Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 24 2006

verleende kapvergunning

Perceel
Omschrijving Herplantplicht

Mook

Rijksweg 51 3 platanen en 1 esdoorn nvt

Groesbeekseweg 24 1 japanse kers nvt

Inzage: 13 juni 2006 t/m 25 juli 2006

Inspraakmogelijkheden:


· bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode


· voorlopige voorziening na indiening van bezwaarschrift bij Rechtbank Arrondissement Roermond, Postbus 950,

6050 AZ Roermond

Nadere informatie: bureau BOR, tel. 024-6969157.

Verleende lichte vergunningen, verzonden 2 juni 2006

Bouwadres Omschrijving

Mook:

Hijlekamp 1 uitbreiden woonhuis

Weigering bouwaanvraag, verzonden 1 juni 2006

Adres Omschrijving

Mook:

Kerkstraat 48 bouw 20 appartementen

Alle onderstaande vergunningen zijn verzonden op 9 juni 2006

Verleende lichte bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving

Mook :

Romeinenstraat 15 uitbreiden woonhuis

Molenhoek:

Middelweg 50 uitbreiden woonhuis en vervangen raamkozijnen

Plasmolen:

Riethorsterweg 35 vervangen paardestal en plaatsen carport

Verleende reguliere bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving

Mook :

Lindeboom 32 uitbreiden woonhuis

Karolingenstraat 83 uitbreiden woonhuis

Verleende sloopvergunningen

Sloopadres Omschrijving

Mook:

Bovensteweg 56 verwijderen asbesthoudende dakbedekking van een loods

Nabij Mendozaweg sloop één ondergrondse pompput

Plasmolen:

Rijksweg 142 sloop 5 ondergrondse pompputten

Inzageperiode: met ingang van verzenddatum

Reactiemogelijkheden:


- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum


- voorlopige voorziening bij Rechtbank Roermond, Postbus 950,

6040 AZ Roermond, na indiening van bezwaarschrift bij het gemeentebestuur.

Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

Aanvraag bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving

Mook :

Mortel 3 wijzigen materialisering dakkapel en de hoogte en vooraanzicht van de aanbouw

Verbindingsweg 4 vergroten garage/atelier

Molenhoek:

Singel 79 uitbreiden woonhuis

Middelaar:

Kampweg 4 tuinhuisje

Heikantseweg 52 tuinhuisje

Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

..

Gemeente ontwikkelt visie op Wmo

De commissie Samenlevingszaken stemde op 16 mei in met het plan van aanpak voor de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Mook en Middelaar. Dit plan leidt er onder andere toe dat de gemeenteraad eind september een Verordening Wmo kan vaststellen. Voor het zover is ontwikkelt de gemeente, samen met de Klankbordgroep Wmo, een visie op de Wmo.

Inmiddels is de eerste fase gestart: het inventariseren van de organisaties en voorzieningen in de gemeente op het gebied van welzijn, wonen en zorg. Ook vraagt de gemeente de belanghebbenden om hun mening over beleid en uitvoering van de Wmo. Uiteindelijk komen de resultaten van deze fase in een visienota. De Klankbordgroep Wmo en de commissie Samenlevingszaken zullen hierop reageren. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om op 31 augustus aanstaande de visie op de Wmo formeel vast te stellen. Deze dient dan als uitgangspunt voor de Verordening Wmo.

De Klankbordgroep Wmo zoekt nog burgerleden. Als u wilt meepraten en meedenken over de Wmo en u bent niet verbonden aan een organisatie of belangenvereniging dan kunt u zich opgeven als kandidaatlid bij Wim Vos, projectleider Wmo, e-mail: infowmo@mookenmiddelaar.nl.

Raads,- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis.

Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de vergadering reageren op voorstellen. Bij commissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

Commissie Grondgebied

Woensdag 14 juni 2006, 19.30 uur

Op de agenda onder meer:

Presentatie voorgenomen herontwikkeling Hotel de Plasmolen, Samenwerkingsovereenkomst met Woonmaatschappij Maasland inzake centrumplanontwikkeling Mook, Informatie over POL, Adviezenlijst d.d. 18 mei 2006, Ingekomen stukken en mededelingen.

Commissie Samenleving

Donderdag 15 juni 2006, 19.30 uur

Op de Agenda onder meer:

Aanpassing verordeningen WWB, Aanpassing verordening Wvg, Concept-reglement werkgroep, Voorzet DGP voor concept-raadsagenda, Stelselherziening onderwijsbegeleiding, Raadscommissie bestuurlijke samenwerking en eventueel raadsvoorstel, Adviezenlijst d.d. 16 mei 2006, Ingekomen stukken en mededelingen.

Commissie Begroting en Rekening

Wegens het ontbreken van agendapunten vind de vergadering van de commissie Begroting en Rekening op 15 juni geen doorgang.

..

