Ingezonden persbericht


Vier nominaties voor Proces Innovatie Prijs 2006

Vier bedrijven zijn genomineerd voor de Proces Innovatie Prijs 2006. Genomineerd zijn Aarding Proces Technologie met de Y-stroom Inline Oplosinstallatie; DHV (TU Delft), met de nieuwe afvalwaterzuivering; Euro-Manchetten & Compensatoren BV met de nieuwe flexibele verbinding en TUWI Nederland met de combinatie van plaatlaser snijder en buislaser snijder. Juryvoorzitter Kerkhoven presenteerde dinsdag 20 juni de nominaties. De jury maakt op dinsdag 3 oktober de winnaar bekend, tijdens de vakbeurs Industrial Processing.

In totaal zijn 27 producten ter jurering aangeboden. Hiervan voldeden zeventien aan de criteria. Naast een vakprijs kent de Proces Innovatie Prijs ook een Publieksprijs. Het publiek kan zijn stem uitbrengen op één van de zeventien innovators. De winnaar van de vakprijs ontvangt een geldbedrag van 8.000 euro; de publieksprijs is goed voor een geldbedrag van 2.000 euro. Er kan gestemd worden via een aantal vakbladen en de website www.industrialprocessing.nl

De Proces Innovatie Prijs is een erkenning voor innovatieve producten en oplossingen binnen de procesindustrie. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan bedrijven die in het voorliggende jaar (in dit geval 2005) een innovatief product of oplossing hebben gelanceerd. De inzendingen worden beoordeeld op criteria als innovativiteit, toegevoegde waarde voor de gebruiker, business potential.

Nominaties

Aarding Process Technology
Innovatie: Y-Stroom Inline Oplosinstallatie

De Y-stroom oplosinstallatie is in staat poeders in vloeistoffen op te lossen, te emulsiferen of te dispergeren tot 80% droge stof en 20.000cp tot een homogeen klontvrij eindproduct. De Y-stroom inline oplosinstallatie is een compacte machine met een instelbare poederinlaat. Het grootste model is uniek in de markt met een vloeistofcapaciteit tot meer dan 40 m3/uur.

Deze oplosinstallatie is door de jury genomineerd vanwege de hoge capaciteit en de unieke poederinlaat constructie. Dit maakt het mogelijk tot zeer hoge viscositeiten te gaan (boven 7.500 mPas) en de mengwerking in stand te houden zonder plaatselijk dichtslibben van de poederinlaat of het tot stilstand komen van de vloeistofstroom. De Y-Stroom is inzetbaar in zowel de chemische als de voedingsmiddelenindustrie. Naast pvc lijm zijn andere voorbeelden van mogelijke toepassingen o.a. caseïnaten, eiwitten, DHV zetmelen etc.

De installatie is een gesloten systeem en geheel geautomatiseerd uitgevoerd, waardoor de omgeving en het product maximaal beschermd is.

Het hart van het systeem is een dubbele rotor/stator ontwerp. De bovenste waaier heeft een sterke pompwerking waardoor een constante vloeistofstroom door de machine tot stand gebracht wordt. Door de vloeistofstroom ontstaat een forse onderdruk in de machine, deze onderdruk wordt gebruikt om poeders in vloeistoffen in te zuigen. Het rotor/stator ontwerp is zodanig dat een zeer intensieve, turbulente menging plaatsvindt. In feite wordt elk poederdeeltje omsloten in de vloeistof. Het systeem kan worden toegepast als kringloopsysteem of als een 'once through' systeem.

DHV en de TU Delft
Innovatie: de aëroob korrelslib-technologie NeredaTM

DHV en de TU Delft en hebben in een goede samenwerking een nieuwe innovatieve biologische afvalwaterzuiveringtechnologie ontwikkeld. De zuiveringstechnologie wordt gezien als een doorbraak op aëroob zuiveringsgebied en kan worden gebruikt om zowel industrieel als huishoudelijk afvalwater goed en efficiënt te zuiveren. De ontwikkeling van aëroob korrelslib is eind jaren '90 begonnen bij de TU Delft, afdeling Biotechnologie. Door de unieke gelaagde structuur van het aëroob korrelslib, kan in deze drie processtappen het afvalwater vergaand gezuiverd worden.

