Ingezonden persbericht


Oprichting Vereniging Vrienden van de Veluwe: trots op grootste landnatuurgebied van NW Europa

Arnhem, 19 juni 2006

De Gelderse Milieufederatie maakt bekend dat op 20 juni 2006 een nieuwe vereniging opgericht wordt van burgers die zich in gaan zetten voor de Veluwe. De vereniging is geïnspireerd op de Waddenvereniging en heeft tot doel de unieke waarden van het grootste laaglandnatuurgebied van Noord West-Europa veilig te stellen. Deze waarden worden bedreigd onder andere door plannen met het voormalig zendstation Radio Kootwijk , de voortgaande omzetting van kampeerterreinen in bungalowparken, maar ook door de Staten van Gelderland die de geldkraan voor de Veluwe dicht willen draaien.

Op 20 juni zal het oprichtingsbestuur van de Vereniging Vrienden van de Veluwe zich presenteren aan belangstellende Veluwenaren uit lokale bewoners-, heemkunde- en natuur- en milieugroepen.

Doel van de vereniging in oprichting is om de waarden van de hele Veluwe veilig te stellen, met omliggende landschappen, de internationaal belangrijke geologische formaties, de archeologische opgravingen en de cultuurhistorische gebouwen, zodat mensen er ten volle van kunnen genieten. Beoogd voorzitter Tom Bade: 'Een zo groot en mooi natuur- en landschapsgebied heeft gewoon recht op een eigen vriendenclub.' Bij de evaluatie van het provinciale Veluwebeleid was al geconstateerd dat de burger en bezoeker van de Veluwe was vergeten. De oprichting van de vereniging is een eerste stap om bewoners maar ook de bezoekers die deze doelstelling onderschrijven een stem te geven.

Het bestuur zal op korte termijn de vereniging officieel oprichten. Daarna gaat zij aan de slag met het organiseren (in samenwerking met de Gelderse Milieufederatie) van een Veluwe Manifestatie op 30 september op Landgoed Schovenhorst. Op deze manifestatie, die uitdrukkelijk bedoeld is voor de Veluwse burgers en bezoekers, zullen de vele bekende en onbekende waarden van de Veluwe worden besproken. Dit gebeurt aan de hand van een belevingsonderzoek onder Veluwenaren, een essay over de economische potentie van de Veluwe en een discussie over de vraag hoeveel nationale en internationale erkenning de Veluwe verdient. Daarnaast vinden tal van activiteiten plaats zoals een fotowedstrijd 'Op zoek naar het Veluwegevoel', fiets- en wandeltochten en zandsculpturen bouwen.

De komende tijd zullen de Vrienden van de Veluwe regelmatig van zich laten horen. Wie zich aan wil sluiten kan contact opnemen met de Gelderse Milieufederatie: www.geldersemilieufederatie.nl.

Noot voor de pers (

Ingezonden persbericht