Ingezonden persbericht
Stoere taal over zwerfafval is misleidend
Milieubeweging: Van Geel moet zijn eigen wet serieus nemen
Het akkoord van staatssecretaris Van Geel over de aanpak van zwerfafval is niet meer dan stoere taal die de aandacht wegneemt van de problemen. Dat vindt de milieubeweging die Van Geel gebrek aan daadkracht verwijt. Van Geel komt donderdagavond naar de Tweede Kamer voor een discussie over de aanpak van zwerfafval en zijn keuze tegen statiegeld. Robbert van Duin van Recycling Netwerk: "Dit zogenaamde akkoord komt niet verder dan wéér een keer uitstel in het voordeel van een aantal dwarse bedrijven. Van Geel doet keer op keer stoere uitspraken over de invoering van statiegeld, maar krabbelt nu voor de vijfde keer terug." Ondertussen stijgt de hoeveelheid zwerfafval van blikjes en flesjes maar door. En de bedrijven lijken nu toch te worden beloond voor de mislukte reclamecampagne "Nederland wordt steeds schoner". Van Geel schrijft dat hij vreest dat het anders "moeilijk wordt" om van de bedrijven een constructieve medewerking aan de nieuwe verpakkingenwet te verkrijgen. Is gewoon de wet handhaven te moeilijk?
De nieuwe verpakkingenwet is vorig jaar door Van Geel getekend en is sinds 1 januari 2006 van kracht. Dat betekent onder andere dat producenten van bijvoorbeeld frisdranken nog dit jaar moeten zorgen voor de inname van 55% van de kleine kunststof flesjes die zij op de markt brengen. Van Geel schreef de Tweede Kamer afgelopen maandag dat statiegeld niet hoeft omdat die 55% inzameling al is zeker gesteld. Volgens de milieubeweging is dat pertinent onjuist.
Met veel moeite en een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur hebben Recycling Netwerk en Stichting Natuur en Milieu onlangs - na 9 weken vertraging - informatie gekregen over de vanuit het bedrijfsleven ingediende plannen. De informatie is nog gebrekkig, maar wel is hieruit de opstelling bekend geworden van bijna alle bedrijven die kleine kunststof flesjes op de markt brengen.
Het gaat om 57 bedrijven uit de sectoren frisdranken en waters, sappen, bieren en zuivel en alle grote supermarktketens. Gebleken is dat al deze bedrijven het vereiste uitvoeringsplan niet hebben ingediend of hebben laten indienen door een overkoepelende stichting. Het uitvoeringsplan van deze stichting (Nedvang) maakt echter duidelijk dat in 2006 alleen maar een project met een aantal inzamelproeven zal worden opgezet. Het uitvoeringsplan zegt: "Nedvang bereidt momenteel de uitvoering van dit project voor" en zal pas van start gaan "zodra definitieve afspraken zijn gemaakt met gemeentes en andere partijen". "Aan de inzameling en verwerking van verpakkingsafval in Nederland, verandert in feite niets.", dat is de meest heldere boodschap van dit uitvoeringsplan.
Dit jaar zullen we in Nederland dus zeker geen 55% inzameling van kunststof flesjes meemaken, terwijl er ook voor de jaren daarna geen enkele zekerheid wordt geboden.
Bij de laatste bespreking van de verpakkingenwet in de Tweede Kamer is gevraagd naar de sancties voor bedrijven die de vereiste percentages niet halen. Staatssecretaris Van Geel antwoordde toen dat individuele bedrijven boetes kunnen krijgen op grond van de Wet op de economische delicten. Later schreef hij de Tweede Kamer ook dat "de eis dat per 1-1-2006 aan de eisen moet worden voldaan niet irreëel is", want "het is al sinds de tweede helft van 2004 aan het bedrijfsleven bekend dat de 55% wordt geëist." De milieubeweging wil dat de nieuwe verpakkingenwet serieus wordt genomen en geen stoere praat over burgers die zullen worden aangepakt door zwerfafval controleurs.
Robbert van Duin: "We horen nu stoere taal in de richting van de burger uit angst voor een krachtmeting over deze nieuwe milieuwet met een aantal bedrijven. Maar je moet niet gaan zoeken naar burgers die een flesje weggooien en ondertussen de wet laten overtreden door een paar grote bedrijven die weigeren die flesjes te gaan inzamelen."
Ingezonden persbericht