Gemeente Tilburg

Datum
16 juni 2006

Schoonmaakactie Korvel in week 23

De gemeente wil de verloedering van het openbaar gebied, die o.a. wordt veroorzaakt door graffiti, zoveel mogelijk tegengaan. Daarom is besloten tot een actievere aanpak van illegale graffiti. De nieuwe aanpak is gericht op het ontmoedigen van de daders en houdt het volgende in:
- de gemeente zal graffiti structureel van haar eigendommen verwijderen
- Bewoners zijn verplicht graffiti van hun woning of eigendom te (laten) verwijderen op grond van de Woningwet;
- Strenge handhaving en boetes voor overtredingen;
- Graffitikunstenaars krijgen de mogelijkheid om hun graffititalenten op een verantwoorde wijze te uiten. Hiervoor zijn een aantal legale graffitiplaatsen ingericht.
- In uw wijk is een vrijwilliger actief die voor u de graffiti van uw pand kan verwijderen.

Grote schoonmaakbeurt
Door het snel verwijderen van graffiti worden spuiters ontmoedigd om nogmaals graffiti aan te brengen. Tevens zorgt dit voor een schoner straatbeeld. De gemeente neemt zelf het voortouw in het snel schoonmaken van graffiti op haar eigendommen en verwacht dit ook van andere eigenaren. Om particulieren aan te moedigen, zal er in week 23 een grote schoonmaakbeurt in uw wijk plaatsvinden op kosten van de gemeente. Dit houdt in dat alle panden en objecten in uw wijk dus ook van particulieren, worden ontdaan van graffiti.

Meldingen over graffiti
Als u illegale graffiti aantreft, kunt u dit melden bij het Centraal Meldpunt van de gemeente Tilburg. U kunt het Centraal Meldpunt bereiken via het gratis telefoonnummer 0800-1920. Uw melding wordt geregistreerd en doorgegeven aan de eigenaar van het bekladde object. Als uw melding betrekking heeft op een gemeentelijke pand of object, wordt de verwijdering verzorgd door de gemeente. Betreft het eigendommen van derden, dan moet de particulier zelf zorg dragen voor de verwijdering. Racistische- en aanstootgevende graffiti op alle eigendommen, dus ook op particulier eigendom en de legale graffitiplaatsen, worden op kosten van de gemeente binnen 24 uur na constatering verwijderd.

Let op! De woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor de panden/woningen die zij verhuurt. Als u een woning huurt hoeft u dus niet zelf de graffiti te verwijderen. Dat zal de woningcorporatie voor u doen. U dient wel een melding te maken via het Centraal Meldpunt van de gemeente als op uw huurwoning graffiti is aangebracht. De gemeente zorgt ervoor dat uw woningcorporatie op de hoogte wordt gebracht.

Machtiging gemeente aangifte graffiti
U kunt de gemeente machtigen om aangifte te doen bij de politie van de door u geconstateerde graffiti op uw pand. Dit bespaart u tijd en moeite. Mocht de dader gepakt worden dan kan de schade verhaald worden. Hiervoor dient u de bijgevoegde machtiging in te vullen en terug te sturen naar de gemeente.

Meer informatie

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Ad van Beers, handhaver openbaar gebied via telefoonnummer 464 71 14.


---- --