Gemeente Bedum


20 juni 2006
Burgemeester Wilte Everts heeft zijn verslag over het vorig jaar gepubliceerd. Het is de vierde achtereenvolgende verantwoording die de Bedumer burgemeester aflegt. Het jaarverslag beoogt vooral inzicht te geven in de wijze waarop de bevolking is betrokken bij gemeentelijke beleidsvoornemens. Verder wordt uitgebreid ingegaan op de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening.

In het verslag besteedt burgemeester Everts veel aandacht aan het eind vorig jaar gehouden klanttevredenheidsonderzoek. Dat onderzoek pakte op zich niet ongunstig voor de gemeente uit. Bedum wordt als woongemeente goed beoordeeld en de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening scoort prima. Burgemeester Everts gaat in het verslag met name in op de uitkomst van het onderzoek dat de Bedumer bevolking vindt dat het te weinig bij beleid en beleidsvoorbereiding wordt betrokken. Waar dat gevoel vandaan komt (.), is toch enigszins een raadsel., aldus de Bedumer burgemeester. Hij wijst er op dat het al sinds jaar en dag gebruikelijk is om belanghebbenden in een zo vroeg mogelijk stadium bij gemeentelijke voornemens te betrekken. De burgemeester gaat ook in op de representativiteit van vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties waarmee de gemeente om de tafel zit. Met name tijdens de voorbereidingen van het structuurplan voor Bedum en Onderdendam bleek, volgens burgemeester Everts, dat die vertegenwoordigers toch minder de mening van de achterban vertolken dan van ze mag worden verwacht. De burgemeester denkt dit probleem onder meer het hoofd te kunnen bieden door bijeenkomsten, waarin de gemeente met die maatschappelijke organisaties spreekt live op het internet te gaan uitzenden. Bedum heeft onlangs videoapparatuur aangeschaft die dit mogelijk maakt. Door dit soort bijeenkomsten in de openbaarheid te houden, kan de achterban zien wat de vertegenwoordigers er in de vergadering van maken. Dat dwingt die vertegenwoordigers wellicht tot een behoedzamer, meer afgewogen oordeel. Ook gaat de burgemeester in op de veronderstelde kloof tussen de politiek en de burgers. Everts ziet voor plaatselijke politieke partijen mogelijkheden liggen op het gebied van het internet. Een onlangs gehouden reis langs de sites (van de politieke partijen) levert toch een enigszins ontluisterend beeld op. De meeste zijn sinds de raadsverkiezingen van 7 maart 2006 niet meer bijgewerkt! Daarmee wordt, zo oordeelt de burgemeester, de borreltafelverzuchting dat de politiek de kiezer slechts weet te vinden als er gestemd moet wordt toch wel enigszins bevestigd. Als positieve uitzondering haalt hij de site van het plaatselijke CDA aan. Die is bij. Het burgerjaarverslag werd in 2003 nog huis aan huis in de gemeente verspreid. Daarvan is sindsdien, onder meer uit kostenoverwegingen, afgezien. Het burgerjaarverslag komt sindsdien integraal op de gemeentelijke website te staan en belangstellenden kunnen een papieren exemplaar bestellen bij de gemeentelijke afdeling Voorlichting. Het vorige burgerjaarverslag werd in 2005 ongeveer 1.700 keer online geraadpleegd. Het verslag over 2005 staat geagendeerd voor behandeling in de raadsvergadering van donderdag 6 juli aanstaande.
* Download burgerjaarverslag 2005 in pdf-formaat. U heeft hiervoor het programma adobe acrobat nodig. U kunt dit laatste gratis downloaden door het icoon rechts onderaan deze pagina aan te klikken.

getacrobat