNV Dienstenbond heeft daarbij echter ook een aantal punten van zorg naar voren gebracht. PRA wil Business Development gecentraliseerd aansturen, waarbij wordt gerapporteerd aan het moederbedrijf. Als er geen sprake meer is van zelfstandige acquisitie van opdrachten, wordt PBR wel heel afhankelijk van een verkoopapparaat op afstand dat met name is ingericht om de moeder te bedienen. PBR zou daarmee haar huidige klanten kwijt kunnen raken. In onze ogen moet worden gewaarborgd dat PBR zelfstandig acquisitie kan plegen naast de opdrachten die er vanuit de VS binnenkomen. Ook hebben wij zorg uitgesproken over het verschil in regelgeving tussen de VS en Europa. Als PRA nu een compleet pakket van fase 1 t/m 4 onderzoeken wil aanbieden, is de kans groot dat die opdrachtgever alle fases onder één regime wil uitvoeren. Dat zal dan eerder in de VS zijn. PRA heeft in Kansas ook een fase 1 kliniek. PBR zal kennis en deskundigheid aanleveren om die kliniek om te bouwen tot een volwaardige en kwalitatief goede uitvoerder van fase 1 onderzoeken. Gewaarborgd moet worden dat PBR niet op termijn haar eigen concurrentie organiseert.

Een overname mag geen gevolgen hebben voor de arbeidsvoorwaarden en arbeidscontracten van de zittende werknemers. In die zin mag PRA niets wijzigen als direct gevolg van de overname. Of dat op termijn ook het geval zal zijn, moet worden afgewacht. Wij hebben onze zorg uitgesproken over de reputatie van Amerikaanse bedrijven op dat terrein. Volgens de directie heeft PRA echter een aantal vestigingen met in totaal 800 medewerkers in Europa. In die zin is men gewend te werken met Europese arbeidsverhoudingen. Ervaring met een CAO en invloed van vakbonden op reorganisaties is er echter niet. De directie van PBR verwacht niet dat PRA het beleid met betrekking tot de CAO en dergelijke zal wijzigen. Wel is het nog compleet onduidelijk of PRA ook algemene arbeidsvoorwaarden van het bedrijf wil aanbieden bij PBR en wie beslissingsbevoegd is als het gaat om het afsluiten van een CAO.

Dat is lastig. Op 1 juli loopt de huidige CAO af en we waren juist voorbereidingen aan het treffen om te onderhandelen over een nieuwe CAO. Daar moet nu een pas op de plaats gemaakt worden. Dat heeft geen gevolgen voor jullie rechtspositie, omdat de CAO nog een juridische nawerkingstermijn heeft. Begin september is er meer duidelijkheid en pas dan zullen de CAO onderhandelingen van start gaan. Zoals gebruikelijk zullen wij jullie voor die tijd ruim in de gelegenheid stellen om over de CAO voorstellen mee te praten.

CNV Dienstenbond verwacht dat er momenteel echter veel vragen zullen zijn over de overname door PRA en de gevolgen daarvan. Het leek ons daarom goed om niet tot september te wachten om elkaar te spreken. Op maandagavond 10 juli 2006 zal er om 20.00 uur een ledenbijeenkomst plaatsvinden in Zuidlaren (bedrijfsrestaurant). Je kunt dan al je vragen en opmerkingen over de overname kwijt.

Ik hoop je daar te zien.

Met vriendelijke groet,
Siegbert van der Velde
bestuurder