Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

19-6-2006

Afgelopen week hebben het ministerie van VROM, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de werkgeversorganisatie VNO-NCW een akkoord gesloten over de aanpak van zwerfafval. Er komt geen statiegeld op blikjes, kleine plastic flesjes en andere verpakkingen, maar wel een boete voor mensen die hun troep op straat gooien. Om dat te controleren, worden speciale, gemeentelijke afvalcontroleurs aangesteld. Die kunnen overtreders een zogenaamde bestuurlijke boete opleggen die kan oplopen tot zo'n vijftig euro.

Half oktober moet het akkoord zijn uitgewerkt tot een Actieprogramma Zwerfafval voor de periode 2007 tot en met 2009. De afspraken geven een krachtige, extra impuls, zowel in financiële termen, in samenwerking als ook bij het inzetten van maatregelen en instrumenten door elk van de partijen elk met de eigen rol en verantwoordelijkheid in een niet eerder gerealiseerde samenhang.

Zo zorgen de gemeenten ervoor dat er voldoende handhavers zijn om boetes uit te delen. Het bedrijfsleven gaat door met een voorlichtingscampagne tegen zwerfafval en blijft investeren in minder vervuilende verpakkingen. Jaarlijks steken ondernemers 11 miljoen euro in het plan. Bekeken wordt nog in hoeverre het Rijk een financiële bijdrage gaat leveren.

Statiegeld
Van Geel concludeert in het akkoord dat er geen enkel draagvlak is bij het bedrijfsleven voor het invoeren van statiegeld. Bovendien is zwerfafval volgens hem een problematiek die veel breder is en veel meer dimensies kent. Daarbij wijst hij er ook op dat door afspraken tussen bedrijven en gemeenten de inzameling van 55% van de kleine flesjes is zeker gesteld.

Download


Zie het origineel


* Brief aan de Tweede Kamer ("Afspraken zwerfafval) (pdf, 310 KB)
* Bijlage 1; Huidige structurele kosten zwerfafval(pdf, 130 KB)
* Bijlage 2: Zwerfafval, notitie over zwerfafvalbeleid in andere Europese landen (pdf, 450 KB)