Time : 12:13:49
Date : 20 June 2006
Sender Name: Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid

700 Antwerpse werkzoekenden aan de slag in de bouwsector

Bouwpool Antwerpen hielp sinds september 2001, 700 werkzoekenden aan de slag in de Antwerpse bouwsector. 94% van de bereikte werkzoekenden zijn van vreemde origine of laaggeschoold. Allochtone kandidaten maken nadien ook evenveel kansen als autochtonen om aan het werk te geraken én te blijven dankzij de intensieve opvolging van Bouwpool. Na zes maanden is 83% nog steeds actief in de bouwsector, na een jaar is nog steeds 70 tot 75% aan de slag. Deze resultaten kwamen naar voor uit de studie "Under Construction": Bouwpool Antwerpen kritisch getoetst als voorbeeld van een sectorale cluster die op dinsdag 20 juni 2006 voorgesteld werd in het Vlaams Parlement. De studie werd uitgevoerd door het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) in opdracht van Stad Antwerpen.

Het HIVA evalueerde in welke mate Bouwpool bijdraagt tot het oplossen van knelpuntberoepen in de bouwsector. Daarbij werd specifiek nagegaan welke meerwaarde het project realiseert bovenop de bestaande beleidsinspanningen.

Laaggeschoolden en allochtonen aan de slag via Bouwpool Bouwpool weet een duidelijke meerwaarde te realiseren door werkzoekenden aan te trekken die niet door andere
bemiddelingsorganisaties worden bereikt. Zo heeft 40% van de kandidaten géén voorkeursberoep in de bouwsector en was 69% niet in trajectbegeleiding bij de VDAB. Daarnaast werkt Bouwpool in grote mate met kansengroepen: 94% van de bereikte werkzoekenden zijn allochtonen of laaggeschoolden. 56% van de bereikte werkzoekenden is tussen de 18 en 34 jaar, waarvan 16 % jonger is dan 24 jaar. Door intensieve en persoonlijke begeleiding doorheen het hele traject van informeren, oriënteren, opleiden, bemiddelen tot jobcoaching, hebben kandidaten van vreemde origine evenveel kansen als autochtonen om aan het werk in de bouwsector te geraken en te blijven.

Vacaturegerichte werking
Bouwpool werkt aan een gerichte toeleiding. Kandidaten worden georiënteerd naar knelpuntberoepen. Dit zijn beroepen waarvoor bedrijven moeilijk kandidaten vinden. Het project vertrekt daarbij van vacatures bij bouwbedrijven. Bekister en stellingbouwer zijn de beroepen waarnaar de meeste kandidaten werden toegeleid. Op deze wijze levert Bouwpool een belangrijke bijdrage aan het afstemmen van vraag en aanbod op de Antwerpse arbeidsmarkt.

Opvolging bij tewerkstelling
Een belangrijke troef die Bouwpool aan haar kandidaten biedt, is de opvolging gedurende hun eerste 6 maanden van tewerkstelling. Hiermee heeft Bouwpool aandacht voor de barrières die de integratie van de nieuwkomers vaak belemmeren. Beperkte kennis van het Nederlands en de daarmee gepaarde 'misverstanden' zijn vaak knelpunten. Het project voorziet daarom zowel externe als interne coaching. De interne coaching loopt via een ervaren collega-arbeider uit het bedrijf. Voor de externe jobcoaching sloot Bouwpool een samenwerkingsovereenkomst af met VDAB In 2001 werd voor "slechts" 48,7% van de tewerkgestelde bouwpoolers opvolging voorzien, in 2005 met 94,1% voor bijna iedereen.

Conclusie
Bouwpool toont aan dat sectorfondsen een belangrijke rol kunnen vervullen naar werkzoekenden. Door hun expertise, kennis en onafhankelijkheid zijn ze daar zelfs goed voor geplaatst. De bouwpoolwerking toont aan dat het niet enkel een kwestie van 'meer' is maar vooral van een geïntegreerde aanpak van bestaande instrumenten en middelen en dit op maat van de lokale arbeidsmarkt (bijv aandacht voor allochtonen, toeleiding naar de belangrijkste knelpuntberoepen...). Het profiel van de Bouwpoolers, de toeleiding naar de grootste knelpuntberoepen binnen de Antwerpse bouwsector en de duurzaamheid van de uitstroom tonen aan dat deze aanpak ook effectief blijkt te werken.

FVB: een korte voorstelling
Het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid werd opgericht in 1965 door het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf (PC124) als een Fonds voor Bestaanszekerheid met de bijzondere opdracht de opleiding van de actieve en toekomstige bouwvakarbeiders te bevorderen en te ondersteunen. De bouwsector vertegenwoordigt 160.000 arbeiders en 26.000 bouwbedrijven. Op het gebied van opleiding realiseren zij jaarlijks 410.000 opleidingsuren en sturen ze 13.000 arbeiders op bijscholing.

FVB Bouwpool: een korte voorstelling
Eind jaren '90 koos stad Antwerpen ervoor om met eigen middelen een structureel samenwerkingsverband op te zetten met de Antwerpse sociale partners bouw en het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB). Deze samenwerking kreeg de naam "Bouwpool". Door een intensieve en aanvullende samenwerking met de verschillende partners op het terrein, slaagt Bouwpool in het matchen van Antwerpse werkzoekenden en moeilijk invulbare vacatures in de bouw. Dankzij dit project vonden de afgelopen 5 jaar meer dan 500 Antwerpse werkzoekenden hun weg naar duurzame tewerkstelling in de bouwsector.

Contactpersonen:
Ann Arnolds
Coördinator Bouwpool Antwerpen
T (+32)3 224 78 17
ann.arnolds@fvbffc.be

Ward Verhaeghe
Persattaché Vlaams ministerie van Werk, Onderwijs en Vorming T (+32)2 552 68 09
ward.verhaeghe@vlaanderen.be

Axelle Vanquaillie
Verantwoordelijke HR en Communicatie Stad Antwerpen GSM (+32)478 88 28 55
Axelle.Vanquaillie@stad.Antwerpen.be