Ministerie van Defensie

19-06-2006 16:37

WERKGROEP NATO RESPONS FORCE: PARLEMENTAIRE TOESTEMMING VOOR UITZENDING

Het parlement moet toestemming geven voor de deelname van Nederlandse militairen aan een missie in het buitenland. Daarvoor moet artikel 100 van de grondwet worden aangepast. Dat is de conclusie van de parlementaire Werkgroep NATO Respons Force (NRF), die hiernaar onderzoek heeft gedaan. De werkgroep, onder leiding van VVD'er Hans van Baalen, was vanmiddag unaniem in haar eindoordeel.

De Vaste Commissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie besloten op 28 oktober 2004 dat onderzoek nodig was naar de parlementaire betrokkenheid bij de uitzending van Nederlandse militairen in het kader van de NRF en andere soortgelijke (toekomstige) multinationale snelle interventiemachten zoals de EU Battle Groups. Op 23 juni 2005 stemde de Tweede Kamer in met het onderzoeksvoorstel.

Doel van het onderzoek was na te gaan of de huidige procedure van parlementaire betrokkenheid bij besluiten tot uitzending van de Nederlandse militairen adequaat is. Op grond van de motie Van Aartsen-Bos is het onderzoek verbreed: de werkgroep heeft ook aandacht gegeven aan de aard en de reikwijdte van artikel 100 Grondwet over de betrokkenheid van het parlement bij het uitzenden van militairen.

Volgens Van Baalen vormen de aanbevelingen van zijn werkgroep geen probleem voor de snelle inzetbaarheid van de NRF of een EU Battle Group. "De regering kan altijd nog achteraf goedkeuring vragen. De werkgroep vindt echter een goede regeling zo belangrijk dat de voorkeur is gegeven aan aanpassing van de grondwet.

Het rapport van de werkgroep, naast Van Baalen bestaande uit de Kamerleden Brinkel (CDA), Herben (LPF), Karimi (GroenLinks) en Koenders (PvdA), is aangeboden aan Kamervoorzitter Weisglas en aan de voorzitters van de Vaste Commissies. Eerst zullen de aanbevelingen van de werkgroep door de Kamer zelf worden besproken en daarna volgt een debat tussen Kamer en regering.