Provincie Groningen

Energieconvenant Groningen jaar verlengd 16 juni 2006

De partners van het Energieconvenant Groningen (provincie Groningen, gemeente Groningen, Gasunie Trade & Supply, Nuon en Shell Solar) hebben besloten het samenwerkingsverband een jaar te verlengen. De belangrijkste redenen zijn dat de partners tevreden zijn over de concrete resultaten die deze samenwerking oplevert en dat veel projecten nog doorlopen tot in 2007.

Een aantal projecten van het Energieconvenant Groningen is afgerond, maar het grootste deel is op dit moment nog volop in uitvoering. Voorbeelden van die projecten zijn 'proefproject met kleinschalige windenergie', energie in Meerstad, CV-optimalisatie (waterzijdig inregelen) in Noord-Nederland, diverse warmtepompen- en zonne-energieprojecten en het succesvolle project Wonen++, waarbij huiseigenaren voorlichting krijgen en aan de slag gaan met energiebesparende maatregelen in hun woning.

Aan het uitvoeringsprogramma van 2006 zijn de volgende projecten toegevoegd (en hebben aanvullende financiering vanuit het Energieconvenant ontvangen):

* warmtepompen Wold & Waard (Zuidhorn en Marum);
* praktijktest virtuele energiecentrale (met micro-wkk's);
* opstellen subsidieaanvraag voor een energiebesparingproject voor lage inkomens (TELI, ministerie van VROM).

Het warmtepompenproject van woningbouwcorporatie Wold & Waard maakt mogelijk dat op drie locaties warmtepompen kunnen worden geplaats, waarbij Wold & Waard ervaring willen opdoen om warmtepompen structureel in projecten in te zetten. Deze drie locaties verschillen in schaalgrootte, waardoor Wold & Waard brede ervaring op dit vlak kan opdoen.

In 2006 zullen de verschillende onderzoeken en grondboringen plaatsvinden. Bij gebleken geschiktheid vindt in 2007 realisatie plaats.De praktijktest met de virtuele energiecentrale heeft als doel om te zien of het centraal beheren en aansturen van een netwerk van vijf micro-wkk's kan zorgen voor het optimaal inspelen op de vraag naar energie.

De micro-wkk is de opvolger van de HR-ketel en levert naast warmte ook stroom. Dit apparaat zal in de nabije toekomst in huizen komen te hangen als vervanging van de verwarmingsketel. De micro-wkk wordt ook wel thuiscentrale genoemd, omdat hij net als een energiecentrale elektriciteit én warmte levert, met het verschil dat beide direct in huis kunnen worden gebruikt. Deze praktijktest kan de opmaat worden naar een grootschalige inzet van gekoppelde en centraal aangestuurde micro-wkk's en eventueel andere energiebronnen om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Dit project zal worden uitgevoerd in de provincie Groningen.

De subsidieaanvraag voor het project energiebesparing bij lage inkomens wordt opgesteld in samenwerking met een groot aantal Groningse gemeenten. Wanneer deze subsidie energiebesparing lage inkomens (TELI) wordt toegekend, kan een project worden gestart waarin huizen worden voorzien van kleine energiemaatregelen en bewoners energieadvies ontvangen. Vanuit de provinciale staten en de gemeenteraad van Groningen is de wens geuit om een dergelijk project op te zetten.

Energieconvenant Groningen
Het Energieconvenant Groningen is een samenwerkingsovereenkomst van de provincie Groningen met Gasunie, de gemeente Groningen, Nuon en Shell Solar. Het doel van dit convenant is het realiseren van projecten op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Dankzij samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven kunnen projecten snel worden opgepakt. De provincie Groningen is initiatiefnemer.

Het Energieconvenant Groningen sluit goed aan bij de doelstelling van de provincie Groningen om een evenredige bijdrage te leveren aan het nakomen van de internationale afspraken over het terugdringen van de CO2-emissie als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen (Koyotodoelstelling).

Kijk op www.energieconvenantgroningen.nl voor meer informatie over het Energieconvenant Groningen.


16 juni 2006