Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging, 9 juni 2006.

16 en 17 juni: Old Curtains, New Screens: Media, Minorities and Politics in Post-Communist Europe

Symposium over media in Oost-Europa na val muur

Op 16 en 17 juni vindt in De Balie te Amsterdam een symposium plaats over de media in Oost-Europa van na de omwentelingen van 1989. Er worden documentaires, kunstwerken, films en video's vertoond. Verschillende gastsprekers uit Oost-Europa maken hun opwachting. MEDIAVERTEGENWORDIGERS ZIJN VAN HARTE WELKOM.

Het symposium is getiteld 'Old Curtains, New Screens: Media, Minorities and Politics in Post-Communist Europe'. Centraal staat hoe minderheden betrokken zijn in de transformatie van media als film, videokunst, internet en televisie. Er is een reeks korte presentaties door experts uit de regio, gevolgd door discussies met het publiek. Ook worden documentaires en kunstwerken vertoond. In het avondprogramma van 17 juni staat het recente werk van de videokunstenares Angela Melitopoulos centraal. Op 16 en 17 juni is er een speciaal filmprogramma rondom de beroemde Hongaarse regisseur Péter Forgács, die op 16 juni in De Balie aanwezig zal zijn en in discussie zal treden met de Duitse filmcriticus Jörg Taszman.


*** Gastsprekers ***
Naast regisseur Forgács, criticus Taszman en videokunstenares Melitopoulos treedt een aantal sprekers op. Tomász Kitlinski (Marie Curie Universiteit, Lublin, Polen) spreekt over xeno- en homofobie en de opkomst van nieuwe medianetwerken. Arturas Tereskinas (Vytauras Magnus Universiteit, Kaunas; Vilnius Universiteit, Litouwen) gaat in op hoe Oost-Europese vrouwen zich op het internet presenteren in contactadvertenties. Valeriu Nicolae (European Roma Grassroots Organizations Network) zal het hebben over Roma media in de EU. Anikó Imre (Universiteit van Amsterdam) bespreekt de invloed van soaps en reality TV op de publieke opinie rond minderheden. Pawel Leszkowicz (Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan, Polen) analyseert hoe visuele kunst mogelijkheden biedt om discriminatie aan de orde te stellen.


*** Organisatie ***
De organisatie is in handen van de Transformaties in Kunst en Cultuur-onderzoeksgroep 'Globalization and the Transformation of Cultural Identities in Central and Eastern Europe' (UvA) en De Balie. Het symposium wordt gefinancierd door NWO, De Balie, de Amsterdam School for Cultural Analysis (UvA, VU) en de Stichting Architecturalia.


*** Informatie ***
Locatie: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 (bij het Leidseplein), Amsterdam. Voertaal Engels. Reserveringen: 020 - 5535100. Symposium 17 juni dagprogramma: 10.00 uur, 5 euro. Symposium 17 juni avondprogramma: 20.00 uur, 5 euro. Combikaart dag+avond 7,50 euro. Het filmprogramma op 16 en 17 juni start om 20.15 uur, toegang 7 euro. Voor meer informatie, zie het programmaoverzicht op: www.debalie.nl.


---
Noot voor de redactie,