PGB voor activerende begeleiding moet blijven

Per saldo

Per Saldo en NPCF willen zekerheid over persoonsgebonden budget

Duizenden mensen met een persoonsgebonden budget voor begeleiding in verband met psychiatrische problemen, dreigen dat budget per 1 januari 2007 - ondanks eerdere toezeggingen - alsnog kwijt te raken. Alleen een duidelijke uitspraak van de Tweede Kamer kan dat voorkomen. Daarom roepen Per Saldo (de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget) en de NPCF (de koepel van patiƫntenorganisaties in Nederland) de Tweede Kamer op om zekerheid te geven over de toekomst van deze begeleiding.

De problemen zijn het gevolg van een beleidstechnische operatie rond de geestelijke gezondheidszorg (GGz). Op 1 januari 2007 wordt volgens plan alle geneeskundige GGz overgeheveld van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de nieuwe Zorgverzekeringswet. Daardoor verdwijnen twee zorgfuncties uit de AWBZ: activerende begeleiding en verpleging voor mensen met psychiatrische problemen. Er zijn op dit moment rond de 6.000 mensen die deze activerende begeleiding en verpleging zelf inkopen, met een persoonsgebonden budget. Het gaat om volwassenen die begeleiding nodig hebben om zelfstandig te wonen en te leven, maar ook om kinderen met vormen van autisme of met gedragsproblemen, die begeleiding nodig hebben om zich te leren redden in de samenleving. Zij krijgen nu hun persoonsgebonden budget via het zorgkantoor, met geld uit de AWBZ. Dat kan straks niet meer. In plaats daarvan zouden ze een persoonsgebonden budget krijgen van hun zorgverzekeraar, met geld uit de nieuwe Zorgverzekeringswet. Dat is al in de zomer van 2005 zo afgesproken.

Ongerust
De manier waarop de regering deze afspraak nu heeft vormgegeven, maakt de belangenorganisaties van budgethouders ernstig ongerust. De regering heeft onlangs een Algemene Maatregel van Bestuur gepubliceerd, waar in staat dat er straks weliswaar een persoonsgebonden budget mogelijk is in de nieuwe Zorgverzekeringswet, maar alleen voor 'geneeskundige zorg die gericht is op herstel van een psychiatrische aandoening'. Het probleem is dat die omschrijving wel past bij psychotherapie of bij behandelingen door een psychiater, maar niet bij de activerende begeleiding die de budgethouders nu krijgen. Die activerende begeleiding is namelijk niet gericht op het genezen van de psychiatrische aandoening (dat is in veel gevallen namelijk helemaal niet mogelijk), maar op het bevorderen van de zelfredzaamheid. Mensen leren bijvoorbeeld hoe ze hun leven op orde kunnen houden en hoe ze op een goede manier contacten kunnen leggen en in stand houden. Ze huren bovendien allerlei mensen in die zulke begeleiding kunnen geven: vrij gevestigde begeleiders, een goede kennis die in staat is om hun kind te bereiken of gespecialiseerde organisaties van buiten de reguliere zorg. Immers, ze hebben vaak juist gekozen voor een persoonsgebonden budget omdat ze bij de reguliere GGz aanbieders niet terecht konden.

Zekerheid
Per Saldo en de NPCF vinden dat budgethouders ook in de toekomst zelf hun activerende begeleiding en GGz verpleging moeten kunnen inkopen. Ze roepen de Tweede Kamer dan ook op om glashelder te maken dat de huidige vormen van begeleiding en GGz verpleging onverkort ingekocht kunnen blijven worden met een persoonsgebonden budget in de nieuwe Zorgverzekering.


Noot voor de redactie (