Wereld

onderzoek toont aan: Eén op drie mensen slachtoffer gewapende misdaad

19-06-2006 Uit een internationaal onderzoek, uitgevoerd in zes landen in alle hoeken van de wereld, blijkt dat gemiddeld 30 procent van de ondervraagden de afgelopen vijf jaar zelf slachtoffer is geweest van een gewapende misdaad of iemand kent die dat is overkomen. In Brazilië, Guatemala en Zuid-Afrika loopt dat cijfer zelfs op tot 50 procent. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Control Arms-campagnepartners: Oxfam International, Amnesty International en het International Action Network on Small Arms (IANSA).

In Brazilië, Guatemala, Canada, Zuid-Afrika, Groot Brittannië en India wees het onderzoek uit dat er wereldwijd veel mensen elke dag in angst leven voor gewapend geweld. Bijna twee op de drie mensen (62 procent) uit de zes landen zei dat zij zich zorgen maken dat zij het slachtoffer van gewapend geweld kunnen worden, een getal dat tot zelfs oploopt tot 94 procent in Brazilië, 88 procent in Guatemala en 72 procent in Zuid-Afrika.

Zelfs in Groot-Brittannië en Canada is meer dan één op de drie (respectievelijk 39 procent en 36 procent) bang dat zij het slachtoffer van gewapend geweld zouden kunnen worden. De studie, uitgevoerd vorige maand, toont ook aan dat de onbeperkte verspreiding van vuurwapens voor de meeste mensen de oorzaak is van onveiligheid. Gemiddeld 62 procent van de ondervraagden zei dat het in hun land te gemakkelijk is om aan een wapen te komen, terwijl 63 procent de gemakkelijke beschikbaarheid van wapens noemde als hoofdreden voor hun angst.

Het onderzoek van Control Arms toont aan dat er bijna unanieme steun van het publiek is voor strengere internationale wapenbeheersing, slechts één week voor een bijeenkomst van regeringen op de VN Wereldconferentie over kleine wapens die op maandag 26 juni in New York van start gaat. De Control Arms campagne roept regeringen op om mondiale principes aan te nemen die de overdracht van wapens reguleren en er zorg voor dragen dat die niet in de handen belanden van mensenrechtenschenders. Elk jaar wordt een onvoorstelbaar aantal van bijna 14 miljard kogels geproduceerd, maar toch zijn er nog geen alomvattende mondiale normen die de wapenexporten van regeringen reguleren.

Als regeringen niet ophouden wapens te verspreiden, dan zullen die dodelijke wapens gewelddadige conflicten blijven aanwakkeren, alsmede onderdrukking door staten, misdaad, en misbruik thuis, aldus Sylvia Borren, directeur van Oxfam Novib. Elk jaar worden er zon 14 miljard kogels geproduceerd, genoeg om iedereen in de wereld twee keer te doden. Het wordt dus tijd dat regeringen instemmen met het reguleren van wapenexporten.

Gemiddeld 87 procent van alle ondervraagden wil strenge internationale regelingen voor bestemmingen van wapenexporten, waarmee 93 procent van de mensen in Brazilië, 91 procent in Guatemala, 90 procent in zowel Canada als India, 86 procent in Groot Brittannië en 73 procent in Zuid-Afrika het eens zijn.

Ons onderzoek toont aan dat de ongebreidelde proliferatie van wapens wen vernietigende uitwerking heeft op mensen in elke uithoek van de aarde. Miljoenen leven dagelijks in de angst dat zij het slachtoffer van gewapend geweld kunnen worden, zegt Irene Khan, seceratis generaal van Amnesty International. De regeringen die volgende week in New York bijeenkomen, moeten de overweldigende oproep van het publiek erkennen, instemmen met een strengere internationale wapenbeheersing en tot actie overgaan.