GroenLinks

Meer onderzoeksgeld voor duurzame energie

19 juni 2006

Op initiatief van de Groenen heeft het Europees Parlement donderdag bepaald dat het Europese budget voor onderzoek naar duurzame energie en energiebesparing verhoogd moet worden. Het parlement wil in de komende zeven jaar 450 miljoen euro méér besteden aan deze schone technologieën dan de Europese Commissie had voorgesteld.

Bij de stemming over het Zevende Kaderprogramma Onderzoek schaarde het Europees Parlement zich achter een amendement van de groene fractie dat tweederde deel van de EU-subsidies voor niet-nucleair energie-onderzoek bestemt voor duurzame energiebronnen en energiebesparende technieken. Dit komt neer op 225 miljoen euro per jaar.

Het is nu aan de Raad van Ministers, waarmee het Europees Parlement de beslissingsmacht deelt, om haar standpunt te bepalen. "Ik verwacht van de Nederlandse regering dat zij zich binnen de Raad sterk zal maken voor het standpunt van het Europees Parlement", zegt Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks. "De Tweede Kamer heeft immers in maart vrijwel unaniem uitgesproken dat het Kaderprogramma een extra financiële impuls moet geven aan duurzame energie."

Nucleair
Helaas blijft het verhoogde budget voor duurzame energie nog altijd achter bij dat voor kernenergie. Daaraan wil de Europese Commissie 550 miljoen euro per jaar besteden. Het Europees Parlement heeft over het nucleaire budget geen medezeggenschap, omdat het wordt vastgesteld op basis van het verouderde Euratom-verdrag, door de Raad van Ministers.

Het leeuwendeel van de onderzoeksgelden voor kernenergie is bestemd voor kernfusie. Deze vorm van energie-opwekking is minder riskant dan de gangbare kernsplijting, maar zal pas rond 2050 klaar zijn voor grootschalige toepassing. Buitenweg: "De overgang naar een duurzame energievoorziening zal toch echt eerder moeten plaatsvinden, om te voorkomen dat de klimaatverandering uit de klauwen loopt. Daarom moeten we ons geld zetten op hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, biomassa en aardwarmte."

Zie ook


* dossier Klimaatverandering

«