Hulpgoederen voor slachtoffers aardbeving in de winkel

Care nederland

Begin volgende week begint CARE op Midden-Java met het zogenaamde Market-based Relief Programme. Een programma waarbij, tegen inlevering van bonnen, via de lokale middenstand hulpgoederen kunnen worden betrokkenen. Het systeem geeft mensen de mogelijkheid om naar individuele behoefte een hulppakket samen te stellen en voorkomt dat zij artikelen krijgen die niet nodig zijn. Door gebruik te maken van de lokale middenstand wordt tevens een eerste stap gezet naar normalisatie van het dagelijkse leven. Op dit moment wordt de lokale middenstand bevoorraad en worden de bonnen gedrukt.

Het na de tsunami van 2004 door CARE in Aceh geĂŻntroduceerde distributiesysteem werkt met twee soorten bonnen. Met de voedselbon kunnen de mensen bij een voorbestemde winkel hun maandrantsoen rijst, plantaardige olie, ingeblikte vis, mungbonen en zout ophalen. Met de andere bon kan voor de tegenwaarde daarvan ($ 5,00 per persoon) een keuze worden gemaakt uit een assortiment van artikelen, zoals: zeep, waspoeder, tandpasta, tandenborstels, zakdoeken en bh's. De bon kan echter ook worden gebruikt voor groente, fruit en eieren.

CARE heeft inmiddels ook een mobiele kliniek operationeel in het subdistrict Prambanan Klaten en is begonnen met het op grote schaal distribueren van dekens, zeildoek en middelen om verontreinigd water te zuiveren.

Ondanks alles is de hulpverlening ontoereikend. Gisteren hebben zes internationale hulporganisaties, waaronder CARE, een persbericht doen uitgaan waarin zij melden dat er onvoldoende geld is om de aardbevingslachtoffers op Midden-Java te helpen. De Nederlander Johan Kieft meldt daarin: 'Het aantal daklozen en de schade is vergelijkbaar met die in Aceh na de tsunami van 2004. De sanitaire voorzieningen zijn verwoest en de mensen slapen buiten tussen het vuil. In sommige dorpen verspreiden besmettelijke ziektes zich schrikbarend snel. We doen wat we kunnen. Maar als we niet snel de middelen krijgen om iedereen te helpen, dan zal de situatie alleen maar verslechteren.'

Johan Kieft is assistent landendirecteur van CARE Indonesia en heeft de leiding over het CARE noodhulpteam dat op Midden-Java actief is. Hij was ook nauw betrokken bij de hulpverlening aan de slachtoffers van de tsunami van 2004 in Aceh. Zijn woorden worden bevestigd door een zeer recent rapport van de Wereldbank: siteresources.worldbank.org/INTINDONESIA/Resources/226271-1150196584718/PackageJune13,HIRES,FINAL.pdf (komma's vervangen door underscores). Hierin wordt de schade van de aardbeving van 27 mei geschat op ruim $ 3,1 miljard. Het aantal verwoeste huizen bedraagt 154.000 en nog eens 260.000 raakten beschadigd. Naar schatting 1,5 miljoen mensen zijn dakloos.


---