Natuurpark 'de Zandberg'

Donderdag 1 juni heeft burgemeester Hanselaar van Loevezijn samen met de heer Rootert van Nazorg Limburg natuurpart de Zandberg officieel geopend. U vindt dit park op de voormalig stortplaats aan de Groesbeekseweg te Mook. Op een hoogte van bijna 60 meter boven NAP hebt u een prachtig uitzicht!

Geschiedenis

De naam van dit natuurpark zegt het al min of meer: dit is een zand- en grintgroeve geweest. 'De Zandberg', zoals deze plek in de volksmond heet, maakte in het verleden deel uit van de stuwwal die 150.000 tot 200.000 jaren geleden in de toenmalige ijstijden in deze streek is gevormd.

'De Zandberg' was vroeger ook een onderdeel van de Mookerheide. Toen hier in 1574 de roemruchte veldslag plaatsvond strekte dit heidegebied zich uit van Plasmolen in het zuiden tot aan de stadswallen van Nijmegen in het noorden.

In de vorige eeuw is zo'n veertig jaar lang op deze plek zand en grint gewonnen. Ruim twintig jaar werd het zand voornamelijk gebruikt door de toenmalige Mookse steenfabriek 'Graaf Lodewijk'. Daarna zijn het zand en grint o.a. verwerkt voor de aanleg en het onderhoud van wegen; het zand werd ook voor de woningbouw gebruikt.

Tijdens de afgravingen zijn hier allerlei geologisch interessante afzettingen uit de ijstijden ontdekt, waaraan diverse wetenschappelijke publicaties zijn gewijd.

Van 1963 tot 1994 was de groeve in gebruik als stortplaats van huishoudelijk afval. Het vuil werd afgedekt met zand uit de afgraving. Na de sluiting is op de vuilnisbelt een bovenafdichting aangebracht, bestaande uit een waterdichte folie en een grondlaag van gemiddeld ruim 1½ meter dikte. Deze afdichting voorkomt dat er hemelwater in het onderliggende vuil doordringt. Een drainagesysteem zorgt voor de afvoer van het water naar een bezinkvijver aan de rand van het park.

Het methaangas, dat zich in de afgedekte vuilnisberg vormt, wordt afgevoerd naar de gasverwerkingsinstallatie bij de ingang van het park. Deze installatie zorgt ervoor dat hieruit elektriciteit kan worden gewonnen.

Het beheer van 'de Zandberg' is, net als van andere gesloten stortplaatsen in deze provincie, in handen van Nazorg Limburg BV. Deze organisatie zorgt voor een periodieke controle van de afdichtingslaag en houdt de kwaliteit van het grondwater in de gaten.

Natuur- en wandelpark.

De afwerking van de stortplaats en de parkaanleg zijn ook qua hoogteverschillen zodanig vormgegeven dat een harmoniërend geheel met de omgeving is ontstaan, terwijl toch de 'menselijke hand', die hier de afgelopen eeuw heeft ingegrepen, zichtbaar is gebleven.

Het park is ingezaaid met grassen en kruiden en er zijn struiken en bomen geplant, zoals brem, kardinaalsmuts, krentenboom, meidoorn en sleedoorn, berk en inlandse eik. Op plekken waar bomen staan is een dikkere grondlaag aangebracht, om te voorkomen dat wortels van deze bomen de afdichtingsfolie beschadigen.

'De Zandberg' is na de afwerking lange tijd afgesloten geweest om de ondergrond goed te laten stabiliseren en de begroeiing voldoende stevig te laten worden. Intussen is het een belangrijk gebied geworden voor de fauna, er leven bijvoorbeeld grote aantallen muizen, insecten en kleine zangvogels. Hierdoor is het een prima foerageergebied voor verschillende roofvogels en voor o.a. de das.

Door het park loopt een wandelroute, die ook aansluit op de nabijgelegen Herrendalroute en tevens de vlakbij staande uitzichttoren passeert. Her en der zijn in het park picknickplaatsen ingericht.

Voor het onderhoud van de natuurlijke vegetatie grazen hier regelmatig schapen. Loslopende honden zijn in het park dus niet toegestaan.

Oefeningen in gaten dichten in dijken

Dinsdagochtend 20 juni 2006 oefent Waterschap Rivierenland het sluiten van twee coupures in Nijmegen en één in Mook. De coupure in Mook bevindt zich ter hoogte van het spoorwegviaduct.

Coupures zijn doorgangen voor verkeer en voetgangers in de dijk. Bij hoogwater sluit het waterschap deze gaten in de dijk, zodat het gebied erachter veilig is voor het rivierwater. Af en toe oefenen is nodig om goed voorbereid te zijn op hoog water. De oefeningen betreffen o.a. het plaatsen van de balken om de coupures te sluiten en de aanvoer en de controle van de benodigde materialen. Deze materialen zijn bij hoogwater onmisbaar voor een goede bescherming tegen het water.

Tijdens de oefening zal het verkeer enige hinder ondervinden. De gemeente Mook en Middelaar treft de benodigde verkeersmaatregelen. Naar verwachting zijn de oefeningen uiterlijk aan het einde van de ochtend afgerond.

Berichttype Inforubriek Ter Sprake