Ingezonden persbericht


Persbericht

Vruchtbaarheidsbehandeling kan demografisch probleem in EU aanpakken

Europarlementariër vraagt om verbeterde toegang tot behandelingen voor hogere geboortecijfers

Praag, 19 juni 2006 - In een onderzoek uitgevoerd naar de Europese crisis door de vergrijzing, komt een oplossing aan de orde die nog niet eerder is overwogen: een verbeterde toegankelijkheid tot vruchtbaarheidsbehandelingen. Het onderzoek gaat over het toenemende belang van onvruchtbaarheid en het toegankelijk maken van behandelingen voor onvruchtbare paren met een kinderwens. Een verbeterde toegang zou de gevolgen van dalende geboortecijfers in Europa kunnen verminderen. De resultaten werden vandaag gepresenteerd op het ESHRE-congres (European Society for Human Reproduction and Embryology) in Praag. Het onderzoek werd uitgevoerd door de 'denktank' RAND Europe en gesteund door een onderzoeksbeurs verleend door het in Zwitserland gevestigde farmaceutisch bedrijf Ferring.

Europa wordt momenteel geconfronteerd met een ongekende vergrijzing, dalende geboortecijfers en afnemende gezinsgrootte. Het totale vruchtbaarheidscijfer is nu in elk land van de EU lager dan twee kinderen per vrouw. Als gevolg hiervan is tegen 2040 één op de vier Europeanen ouder dan 65 jaar, tegenover één op de acht in 1990 .

Het CBS maakt afgelopen vrijdag bekend dat ook in Nederland de bevolkingsgroei stagneert. Over 20 jaar telt Nederland 1,2 miljoen 65-plussers méér dan nu. Dat betekent dat ruim één op de vijf (21 procent) van de mensen boven de 65 jaar zal zijn. Nu is dat nog 14 procent.

Onlangs heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid onder druk van de 2e Kamer IVF-behandelingen weer volledig in het basispakket opgenomen (per 1 januari 2007).

Dr. Jonathan Grant, directeur van RAND Europe, de onafhankelijke organisatie die het onderzoek heeft uitgevoerd: 'De resultaten van ons onderzoek brengen belangrijke punten aan het licht. Vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen bijdragen aan de aanpak van het bevolkingsbeleid en hoewel de impact hiervan onbeduidend kan lijken, is deze vergelijkbaar met andere vormen van beleid om het geboortecijfer omhoog te krijgen.'

Beïnvloeding geboortecijfer
Het onderzoek benadrukt dat het effect van vruchtbaarheidsbehandelingen vergelijkbaar is met het bestaande bevolkingsbeleid dat vaak door overheden wordt toegepast om het geboortecijfer te beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn kinderbijslag, kinderaftrek en vergoeding voor kinderdagopvang. Vervolgens laat het onderzoek zien dat beleid gericht op de inzet van vruchtbaarheidsbehandelingen kan worden gezien als een onderdeel van de aanpak voor het bevolkingsbeleid. Overheden kunnen dit toepassen om de totale vruchtbaarheidscijfers te verhogen

Bevolkingsafname EU

Bezorgdheid over een bevolkingsafname heeft ertoe geleid dat politici en beleidsmakers aandacht schenken aan en ernstig rekening beginnen te houden met de gevolgen en reacties op beleid.

Dr. Irena Belohorska, lid van het Europese Parlement, merkt tijdens het ESHRE-congres op: 'De huidige trend van vergrijzing is voor zowel het Europese Parlement als de Europese Commissie van belang vanwege de potentiële economische gevolgen en de waarschijnlijke invloed op de sociale cohesie tussen toekomstige generaties. In de recente 'Green Paper' van de Europese Commissie werd erkend dat Europeanen meer kinderen zouden willen hebben dan nu het geval is, maar dat ze zich om diverse economische en sociale redenen hiervan laten weerhouden .

Hoewel de Commissie erkent dat de belangrijkste oorzaak voor de daling van de geboortecijfers het gevolg is van economische en sociale determinanten, kwam de bijdrage van vruchtbaarheids-behandelingen aan de totale vruchtbaarheidscijfers in de Green Paper niet aan de orde.'

Europarlementariër en tevens gynaecoloog dr. Belohorská maakt zich zorgen over het feit dat medische onvruchtbaarheid, waarmee ongeveer 1 op de 7 paren wordt geconfronteerd, en de beschikbare behandelopties voor deze paren in de 'Green Paper' niet werden genoemd. Daarom heeft ze onlangs tijdens een zitting van het Europese Parlement mondeling de vraag gesteld waarom de Commissie geen rekening heeft gehouden met de mogelijkheden van IVF voor deze paren (http://www.europarl.europa.eu/QP-WEB/home.jsp?language=en).

Dr. Irena Belohorska vervolgt: 'Met de recente technologische vooruitgangen en verbeterde toegang tot dienstverlening in sommige lidstaten kan het aantal kinderen dat door vruchtbaarheidsbehandelingen wordt geboren, vaak een steeds hoger percentage uitmaken van alle in een jaar levend geboren kinderen . Door te erkennen dat er niet één enkelvoudige oplossing bestaat voor lage vruchtbaarheid, moeten overheden, politici en beleidsmakers inzien wat vruchtbaarheidsbehandelingen nu én in de toekomst voor populaties kunnen betekenen.'

Medische noodzaak
De resultaten van het RAND-onderzoek worden als een mijlpaal gezien door velen die op dit terrein werkzaam zijn omdat het onderzoek een kloof overbrugt tussen de disciplines van bevolkingsdemografie en vruchtbaarheidsbehandelingen. Het toont aan hoe de kinderen die dankzij deze technologie worden geboren, van invloed kunnen zijn op de toekomstige populatiedynamiek. De resultaten van dit onderzoek komen op tijd aangezien overheden momenteel zoeken naar beschikbare opties om te proberen de nationale vruchtbaarheidscijfers te verhogen.

Het RAND-onderzoek benadrukt het belang van vergoeding van medische kosten, die vaak een barrière vormen voor paren die een beroep moeten doen medische voortplantingstechnieken. Volgens professor William Ledger in zijn presentatie op het ESHRE-congres: 'Het belang van deze barrières zal waarschijnlijk toenemen aangezien het aantal paren dat vruchtbaarheidsbehandelingen nodig heeft om zwanger te worden, toeneemt door factoren als de hogere leeftijd waarop vrouwen voor het eerst proberen zwanger te worden en de toenemende prevalentie van met Chlamydia samenhangende eileideraandoeningen.'

Over RAND Europe

RAND Europe is een non-profit organisatie dat beleid- en beslissingtrajecten helpt verbeteren door onderzoek en objectieve analyses.

*************************



Ingezonden persbericht