Voedingcentrum

Oproep: geen fastfood op elke straathoek

16 juni 2006

Het Voedingscentrum heeft de overheid opgeroepen om een strenger vestigingsbeleid te voeren voor fastfood- en afhaalrestaurants. Overgewicht neemt toe, bijna de helft van de mannen en bijna veertig procent van de vrouwen is al te zwaar. Om het tij te keren is het essentieel dat de overheid en het bedrijfsleven consumenten helpen om de gezonde keuze te maken. Het Voedingscentrum ondersteunt daarom de actie âGeen fasfoodstrip in Amsterdam Zuid-Oostâ van IENS. Ongezond fastfood mag een lekker verse boterham uit de broodtrommel niet verdringen. Niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland.

De actie richt zich tegen de komst van 4 fastfoodrestaurants op een strategische locatie tussen bedrijventerreinen, ov-knooppunten en de snelweg. Werknemers uit de omgeving komen zo onnodig in de verleiding om hun toevlucht te nemen tot vette snacks. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat juist mensen die meer dan tweemaal per week in een fastfood-restaurant eten, meer vet opslaan dan mensen die minder dan één keer per week fastfood eten. De frequente fastfood-eters kwamen gemiddeld 4,5 kilo meer aan dan de groep die dit minder dan één keer per week deed. De fastfood-eters hadden daarnaast een duidelijk verhoogd risico op diabetes type II.

Fastfood: geen gewoonte, maar uitzondering
Het Voedingscentrum wil consumenten ervan overtuigen dat het eten van fastfood en ander calorierijk eten geen gewoonte, maar uitzondering moet zijn. Daarbij is het verstandiger om vette snacks ter vervanging van een maaltijd te eten en niet als tussendoortje. Als mensen toch een dag meer eten dan zij verbranden, is het verstandig om dit meteen te compenseren door een dag minder te eten en meer te bewegen. Het succes van de Balansdag wijst erop dat veel mensen deze boodschap ter harte nemen. Onnodige verleiding draagt niet bij aan deze positieve ontwikkeling.

Restrictief vestigingsbeleid
Het voorkomen van overgewicht is een speerpunt voor het Voedingscentrum. In het Masterplan Overgewicht staan aanbevelingen voor bedrijfsleven en overheid om hier een bijdrage aan te leveren. Het vestigingsbeleid staat hierin als hoge prioriteit vermeld. Laagdrempelig aanbod dichtbij de consument verhoogt de consumptie van fastfood en afhaalmaaltijden. Dit blijkt o.a. in Australië en de Verenigde Staten. Het Voedingscentrum is er daarom een groot voorstander van dat gemeenten een restrictief beleid voeren t.a.v. het toekennen van vestigingsvergunningen, mede in het kader van hun gemeentelijke gezondheidsbeleid. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor fastfood vestigingen bij scholen en op stations!