Gemeente Den Haag

Het kabinet wil tussen 2010 en 2014 fors blijven investeren in de verbetering van achterstandswijken in de grote steden, zo is vandaag bekend gemaakt. De succesvolle stedelijke-vernieuwingsoperatie, die eind jaren negentig werd ingezet, kan zo worden voortgezet. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn blij met de erkenning dat ook de komende jaren nog fors moet worden geïnvesteerd. Maar volgens hen moet het beschikbare geld selectiever worden ingezet om effect te kunnen sorteren. Dus een scherpere selectie van wijken binnen en buiten de vier grote steden is noodzakelijk, aldus de Haagse wethouder Norder namens de G4.

De grote steden betogen al geruime tijd dat stedelijke vernieuwing werkt. Begin deze maand werd dit onderschreven door de rijksevaluatie van ISV I (het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 2000 - 2004). De lobby om ook na ISV II te blijven investeren in stedelijke vernieuwing lijkt nu vruchten af te werpen. Stedelijke vernieuwing is een zaak van lange adem en een strijd die op veel fronten tegelijk moet worden gestreden:

- fysieke vernieuwing - door sloop, renovatie en nieuwbouw wijken weer aantrekkelijk maken voor zittende en nieuwe bewoners; - sociale vernieuwing - tegengaan van schooluitval, treffen van maatschappelijke voorzieningen, creëren van werkgelegenheid; - economische vernieuwing
- bijvoorbeeld het versterken van kleine bedrijvigheid in de wijken.

De aansluiting van deze trajecten op elkaar heeft dan ook alle aandacht van de G4. "Wij zijn blij dat het kabinet dit ook erkent en willen samen met het kabinet hier blijvend aan werken" aldus Norder. Maar de stedelijke vernieuwing heeft meer nodig dan alleen geld. Ingewikkelde regelgeving is vaak een belemmerende factor voor een succesvolle aanpak. Het begin deze maand door het kabinet gestarte initiatief 'Wijken voor nieuwe coalities' moet hier een oplossing voor bieden. Het kabinet wil samen met de steden obstakels en belemmeringen wegnemen en de wijken ondersteunen bij de aanpak van complexe problemen en vragen op het terrein van leefbaarheid en sociale cohesie.
De G4 zullen samen met het kabinet de belemmeringen in kaart brengen en naar oplossingen zoeken. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan fiscale maatregelen en (tijdelijke) uitzonderingsbepalingen van wettelijke normen. De G4 vragen het kabinet om deze gereedschapskist de komende jaren samen met hen verder te ontwikkelen, zodat de steden vanaf 2010 (start derde ISV-periode) voor elke wijk een specifieke aanpak kunnen ontwikkelen.