Gemeente Geldrop-Mierlo


ZINKASSEN IN DE TUIN? RUIM ZE OP!

Halverwege de jaren zeventig gebruikten particulieren en gemeenten zogenaamde `zinkassen' voor de fundering van wegen, paden en erven. Zinkassen, ook wel `slakken' of `sintels' genoemd, bleven over na de verhitting van zink-erts. Ze konden gratis worden afgehaald bij zinkfabrieken in de regio. Dit, en het feit dat er geen onkruid opgroeide en ze stevig waren, maakte dat er veel gebruik van werd gemaakt. Later bleek echter dat ze een schadelijke werking hadden. Ze moeten dan ook zoveel mogelijk worden opgeruimd uit het milieu. De gemeente is daarom gestart met de actie `Zinkassen opruimen'; deze actie past in een grootschalig project om zinkassen te verwijderen van particuliere terreinen. Dit gebeurt in samenwerking met het projectbureau Actief Bodembeheer de Kempen. In dit artikel leest u er meer over.

CADMIUM- EN ZINKVERONTREINIGINGEN MILIEU Zinkassen zijn verontreinigend doordat er zware metalen inzitten zoals cadmium, zink, koper, arseen en lood. Met name te hoge gehaltes cadmium en zink in het milieu hebben een negatief effect. Ze tasten de groei aan van bomen en struiken, ze worden opgenomen door de gewassen die erop worden geteeld, ze veroorzaken groeistoornissen bij micro-organismes, ze verslechteren de afbraak van de strooisellaag en ze kunnen bij veelvuldige opname in het menselijk lichaam de gezondheid aantasten. Bovendien worden de zware metalen met water meegevoerd naar het dieper liggende grondwater, waardoor ze op den duur de kwaliteit van het grondwater, en dus het drinkwater van de toekomst, aantasten.

ZINKASSEN OPRUIMEN
Vanwege de schadelijke werking van zinkassen moeten deze, en de hierdoor verontreinigde omliggende grond, zoveel mogelijk worden verwijderd uit het milieu. Het verwijderen van zinkassen is één van de maatregelen in het milieuprogramma `Actief Bodembeheer de Kempen' (kortweg `ABdK' genoemd). Dit milieuprogramma pakt op verschillende fronten de bodemverontreiniging aan, die de voormalige zinkindustrie veroorzaakte in Zuidoost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg.

BIJDRAGE IN SANERINGSKOSTEN Actief Bodembeheer de Kempen krijgt van de overheid (het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de provincies Noord-Brabant en Limburg) middelen, waarvan een flink deel wordt besteed aan het verwijderen van zinkassen en het vervangen van bodems die hierdoor zijn verontreinigd. Denkt u dat er bij u in de tuin of op uw perceel zinkassen liggen? Dan betaalt ABdK eerst een bodemonderzoek. Als het daarna nodig mocht zijn om de door zinkassen verontreinigde grond te verwijderen (`saneren'), dan betaalt ABdK 60% van de kosten.

De gemeente bekijkt nog of ook zij nog kan bijdragen aan deze saneringskosten. We willen dan wel eerst weten op hoeveel plaatsen er zinkassen liggen. Ook de bodemonderzoeken die AbdK daarna uitvoert, geven ons een idee van de totale kosten. Deze punten nemen we mee in het nemen van een besluit.

MEER WETEN?
Wilt u meer weten over zinkassen en het opruimen hiervan? Gaat u dan naar de bibliotheek in Mierlo, Dorpsstraat 113. In de bibliotheek staat tot en met donderdag 6 juli een informatiestand met foto's en voorbeelden van zinkassen. Hier kunt u gratis folders meenemen over zinkassen en over Actief Bodembeheer de Kempen. Na de zomervakantie komt de stand ook in Geldrop te staan, hierover informeren we u tegen die tijd. Houdt u deze pagina's in de gaten, want de komende weken krijgt u nog meer informatie over dit onderwerp.

Als u vragen heeft, of als u denkt dat er zinkassen op uw perceel liggen, kunt u contact opnemen met de milieuambtenaar van de gemeente, Eric Barten of, tijdens zijn afwezigheid, Hans van Santvoort. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer (040) 289 37 81. U kunt ook bellen met Actief Bodembeheer de Kempen: Myra van Dijk, telefoon (040) 232 92 92 of kijken op www.abdk.nl