Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA 's-GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk UB/K/06/50923 Doorkiesnummer Datum 20 juni 2006

Onderwerp Vierde halfjaarlijkse rapportage samenwerking UWV
en Belastingdienst; motie Aptroot kwartaalaangifte

./. Hierbij bieden wij u de vierde halfjaarlijkse rapportage van UWV en de Belastingdienst over de voortgang van de implementatie van Walvis en de (Invoeringswet) Wet financiering sociale verzekering (Wfsv) aan. Daarnaast gaan wij in op de op 31 januari 2006 door uw Kamer aangenomen motie van het lid Aptroot c.s. betreffende de kwartaalaangifte voor de loonheffingen.1

Vierde halfjaarlijkse rapportage
Deze halfjaarlijkse rapportage vindt zijn oorsprong in de motie van het lid Weekers c.s. die naar aanleiding van de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Wfsv op 30 juni 2004 is aangenomen.2
Voorliggende rapportage is de vierde in een reeks van rapportages, die de periode 2004 tot en met 2008 betreffen. Deze vierde rapportage ziet op de periode 1 oktober 2005 tot 1 april 2006, inclusief belangrijke ontwikkelingen die na 1 april 2006 zijn opgekomen.

In de rapportage vestigen UWV en de Belastingdienst de aandacht op de volgende punten.

Premieheffing
Uit de rapportage blijkt, dat de overdracht van de premieheffing werknemersverzekeringen aan de Belastingdienst per 1 januari 2006 is gerealiseerd. De invoering van de nieuwe loonaangifte heeft voor kleine werkgevers en een deel van de administratie-/accountantskantoren tot problemen geleid. Om hieraan tegemoet te komen is een coulanceregeling getroffen. Deze regeling houdt in dat inlevering van de loonaangifte over de maanden januari tot en met maart nog tot uiterlijk 31 mei 2006 zonder boete heeft kunnen plaatsvinden.
Het algemene beeld is dat het overgrote deel van de werkgevers en andere inhoudingsplichtigen de loonaangifte tijdig heeft kunnen doen. De opbrengsten van de loonheffingen liggen licht boven de prognoses.


1 Kamerstukken II 2005/06, 29 515, nr. 112.

2 Kamerstukken II 2003/04, 29 529 en 29 531, nr. 17.

Ons kenmerk UB/K/06/50923

Zoals mocht worden verwacht in de aanloopfase worden nog veel fouten geconstateerd in de aangiften. Maatregelen zijn getroffen om deze fouten op te lossen.

Uitkeringsverzorging
De invoering van de nieuwe dagloonregelen per 1 januari 2006 is gerealiseerd. Omdat het dagloon volgens de nieuwe dagloonregelen wordt gebaseerd op het genoten loon van alle dienstverbanden in het refertejaar (volgens de oude dagloonbesluiten was het loon van het laatste dienstverband bepalend), is in 2006 extra gegevensuitvraag nodig in geval de verzekerde meerdere dienstverbanden heeft gehad. Dit doet zich met name voor bij uitkeringsaanvragen in de uitzendbranche.
Om vertraging in de afhandeling van uitkeringsaanvragen ZW en WW te voorkomen, heeft UWV de werkwijze aangepast.

Weekaanlevering
De weekaanlevering door de uitzendbedrijven via het nieuwe Weflex-systeem is na aanloopproblemen bij diverse uitzendbedrijven goed op gang gekomen. Inmiddels levert ruim 90 procent van de uitzendbedrijven aan.

De polisadministratie
De koppelingen van de polisadministratie met de Werkgeversadministratie van de Belastingdienst en de GBA zijn in bedrijf.
Uit de rapportage blijkt dat de ontwikkeling van de geautomatiseerde ondersteuning van de kwaliteitscirkel vertraagd tot stand komt, waarover uw Kamer met de brief van 6 mei 2006 is geïnformeerd. Volgens planning wordt de geautomatiseerde kwaliteitscirkel half augustus in bedrijf genomen en vanaf dat moment kunnen de gegevens gecontroleerd in de polisadministratie worden opgenomen. Voor de vulling van de polisadministratie is dit een kritisch tijdpad, waarbij de ruimte om onvoorziene tegenslagen gaandeweg nog te kunnen opvangen, beperkt is. Dit risico is onderkend en alles is erop gericht de huidige planning te halen. Volledige zekerheid over de haalbaarheid van de planning kan echter niet gegeven worden. De vertraging van de opname van de gegevens in de polis vormt geen belemmering voor de uitvoering van de distribuerende taken. Met de afnemers van de polisadministratie zijn afspraken gemaakt over de afname van de gegevens in 2006.

Eerstedagsmelding (EDM)
De voorlichting rond de invoering van EDM per 1 juli 2006 is in volle gang. Gebruik wordt gemaakt van de tien informatiebijeenkomsten voor accountants- en administratiekantoren, het verspreiden van brieven en brochures, advertenties in dag-, vakbladen en op werkgeverssites. Ook is de nodige informatie te vinden op de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst is in staat om vanaf 1 juli 2006 de EDM te ontvangen. De EDM kan worden ingezonden via internet en met behulp van pakketten van softwareleveranciers. Deze
---

Ons kenmerk UB/K/06/50923

lijken tijdig gereed te zijn. Het onderzoek naar het aan overheidsinstanties ter beschikking stellen van de EDM gegevens is gestart.

Motie Aptroot
Op 31 januari 2006 heeft uw Kamer de motie van het lid Aptroot c.s aangenomen. In de motie wordt verzocht om voor directeuren grootaandeelhouders en ondernemers met een klein aantal werknemers kwartaalaangifte voor de loonheffingen mogelijk te maken. Hier willen wij het volgende over opmerken.
De loonaangiftegegevens worden opgenomen in de polisadministratie van UWV. Het is de bedoeling - op grond van het principe "eenmalige uitvraag, meervoudig gebruik" - dat andere overheidsinstanties de gegevens vanuit de polisadministratie hergebruiken. De aangiftefrequentie van een maand is afgestemd op het gebruik van de gegevens door de verschillende partijen. Met een verlaging van de frequentie zou dus weer extra uitvraag door die partijen nodig zijn, met extra administratieve lasten van dien. Dit staat haaks op de doelstelling van Walvis/Sub (bedacht moet worden dat de doelgroep van de motie enkele honderdduizenden kleine werkgevers omvat).
Daarnaast is van belang dat de huidige frequentie van de loonaangifte aansluit bij de gegevens die de werkgever al in zijn administratie ter beschikking heeft. Een aangiftefrequentie van een maand belast een werkgever niet onnodig.
De effecten van het introduceren van een kwartaalaangifte overziend, hechten wij zeer aan het in stand houden van de bestaande maandelijkse of vierwekelijkse loonaangifte. In dit kader zijn wij niet voornemens de bedoelde motie uit te voeren.

De Minister van Sociale Zaken De Staatssecretaris van Financiën, en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus) (mr. drs. J.G. Wijn)


---