In laboratoriumexperimenten werden zuiveringsrendementen gemeten van 100% organische koolstof, 94% fosfaat en 94% totale stikstofverwijdering (waarbij 100% van het ammonium werd omgezet). Op pilot schaal zijn verwijderingrendementen gerealiseerd die vergelijkbaar zijn met huidige actief slib systemen, met het grote verschil dat in 1 kubieke meter reactor volume van NeredaTM, ongeveer 3 maal zoveel afvalwater behandeld kan worden dan in een zelfde volume van een actief slib reactor. Dit komt door de hogere biomassa concentratie die bereikt kan worden. Inmiddels zijn de belangrijkste vindingen van NeredaTM vastgelegd in octrooien. NeredaTM heeft de potentie de doorbraaktechnologie in de zuiveringssector te worden van de 21-tigste eeuw. Dit wordt met name veroorzaakt doordat:
* NeredaTM resulteert in 20-40% lagere investeringskosten voor de bouw van zuiveringsinstallaties.
* Gebaseerd op huidige inzichten wordt met NeredaTM tot 40% lager energieverbruik voorzien.
* NeredaTM maakt het mogelijk eenzelfde zuiveringscapaciteit te bouwen op ongeveer 25% van het grondoppervlak dat thans benodigd is voor conventionele technieken.

Euro Manchetten & Compensatoren B.V.
Innovatie: 'Manchet FDMTFL 04'

De flexibele verbindingen van Euro-Manchetten & Compensatoren is door de jury met name genomineerd vanwege het innovatieve karakter en het praktisch nut voor de gebruiker. Waar meestal knelkoppelingen gebruikt worden, kunnen deze vervangen worden door een kunststof flexibele verbinding. Deze wordt van binnenuit geperst en is daardoor makkelijker te monteren dan de knelkoppeling. Daarnaast is deze 100% luchtdicht. Dit is van belang voor de levensmiddelen- en farmaceutische industrie. Naast het idee waardeert de jury de praktische bruikbaarheid. Omdat er geen oneffenheden in de buis komen als gevolg van deze verbinding zullen er minder snel verstoppingen ontstaan met storing in het proces als gevolg. Door de 100% luchtdichtheid is er minder kans op vervuiling.

TUWI Nederland
'Tube Classic Cut'

TUWI heeft een handige combinatie ontwikkeld van plaatlasersnijden en buislasersnijden. Een bestaande standaard plaatlasersnijmachine kan zeer eenvoudig uitgebreid worden tot een multi-purpose snijmachine, waarmee naast platen ook buizen en profielen tot 170 mm diameter en 6,5 m lengte automatisch gesneden kunnen worden. Voorheen was het noodzakelijk twee aparte snijmachines aan te schaffen. Bij het nieuwe product wordt gebruik gemaakt van een en dezelfde laserbron. Mede daardoor is de investering in de uitbreiding van een plaatsnijder slechts 1/3 van de investering in een conventionele buislasersnijmachine. Het ontwerp maakt omsteltijden tussen platen en buizen (of profielen) van enkele minuten mogelijk. Het buizensnijden is geautomatiseerd, waardoor het zware handmatige werk vervalt. De jury heeft besloten dit product te nomineren voor de Proces Innovatieprijs 2006 omdat het nieuwe product het beste uit de werelden van het plaatlasersnijden en het buislasersnijden combineert.

Innovators Proces Innovatie Prijs (op alfabetische volgorde)
* Aarding Proces Technology B.V. met 'Y-Stroom'
* Alfa Laval Benelux BV met 'Foodec Decanter'
* Celsius met 'EggShell Dryer'

* DHV (TU Delft) met 'Nereda(TM)’

* Dinnissen BV met 'Rotating Surface Cooking System'
* Euro Manchetten & Compensatoren B.V. met 'Manchet FDMTFL 04'
* Festo AG & Co met 'CPX Besturingsplatform'
* Haffmans BV met 'c-AGM Gehaltemeter'

* Hosokawa Micron B.V. met 'Mixing Sensor'
* Industrial Automation Partners B.V. met 'Shiftmanager'
* Munters Vochtbeheersing met 'IceDry'

* Proteye Veiligheidsbrillen b.v. met 'ProLite L&D'
* Rijkers Procestechnologie B.V. met 'Kalkmelk Aanmaakinstallatie'
* Sartorius Technologies BV met 'SYNUS(TM) Checkweigher’
* Tuwi Nederland b.v. met 'Tube Classic Cut'
* Verbaten Stortgoedtechniek BV met 'Econ Pelletizer'
* VPInstruments met 'VPFlowScope'

.-.-.-.-.-.

Noot voor de redactie (