Gemeente Alkmaar
Alkmaar, 19 juni 2006
Diplomakaart duwtje in juiste richting voor VMBO'ers
Eindelijk! Geslaagd. Veel VMBO-leerlingen vieren deze week feest, want ze kunnen hun cijferlijst ophalen bij hun decaan. En als ze er dan toch zijn, kijken ze vast met de decaan naar de toekomst: welke opleiding willen ze straks gaan volgen, welke werkplannen hebben ze? Door jongeren samen met de decaan een diplomakaart te laten invullen, wil de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) van de gemeenten in Noord-Kennemerland samen met de VMBO-scholen en twee MBO-scholen in deze regio voorkomen dat deze jongeren het onderwijs verlaten terwijl ze nog te weinig scholing hebben om kansrijk te zijn op de arbeidsmarkt.
Bij ongeveer twintig procent van de VMBO-leerlingen komt er een kink in de kabel bij de overstap naar een MBO-opleiding. Jongeren denken bijvoorbeeld hun vervolgopleiding goed te hebben geregeld, gaan op vakantie en als ze terugkomen blijkt er geen plek meer te zijn op de opleiding van hun keuze. Of ze willen werken combineren met leren, maar kunnen toch geen werkgever vinden. Om dit aantal van 20% terug te dringen tot 4 à 5% van de leerlingen, vullen de decanen van alle VMBO-scholen in de regio vanaf dit jaar met elke leerling een vragenlijst in, als hij of zij zijn cijferlijst komt afhalen. De vragenlijst staat bekend als 'diplomakaart'.
Ingeschreven?
Het invullen van een diplomakaart is allereerst een soort 'controle': heeft de leerling eraan gedacht zich op tijd voor een vervolgopleiding in te schrijven en zo nee, heeft hij hulp nodig? Als de diplomakaart is ingevuld, gaat hij op de post naar de RMC-functie. De twee MBO-scholen sturen wekelijks hun lijsten op met alle jongeren die zich voor een opleiding hebben ingeschreven. De gegevens van de diplomakaart en de lijsten van het MBO worden met elkaar vergeleken. Blijkt uit de gegevens dat iemand zijn vervolgopleiding nog niet goed heeft geregeld, dan nemen medewerkers van de RMC-functie contact met hem op. De MBO-opleidingen zorgen ervoor dat er tijdens de zomervakantie extra menskracht aanwezig is, zodat de jongere samen met de RMC-functie alsnog aan een passende opleiding geholpen kan worden.
RMC
Wettelijk is geregeld dat alle gemeenten een meld- en coördinatiefunctie hiervoor inrichten. De gemeenten in Noord-Kennemerland hebben deze functie regionaal gecentreerd bij de gemeente Alkmaar, dat de naam RMC heeft gekregen. Dankzij het RMC krijgen de gemeenten zicht op voortijdig schoolverlaters, en kan samen met scholen en bijvoorbeeld de jeugdzorg hulp en intensieve begeleiding worden geboden aan de jongere die het onderwijs dreigt te verlaten of al is uitgestroomd voordat deze het niveau heeft behaald dat bij hem of haar past.