Gemeente Nijmegen

Lage inkomens besparen ruim tweehonderd euro op energierekening

Bijna drieduizend huishoudens in Nijmegen met een laag inkomen hebben meegedaan aan een actie om energie te besparen. Gemiddeld zijn zij per jaar 245 euro goedkoper uit.

Simpele energiebesparende maatregelen samen met kleine gedragsaanpassingen blijken uiterst effectief om energie te besparen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie, het gebruik van spaarlampen en tijdschakelaars die apparaten die op standby staan, uitschakelen. Naast de financiële besparing neemt de uitstoot van het broeikasgas CO per huishouden af met tussen de 500 en 1000 kilogram per jaar. De totale CO[2 ]-reductie van deze actie is twee miljoen kilogram, vergelijkbaar met tien miljoen autokilometers.

De kosten die de kleinere energiebesparende maatregelen met zich meebrengen zijn beperkt, maar vormen voor huishoudens met een krappere beurs toch een drempel. Omdat deze huishoudens de financiële voordelen van energiebesparing juist goed kunnen gebruiken, is Nijmegen in mei 2004 met een energiebesparingsactie voor lage inkomens gestart. Onder de noemer Energiebesparen. Snel verdiend! zijn in de periode tussen mei 2004 en mei 2006 zijn 13.500 huishoudens in 31 wijken aangeschreven om mee te doen. Ruim twintig procent (3000 huishoudens) deed mee.

Bewoners kregen van medewerkers van Collusie (gesubsidieerde I/D-banen) een advies over eenvoudige energiebesparende maatregelen plus een energiebesparingspakket (bestaande uit onder meer tochtstrips, brievenbusborstel, spaarlampen, radiatorfolie), zodat ze deze maatregelen ook daadwerkelijk konden treffen. De pakketten zijn samengesteld door leerlingen van het ROC in het kader van leer-werktrajecten. Bewoners die moeite hadden met het aanbrengen van deze maatregelen kregen daarbij hulp. Om het project echt te laten leven in een wijk is samenwerking gezocht met de wijkbewoners zelf, woningcorporaties, wijkcentra, Tandem en andere lokale (vrijwilligers)organisaties en de Stichting Welzijn Ouderen Nijmegen. Het ministerie van VROM heeft de actie met 422.000 euro gesubsidieerd.

De doelstellingen van de actie zijn ruimschoots gehaald. Bij aanvang van de actie werd gemikt op 2500 deelnemers, dit zijn er bijna 3000 geworden. De totale besparing in euros per jaar is bijna zes ton (tegenover een eenmalige investering van ruim vier ton). De huishoudens die deelgenomen hebben, waren tevreden over de verstrekte informatie en de bruikbaarheid van de pakketten.

Woensdag 14 juni van 16.00 tot 17.00 uur sluit wethouder Jan van de Meer (Milieu) het project af en vindt de presentatie van de resultaten plaats in de Burgerzaal van het stadhuis. Hiervoor zijn ook bewoners uitgenodigd die aan het project hebben meegedaan.