Gemeente Doetinchem

Presentatie beoogd wethouders en hun werkverdeling


-19 juni 2006-
Formateur Koos Kuiper heeft vier wethouderskandidaten naar voren geschoven. Namens het CDA zijn dat Peter Drenth en Koos Kuiper, namens de VVD Loes van der Meijs en namens de PvdA Otwin van Dijk. Het coalitieakkoord wordt inhoudelijk ondersteund door Stadspartij en ChristenUnie-SGP.

Woensdag 28 juni spreekt de gemeenteraad zich over deze voordracht uit. De gemeenteraadsvergadering begint om 19.30 uur. De avond ervoor, dinsdag 27 juni, gaan de kandidaten vanaf 20.00 uur in debat met panelleden en publiek in de hal van het stadhuis.

Tijdens het coalitieoverleg zijn afspraken gemaakt over de portefeuilles, de volgorde van loco-burgemeester, de beleidsaccenten `duale verhoudingen' en `deregulering' en enkele vertegenwoordigingen (en plaatsvervanger commissievoorzitters, lid rekenkamer). Aan de portefeuille- en projectenverdeling liggen enkele uitgangspunten ten grondslag:
· naast een eigen portefeuille projecten uit andere portefeuilles; · evenwichtige verdeling tussen intern en extern; · verdelen van zoet en zuur.

Peter Drenth (portefeuille)
Peter Drenth is (nog) woonachtig in Zeewolde. Hij was daar in 2002 lijsttrekker voor het CDA ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen. Namens het CDA werd hij wethouder in Zeewolde (bijna 20.000 inwoners, gelegen in Flevoland). In de periode 2002-2006 was hij verantwoordelijk voor onder meer ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, recreatie en toerisme, ouderen, kunst en cultuur, bibliotheek en volkshuisvesting. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 maakt het CDA geen deel meer uit van het college in Zeewolde. Kort geleden werd hem de vraag gesteld door de fractie van het CDA in Doetinchem of er van gedachten kon worden gewisseld over een mogelijk wethouderschap. Na enkele gesprekken en het lezen van het coalitieakkoord besloot hij in te gaan op de vraag van de CDA-fractie. De afgelopen jaren heeft hij de tot op heden leukste en meest uitdagende werkomgeving gehad. Wethouder te Doetinchem is voor hem een unieke kans om daar de komende jaren opnieuw vol enthousiasme voor te gaan. Peter Drenth: "Een grote stap om naar een ander deel van Nederland te verhuizen, overigens wel een zeer aantrekkelijk gebied om te wonen en te werken! Een uitdaging om te mogen werken in de hoofdstad van de Achterhoek. Gebruikmakend van mijn ervaringen van de afgelopen 4 jaar op het terrein van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting hoop ik een stevige bijdrage te kunnen leveren aan een prettige woon- en werkomgeving in Doetinchem. De eerste uitdaging zal zijn om zo snel mogelijk Doetinchemmer te worden." Drenth is 38 jaar oud en opgegroeid in Groningen. Na een opleiding tot leraar in Groningen in 1992 aan het werk gegaan als leraar in Uithuizermeeden en Emmen; daarnaast ging hij planologie studeren aan de Rijks Universiteit Groningen. Na het beëindigen van deze studie is hij als planoloog werkzaam geweest bij de gemeenten Dongeradeel (Dokkum), Zeewolde en Almere.

Koos Kuiper (portefeuille)
Als geboren Groninger woont Koos Kuiper (53) met zijn vrouw en twee zonen alweer vanaf l987 in Doetinchem. Hij was tot nu toe werkzaam als gemeente-ambtenaar, winkelier, regio-ambtenaar en als commercieel directeur bij een vastgoedontwikkelaar uit Arnhem. Zijn opleiding genoot hij aan de bestuursacademie en aan de Universiteit te Nijmegen, waar hij een rechtenstudie heeft afgerond. Zijn politieke ervaring deed hij met name in de afgelopen 12 jaar op in de raad van de gemeente Doetinchem.
Kuiper zijn motivatie om wethouder te willen worden ligt in de mogelijkheid om - meer nog dan als raadslid - heel direct betrokken te zijn bij het besturen van de gemeente, een gemeente waaraan hij in de loop der jaren erg verknocht aan is geraakt. De portefeuille met o.a. middelen, sport, cultuur, organisatieontwikkeling en plattelandsontwikkeling beslaat een aantal interessante beleidsterreinen. Koos Kuiper: "Ik hoop de komende jaren in collegiaal verband en in een goede relatie met de raad en onze inwoners te kunnen werken in het belang van onze mooie gemeente."

