Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

16 juni 2006
Tante Agaath opnieuw suikertante?

De regeling durfkapitaal, ofwel in het verleden Tante Agaath regeling genoemd, is geëvalueerd. De kamer heeft hierover een aantal vragen gesteld aan de minister en staatssecretaris van Financiën. Deze zijn intussen beantwoord. Volgens het NAJK ligt de bal weer bij de kamer, zij moeten nu gaan voor herinvoering van de indirecte variant van de regeling.

Voor 2003 was er nog een indirecte variant van de regeling Durfkapitaal via de bank. Deze stelt startende ondernemers en bedrijfsopvolging de mogelijkheid voor een gunstiger rentepercentage geld te lenen. Tegenwoordig is het alleen maar mogelijk om via de familie goedkoper geld te lenen. Deze mogelijkheid blijft tot grote vreugde van het NAJK bestaan.

In het evaluatierapport, dat intussen in de tweede kamer is behandeld, wordt de bancaire variant vrij gemakkelijk als niet effectief bestempeld. Ons standpunt is juist dat deze zeer effectief is gebleken. Zo effectief dat het volgens het NAJK aan het eigen succes ten onder is gegaan. Het kostte de overheid jaarlijks vele miljoenen aan fiscaal voordeel, met afschaffing als gevolg. Dit standpunt hebben wij ook richting de kamer geventileerd. Standpunt van de kamer is dan ook dat een regeling best wat mag kosten, als het maar het gewenste resultaat oplevert. Iets wat de bancaire Tante Agaath regeling zeker deed in de ogen van het NAJK.

In de beantwoording van de vragen gaat staatssecretaris van Financiën Joop Wijn hier ook op in. Volgens hem is de financieringsbehoefte bij landbouwbedrijven groot, maar lijken er geen financieringsproblemen te zijn. Dit is volgens het NAJK niet waar. Tegenwoordig zijn bedrijven steeds moeilijker financierbaar, zowel bij overname, start als uitbreiding van een bedrijf. De rendementen zijn vooral bij overname en start van een bedrijf laag in verhouding naar het rendement.

Ook wordt er aangehaald dat het om durfkapitaal (=risico) moet gaan, iets waar volgens het ministerie van Financiën vaak geen sprake van is, ook niet bij landbouwbedrijven. Het NAJK deelt deze mening niet. Het borgstellingfonds verleent garantie op financieringen voor de stichting, overname, verbetering, of instandhouding van een land of tuinbouwbedrijf. De openstelling van 2005 waren respectievelijk in juni en juli al in borg uitgegeven, waarbij is besloten dat de regelingen in totaal met 30 miljoen euro uit te breiden. De vraag naar kapitaal waarbij durf nodig is voor realisatie, bestaat dus zeker! Het NAJK dringt er dan ook bij de kamer op aan om alle mogelijkheden nogmaals goed in oogschouw te nemen en te blijven pleiten voor herinvoering van de indirecte variant van de Regeling Durfkapitaal, ofwel tante Agaath.

Erik Smelt
Vice-voorzitter NAJK