Den Haag, 16 juni 2006
Vragen van de leden Timmermans (PvdA) en Van Baalen (VVD) aan de Minister van Buitenlandse Zaken
over de staat van de democratie in Rusland.
1. Kent u het rapport 'Nations in Transit 2006' van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House, waarin men tot de conclusie komt dat de democratie en de mensenrechten in Rusland steeds meer onder druk komen te staan?
2. Zo ja, deelt u de conclusie van dit rapport dat Rusland steeds minder vrij wordt doordat de staat de pers breidelt, oppositiepartijen uitsluit en non gouvernementele organisaties (ngo's) het werken nagenoeg onmogelijk maakt?
3. Deelt u tevens de conclusie van het rapport dat het meest opvallende aspect van democratische achteruitgang in 2005 de wijze was waarop de staat voortdurend het gehele politieke leven in Rusland stuurde en beheerste, waarbij niet alleen de media steeds meer onder staatstoezicht werden gebracht, maar ook het rechtssysteem, het kiesstelsel en maatschappelijke organisaties voortdurend met staatsbemoeienis werden geconfronteerd?
4. Deelt u ook de conclusie dat met name de wijze waarop verkiezingen worden georganiseerd een democratische achteruitgang te zien geeft, omdat het voor oppositiekandidaten steeds moeilijker wordt aan verkiezingen mee te doen, de rol van de oppositie in het parlement is gemarginaliseerd en oppositiepartijen veel minder staatssteun krijgen dan Kremlin getrouwe partijen? Wat vindt u voorts van de beschuldiging in het rapport dat Rusland de Helsinki Akkoorden schendt door slechts selectief verkiezingswaarnemers toe te laten en door na iedere verkiezing het hele systeem in het voordeel van de machthebbers te 'fine tunen'?
5. Bent u het eens met de zeer positief getoonzette passage in het rapport over de veerkracht van Russische NGO's en het toenemende belang van maatschappelijke organisaties die opkomen voor democratie en mensenrechten? Zo ja, is het dan niet zorgelijk dat de eerder dit jaar aangenomen wet op de NGO's de staat de mogelijkheid geeft onwelgevallige NGO's aan te pakken en te verbieden? Hoe groot acht u de kans dat Rusland overgaat tot het verbieden van NGO's zodra de machthebbers zich niet meer beperkt voelen door de huidige voorzitterschappen van de G-8 en de Raad van Europa?
6. Is het niet buitengewoon zorgelijk dat van alle landen in transitie alleen Rusland en de dictaturen Belarus en Turkmenistan in het rapport achteruitgang laten zien in het democratiseringsproces, al was het maar omdat het steeds verder wegzakken van de democratie in Rusland zonder enige twijfel invloed zal hebben op democratiseringsprocessen in alle buurlanden, waaronder Oekraïne, dat rechtstreeks aan de EU grenst?
7. Deelt u onze mening dat het zeer te betreuren valt dat democratie en mensenrechten steeds lager op het prioriteitenlijstje van de EU-Rusland dialoog terecht zijn gekomen? Bent u bereid zich ervoor in te zetten om de huidige Russische voorzitterschappen van G-8 en Raad van Europa te benutten om een nieuwe impuls te geven aan de dialoog van de EU met Rusland over democratisering, mensenrechten en rechtsstaat?
8. Welke mogelijkheden ziet u verder om ook in de Raad van Europa deze kwestie aan de orde te stellen? Is de indruk juist dat met name in de Raad van Europa steeds grotere aarzelingen bestaan om mensenrechtenschendingen van Rusland aan de orde te stellen? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u hier iets tegen te doen? Zo nee, waarom wordt voorzitter Rusland door de andere lidstaten dan nooit aangesproken op de schending van mensenrechten en de problemen met democratisering en de rechtsstaat?
Met vriendelijke groet,
Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting
Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 104
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl
The Moscow Times van 16 juni 2006
Partij van de Arbeid