Gemeente 's-Hertogenbosch

16-06-2006
College presenteert verordening voor individuele verstrekking WMO

Wvg, Welzijnswet en hulp bij het huishouden gaan op in nieuwe wet

De gemeente is al enige tijd de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan het voorbereiden. In februari 2006 is een beleidskader Maatschappelijk ontwikkeling vastgesteld, dat maatgevend is voor het nog te ontwikkelen beleidsplan Wmo. Dit plan presenteert het college in het voorjaar van 2007. Per 1 januari 2007 treedt (mits de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel) de Wmo in werking en wordt de gemeente verantwoordelijk voor allerlei vormen van ondersteuning die mensen nodig hebben om langer zelfstandig te kunnen wonen en leven. Vaak zijn dat individuele verstrekkingen (het zogenaamde vangnet), maar het kan in de Wmo ook gaan om het inrichten van één loket voor alle aanvragen. De gemeente verzorgt nu al deels deze voorzieningen: rolstoelen, woon-en vervoersvoorzieningen (huidige Wvg voorzieningen). Toegevoegd worden het uitvoeren van de Welzijnswet en de hulp bij het huishouden, beter bekend als thuiszorg. Deze laatste neemt de gemeente over van het Zorgkantoor. Groot voordeel van de Wmo is dat deze onderdelen beter op elkaar en op de plaatselijke omstandigheden kunnen worden afgestemd. Het college presenteert nu een verordening, waarmee het verstrekken van deze voorzieningen wordt geregeld, zonder al teveel rompslomp voor de klant. De gemeenteraad neemt hierover in september een beslissing en dan start de publieksvoorlichting; via bijeenkomsten in wijken, nieuwsbrieven, persoonlijke brieven, internet etc. wordt de doelgroep geïnformeerd.

Veranderingen
Het gemeentebestuur gaat voor een actieve samenleving. Meedoen staat daarin centraal. Meedoen van álle inwoners aan álle facetten van de samenleving. Sommige mensen kunnen dat niet op eigen kracht en moeten daarbij worden geholpen. Door familie, vrienden of buurtgenoten, en door welzijnsinstellingen zoals buurthuizen, ouderenadviseurs en maatschappelijk werk. Als dit niet voldoende is, is er ondersteuning vanuit de gemeente. Maar ook solidariteit en draagkracht naar draaglast zijn leidend bij het verder invullen van het Bossche beleid. Het college wil ervoor zorgen dat er zo min mogelijk een beroep wordt gedaan op deze individuele voorzieningen. Dat betekent dat de gemeente ook moet zorgen voor faciliteiten, die voor mensen met beperkingen bruikbaar zijn en hen de mogelijkheid biedt zelfstandig te blijven functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om toegankelijke en aangepaste woningen of toegankelijk vervoer zodat ook deze groep kan blijven meedoen in de samenleving.

Voor de inwoners waarvoor meedoen niet mogelijk is, wil het college een goed verstrekkingenbeleid voeren. In de nieuwe verordening blijven de huidige Wvg-verstrekkingen nagenoeg ongewijzigd overeind. Wel wordt voortaan rekening gehouden met de hoogte van het inkomen (eigen bijdrage) en krijgen mensen de keuze tussen een voorziening in natura, bijvoorbeeld een rolstoel, of een geldbedrag (persoonsgebonden budget) om de rolstoel zelf aan te schaffen. Dat is nieuw in vergelijking met de huidige Wvg. Voor de hulp bij het huishouden wil het college ook een keuze bieden tussen een voorziening in natura (thuiszorg) of een persoonsgebonden budget. Het college wil de hulp bij het huishouden gaan aanbesteden. Mogelijk wordt de hulp dan verzorgd door een andere organisatie dan nu het geval is. Voor inwoners die nu gebruikmaken van een Wvg voorziening is 2007 een overgangsjaar en voor hen blijft tijdens dat jaar alles bij het oude. Ook voor de hulp bij het huishouden blijven de bestaande rechten voorlopig overeind tot het moment waarop iemand opnieuw medisch wordt geïndiceerd. Vanaf dat moment geldt de nieuwe verordening.