Unicef



Mia Farrow in Darfur: "aandacht voor conflict!" 20 juni 2006, New York - Mia Farrow reist op dit moment door Darfur, de zuidelijke provincie in Sudan waar geweld intussen de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn. Farrow is niet alleen bekend als gelauwerde actrice, ze is ook Ambassadeur van Unicef. Ze is in Darfur om aandacht te vragen voor het conflict, en vooral het oplossen ervan. "Want het leed is verschrikkelijk. De dramatische verhalen van vrouwen gaan elke verbeelding te boven."

Ruim drie jaar geleden veranderde Darfur van een gewone provincie in Sudan in het wereldwijde symbool van ongekend geweld. Sinds die tijd zijn bijna 4 miljoen mensen in ellende gestort en zijn er 2 miljoen mensen ontheemd geraakt.

Foto: Unicef Sudan, Cranston 2006

Aandacht! Tussen al deze mensen bevindt Mia Farrow zich op dit moment. Zij is in Darfur samen met haar zeventienjarige zoon Ronan die jongerenwoordvoerder is voor Unicef. De reden van hun bezoek is aandacht vragen voor alle slachtoffers en voor het oplossen van het conflict. "We zijn hier opdat men wereldwijd kan zien wat er hier gebeurt, hoe hoog de nood is", vertelt Farrow. "Maar ook om aandacht te geven aan al de lieve kinderen die lijden."

De actrice was al eerder in Darfur. Deze keer bezoekt ze tijdens haar reis vertegenwoordigers van de Sudanese overheid en andere organisaties die de vrede kunnen bewerkstelligen. Ook doet zij een aantal projecten van Unicef aan.

Foto: Unicef Sudan, Cranston 2006

Projecten en dramatische verhalen
Een paar dagen geleden was zij in een kamp voor ontheemden, vluchtelingen in eigen land. Zij bezocht, door Unicef ondersteunde, voedingscentra en een project dat voormalige kindsoldaten opvangt. Hier kunnen de vaak getraumatiseerde kinderen weer een normaal leven leiden.

"In alle kampen waar ik ben geweest is het verhaal hetzelfde. Vrouwen en kinderen zijn verjaagd van huis en haard, ze zijn verkracht, het is verschrikkelijk", vertelt een duidelijk geëmotioneerde Farrow. "Ik sprak een vrouw van wie het kind uit haar armen was gerukt en voor haar ogen doodgeschoten."

Gevangen in opvangkamp
Stuk voor stuk zijn deze verhalen een drama. "Mensen voelen zich niet meer veilig, behalve in een opvangkamp. Het probleem is echter dat er hier haast niets is. Aan alles is behoefte: water, eten, kleding... En ze kunnen en durven het kamp niet uit, omdat daarbuiten geen veiligheid is. De mensen zijn als het ware gevangen in het opvangkamp. We moeten ze helpen."