Wageningen Universiteit

20 jun 2006 16:00
Onderdeel: Wageningen UR
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen Organisatie: Wageningen Universiteit
Co-Promotor: Prof.dr. N. van Breemen (Promotor), Dr. E. Hoffland (Co-promotor)

Ectomycorrhizaschimmels bij bomen kunnen een belangrijke rol spelen bij het weerstaan van aluminiumtoxiciteit en het beschikbaar maken van basische kationen.

Bomen op zure bosgronden staan bloot aan aluminium toxiciteit en tekorten aan de basische kationen magnesium, kalium en calcium, en dit wordt versterkt door atmosferische depositie van verzurende stoffen (âzure regenâ). Hoewel de gevolgen van zure regen op bossen minder desastreus blijken dan aanvankelijk werd voorspeld, is een goed inzicht in de onderliggende mechanismen toch van belang. De getroffen maatregelen om zure regen te voorkomen kosten namelijk veel geld en inspanning.

Uit het onderzoek blijkt dat aluminium toxiciteit bij bomen niet wordt bepaald door de ratio van basische kationen tot aluminium in de bodemoplossing. Deze ratio wordt echter wel vaak gebruikt in modelmatige berekeningen over grenzen aan toelaatbare atmosferische depositie. Deze modellen houden anderzijds geen rekening met ectomycorrhizaschimmels. Ectomycorrhizaschimmels zijn bodemschimmels die een samenwerking aangaan met de wortels van bomen. Onder aluminium toxiciteit en tekorten aan basische kationen verhogen ectomycorrhizaschimmels de uitscheiding van organische zuren. Organische zuren versnellen de verwering van vaste bodemdeeltjes, waarbij magnesium, kalium en calcium beschikbaar komen. Tegelijkertijd kunnen organische zuren het aluminium dat ook oplossing komt binden. Aan organisch zuur gebonden is aluminium niet giftig voor planten.

Proefschrift: Ectomycorrhizal fungi and Pinus sylvestris: aluminium toxicity, base cation deficiencies and exudation of organic anions

Contact
Informatie
Jac.niessen@wur.nl