Wereld Natuur Fonds Nederland

Persuitnodiging
13 juni 2006

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij:

DEBATAVOND NAAR AANLEIDING VAN WERKBEZOEK KAMERLEDEN AAN BORNEO

Kamerleden en vertegenwoordigers houtbranche, bedrijfsleven en NGO's gaan Lagerhuisdebat aan over kernvraag hoe Nederland nu concreet ontbossing kan tegengaan.

WANNEER: maandag 19 juni, van 20.00 - 22.00 uur

WAAR: Academiegebouw te Utrecht, Domplein nr. 29

CONTACTPERSOON EN AANMELDEN BIJ: Myrthe Haase, AIDEnvironment, tel: 06 - 2475 0560, email: haase@aidenvironment.org

TOELICHTING:

De Tweede-Kamerleden Dittrich (D66), Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Ormel (CDA) zijn op uitnodiging van het Nature and Poverty programma van Milieudefensie, IUCN Nederlands Comité en Wereld Natuur Fonds in mei op werkbezoek geweest naar Kalimantan, het Indonesische gedeelte van het eiland Borneo. In snel tempo worden daar de bossen gekapt om aan de internationale vraag naar tropisch hardhout te voldoen en om plaats te maken voor grootschalige oliepalmplantages. Het doel van het bezoek was om met eigen ogen te zien met welke bedreigingen het tropisch regenwoud op het eiland kampt en welke gevolgen dit heeft voor de bestaansmogelijkheden van de lokale bevolking.

Helaas is grootschalige ontbossing niet alleen een probleem dat op Kalimantan speelt. Jaarlijks wordt wereldwijd een oppervlakte van 13 miljoen hectare ontbost, een gebied 3,5 keer zo groot als Nederland. Grootste verliezers zijn de tropische regio's in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Voornemens van de Nederlandse overheid om ontbossing tegen te gaan hebben vooralsnog weinig resultaat gehad. Al in 1991 stelde de Nederlandse overheid zich ten doel dat in 1995 alleen nog maar duurzaam hout op de Nederlandse markt beschikbaar zou zijn. Elf jaar later draagt slechts 12 % van het hout op de Nederlandse markt het FSC-logo (dit houtkeurmerk garandeert duurzaam bosbeheer) en is naar schatting 40% van het hout dat Nederland importeert uit de zogenaamde risicogebieden - o.a. de Amazone regio, Congo Basin en Indonesië - van illegale herkomst.

Ondanks de hardnekkigheid van de problematiek heeft de Nederlandse regering in de recent verschenen beleidsnota Toekomstagenda Milieu geen meetbare doelstellingen geformuleerd over het tegengaan van de import van illegaal hout en het stimuleren van duurzaam hout op de Nederlandse markt. Voorstellen die nu op tafel liggen zoals de Beoordelingsrichtlijn Duurzaam Bosbeheer en de uitvoering van het Europese FLEGT systeem, worden door maatschappelijke organisaties als niet voldoende bestempeld.

Het is dus tijd voor een stevig debat over de rol die Nederland te spelen heeft in de toekomst van de tropische bossen wereldwijd en de mensen die hiervan afhankelijk zijn. Na het Lagerhuisdebat onder leiding van Gijs Weenink (directeur DebatAcademie) zullen de kamerleden aan de tand gevoeld worden over hun plannen om de ontbossing aan te pakken.