Ingezonden persbericht
GROENLINKS
Statenfractie Provincie Groningen
Turfsingel 83
9712 KL Groningen
050 - 313 73 08
groenlinks@provinciegroningen.nl
Groningen, 8 juni 2006
Aan de voorzitter van het College van Gedeputeerde Staten
Betreft: verkoop Kabelcom
Geachte mijnheer de voorzitter,
ESSENT doet een onderzoek naar de mogelijkheden om zijn business unit Kabelcom te verkopen. Kabelcom, bekend als @home, houdt zich bezig met het doorgeven van signalen op het gebied van radio, tv, internet en telefonie via de kabel.
De provincie Groningen heeft laten weten in de toekomst haar aandelen in ESSENT te willen verkopen. Het geld dat op die manier beschikbaar komt wil men gebruiken voor grote investeringen en publieke uitgaven.
De verkoop van Kabelcom door ESSENT geeft de provincie volgens de Statenfractie van GroenLinks de mogelijkheid een fors bedrag binnen te halen voor deze investeringen zonder de provinciale aandelen in ESSENT te verkopen. Volgens de berichten zou voor ESSENT de verkoop van Kabelcom tussen de 3 en 4 miljard Euro kunnen opbrengen. Het provinciale aandeel ligt dan ruwweg rond de 200 miljoen Euro. Deze getallen zijn speculatief maar duidelijk is dat het om grote bedragen gaat.
In het verleden heeft zich een vergelijkbaar geval voorgedaan. Toen werd de Eemscentrale door de toenmalige eigenaren (waaronder ESSENT-voorganger EDON) verkocht zonder dat een deel van de winst naar de aandeelhouders werd uitgekeerd.
GroenLinks stelt voor deze keer wel tot een winstuitkering aan de aandeelhouders te komen. De aandeelhouders zullen daar dan toe moeten besluiten. Vanuit het bredere bedrijfsbelang van ESSENT kan de GroenLinks fractie zich overigens voorstellen dat de pay-out ratio lager dan 100% komt te liggen. Wat de GroenLinks fractie zich echter niet kan voorstellen is dat er andermaal geen winstuitkering zal zijn bij zo'n unieke, eenmalige deal.
Een geheel andere kwestie zijn de positieve dan wel negatieve gevolgen die kunnen kleven aan de verkoop van Kabelcom. Het kabelbedrijf zal daarmee naar alle waarschijnlijkheid geen publiek nutsbedrijf meer zijn. Dat kan in de toekomst gevolgen hebben voor werkgelegenheid in Groningen, het investeringsbeleid van het bedrijf, de prijsstelling, etc.
N.a.v. de mogelijke verkoop van Kabelcom door ESSENT heeft de Groenlinks Statenfractie de volgende vragen:
1. Is GS het met GroenLinks eens dat verkoop van Kabelcom consequenties kan hebben voor de werkgelegenheid in Groningen bij dat kabelbedrijf?
2. Zal GS het werkgelegenheidbelang op de geëigende plaats benadrukken om ongewenste consequenties tegen te gaan en juist kansen aan te grijpen daar waar die er liggen?
3. Bent u het met de GroenLinks fractie eens dat toegankelijkheid tot de informatie-infrastructuur tegen betaalbare tarieven van essentieel belang is voor burgers om te kunnen participeren in de huidige samenleving en dat eigenaren van deze informatie-infrastructuur een speciale verantwoordelijkheid in deze hebben? Bent u bereid om onderhandelende partijen te wijzen op die specifieke verantwoordelijkheid?
4. Is het College het met de fractie van GroenLinks eens dat indien Kabelcom wordt verkocht deze verkoop dient te leiden tot een substantiële uitkering aan aandeelhouders?
5. Heeft het College over de achterliggende uitkeringsbeleid inmiddels contact gehad met andere aandeelhouders? Zo ja, bestaat er op dat punt ten principale overeenstemming over de te hanteren handelwijze?
Met vriendelijke groet,
Namens de GroenLinks Statenfractie
Wiebe van der Ploeg
---- --
GROENLINKS
Statenfractie Provincie Groningen
Turfsingel 83
9712 KL Groningen
050 - 313 73 08
groenlinks@provinciegroningen.nl
Groningen, 8 juni 2006
- PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT -
Gevolgen van de verkoop van Kabelcom door ESSENT
ESSENT doet een onderzoek naar de mogelijkheden om zijn business unit Kabelcom te verkopen. Kabelcom, bekend als @home, houdt zich bezig met het doorgeven van signalen op het gebied van radio, tv, internet en telefonie via de kabel.
De Statenfractie van GroenLinks stelt naar aanleiding van deze mogelijke verkoop (bijgaande) schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten. GroenLinks vindt dat de informatie-infrastructuur een basisvoorziening is en publiek bezit moet zijn. Met de verkoop zal waarschijnlijk het tegenovergestelde worden bereikt. GroenLinks begrijpt de plannen van ESSENT op basis van de huidige markt- en machtsverhoudingen in het bedrijfsleven, maar betreurt hem desalniettemin. Het gaat GroenLinks om meer dan het verdienen van een snelle euro. GroenLinks maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de werkgelegenheidseffecten van deze kabeldeal en vreest ook dat er op termijn onvoldoende toegankelijkheid zal zijn voor mensen met wat minder geld.
GroenLinks vindt dan ook dat er bij de verkoop van Kabelcom voorwaarden gesteld en garanties gevraagd moeten worden. Daarbij gaat het niet alleen om de directe werkgelegenheid (huidige werknemers) maar ook om de indirecte en lange termijn effecten. Voortgang van de informatiestrategie of beter een versterkte innovatiestrategie zou als eindresultaat juist positieve effecten moeten genereren.
Als Kabelcom worden verkocht dan wil GroenLinks dat de aandeelhouders er direct van profiteren, zodat zij namens het publieke belang een bredere afweging kunnen maken om 'goed' te doen ten behoeve van de bevolking van Groningen. Als het geld in ESSENT blijft dan wordt die afweging beperkt tot de eigen bedrijfsbelangen. Omdat Groningen aandeelhouder is, is dat uiteraard ook Gronings belang, maar het afwegingskader qua uitgaven is beperkt. Bovendien zijn avonturen uit het verleden zoals het investeren in Duitse energiedistributiebedrijven risicovol en niet altijd even goed bevallen.
Gedeputeerde Staten heeft al veel eerder aangegeven de Groningse aandelen ESSENT te willen verkopen om de waarde te verzilveren. Daarin is de provincie afhankelijk van wetswijzigingen en dat blijkt een langdurig proces met voorlopig een ongewis einde. GroenLinks is geen voorstander van privatisering van dergelijke nutsbedrijven, maar realiseert zich tegelijkertijd dat via de verkoop van bedrijfsonderdelen er evenzeer een verzilvering van de waarde plaats kan vinden, terwijl het energiebedrijf publiek eigendom blijft. Als de berichten kloppen, kan er voor de provincie Groningen al snel 200 miljoen Euro's mee zijn gemoeid.
GroenLinks beseft dat de provincie Groningen een relatief kleine aandeelhouder is en voor het uitkeringsbeleid afhankelijk is van andere aandeelhouders. De provincie Brabant is met 35 % de grootste speler en daarom wil Groenlinks van het College weten in hoeverre er met andere aandeelhouders is gesproken over deze kwestie of zal worden gesproken.
Voor eventuele toelichting kunt u terecht bij Wiebe van der Ploeg: 06-51329515
---- --