Loes van der Meijs (portefeuille)
Loes van der Meijs (44) is van oorsprong Brabantse maar woont inmiddels precies de helft van haar leven, 22 jaar, in Doetinchem. Daarvoor studeerde zij in Utrecht (geschiedenis en staatsinrichting). Van 1996-1998 was zij lid van de steunfractie VVD Doetinchem, van 1998 tot juli 2004 lid van de gemeenteraad van Doetinchem, daarvan vanaf 1999 als fractievoorzitter. De laatste helft van 2004 was zij wethouder onderwijs, milieu, cultuur, recreatie en toerisme. Bij de verkiezingen van 2004 was zij lijsttrekker. Vanaf begin 2005 keerde zij terug als fractievoorzitter van de VVD.
Nadat zij was afgestudeerd en haar eerstegraads lesbevoegdheid had behaald, kon zij geen baan vinden in het onderwijs. Omdat zij niet thuis wilde zitten, heeft zij altijd meegewerkt in de zaak van haar man. Daarnaast deed zij veel bestuurswerk.
Als wethouder heeft zij al een keer mogen ruiken aan het wethouderschap. Loes van der Meijs: "Het is een geweldige, uitdagende baan. Verder is mijn grote motivatie dat ik Doetinchem een geweldige plaats vind om in te wonen, en om mijn kinderen te laten opgroeien. Daarnaast is de Achterhoek één van de zo niet de mooiste regio van Nederland. De combinatie van een geweldige baan, en daarnaast dienstbaar te kunnen zijn aan deze stad en de inwoners is een kans die je niet zo vaak krijgt! Doetinchem heeft potentie en ambitie en daarmee ook de regio; daaraan wil ik graag meewerken." De portefeuille is voor Van de Meijs een goede combinatie van fysiek (verkeer) en sociaal (jeugd). Daarnaast een aantal zaken die haar aan het hart liggen zoals de deregulering en het dualisme. Verkeer is een belangrijk item waarbinnen het belang van de stad en de inwoners voorop moet staan. Door het landelijk beleid is de verantwoordelijkheid voor het jeugdbeleid verschoven naar de gemeente; één coördinerend wethouder is dan ook noodzakelijk.

Otwin van Dijk (portefeuille)
Otwin van Dijk (1975) koos al op jonge leeftijd voor het vak van bestuurder. Hij is sinds begin 2005 wethouder in Doetinchem. Daarvoor was hij van 1998 tot 2004 gemeenteraadslid voor de PvdA in Duiven. Vanaf 2000 was hij ook fractievoorzitter en in 2002 lijsttrekker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Duiven. Otwin van Dijk was lid van diverse raadscommissies en lid van de werkgroep bestuurlijke vernieuwing.
Van Dijk studeerde nederlands recht aan de Universiteit in Nijmegen, waar hij in 2000 zijn titel behaalde. Tijdens zijn studie trad hij in dienst van de gemeente Nijmegen waar hij als jurist verschillende functies bekleedde op het gebied van openbare orde en veiligheid. Otwin van Dijk is in 2005 gevraagd om namens zijn partij wethouder te worden in Doetinchem. Hij woont met veel plezier met zijn vriendin in de wijk Dichteren. Hij kenmerkt zijn wethoudersstijl als: samenwerkend en experimenterend. "Durf buiten de gebaande paden te treden om samen met je maatschappelijke partners zaken aan te pakken", is zijn devies. De afgelopen anderhalf jaar heeft hij op deze manier gewerkt aan veel onderwerpen in zijn portefeuille: welzijn, economische ontwikkeling, integrale handhaving, volksgezondheid, sociale zaken en werkgelegenheid, de wet maatschappelijke ondersteuning en de nieuwbouw van schouwburg Amphion. Deze portefeuille krijgt hij ook in het nieuwe college met daarbij het dorps- en wijkgericht werken. Otwin van Dijk, die door een ongeluk rolstoelgebruiker is geworden, zet zich ook in voor diverse gehandicaptenorganisaties en is op sportief gebied actief in het quad rugby.

Portefeuilles (inclusief beleidsthema's)

burgemeester Dijkstra
· openbare orde en veiligheid
· klachten, bezwaar en beroep
· regionale aangelegenheden
· internationale samenwerking
· algemene plaatselijke verordening
· GSO

wethouder Kuiper (CDA), 1e loco
· middelen (incl. i&a)
· sport en cultuur
· accommodatiebeleid
· energie- en nutsbedrijven
· organisatieontwikkeling
· recreatie en toerisme
· plattelandsontwikkeling

wethouder Van Dijk (PvdA), 2e loco
· welzijn
· economische ontwikkeling
· integrale handhaving
· volksgezondheid
· sociale zaken en werkgelegenheid,
· wet maatschappelijke ondersteuning
· takendiscussie (beleidsthema)
· dorp- en wijkgericht werken (beleidsthema)

wethouder Van der Meijs (VVD), 3e loco
· onderwijs
· verkeer
· milieu
· 0-23 jaar, jeugd
· kinderopvang en peuterspeelzalen
· afvalinzameling
· onderhoud wegen, riolering, groen
· dienstverlening (beleidsthema)plus beleidsaccenten `duale verhoudingen' en `deregulering'

wethouder Drenth (CDA), 4e loco
· ruimtelijke ordening
· volkshuisvesting
· waterbeheer en -beleid
· natuur en landschap
· communicatie en burgerparticipatie