Unicef



Afrikaanse kinderen op grote schaal slachtoffer van geweld 16 juni 2006, Nairobi/Dakar - Zestien jaar geleden is 16 juni uitverkozen tot de Dag van het Afrikaanse Kind. In 1976 kwamen scholieren in het township Soweto in Zuid-Afrika in opstand tegen het apartheidsregime en Afrikaanse leiders wilden deze gebeurtenis elk jaar op 16 juni herdenken. Maar de problemen die het Afrikaanse continent vandaag de dag kent, overschaduwen het verleden. Afrika kampt bijvoorbeeld met een groot geweldsprobleem, waar met name kinderen onder lijden.

Thuis, op scholen en in tehuizen worden kinderen geconfronteerd met lichamelijk, emotioneel en seksueel geweld. Vaak treedt de politie hardhandig tegen straatkinderen op. Als kinderen werken, gebeurt dat in veel gevallen onder gevaarlijke omstandigheden. Ze zijn daarnaast op hun werk veelal het slachtoffer van uitbuiting en misbruik.

Elk jaar worden in Afrika ongeveer drie miljoen vrouwen en meisjes besneden, een gewoonte die niet alleen voor henzelf maar ook voor hun kinderen gevaarlijk is. In West- en Centraal-Afrika worden jaarlijks duizenden kinderen verhandeld.

Verkrachtingen zijn gewoon Conflicten, extreme armoede en hiv/aids werken seksueel geweld tegen kinderen in de hand. Mannen met hiv/aids denken dankzij een wijdverbreid bijgeloof dat ze weer beter worden als ze met een maagd seks hebben. Seksueel geweld wordt ook als oorlogswapen gebruikt. In de Democratische Republiek Congo zijn verkrachtingen een 'gewoon' verschijnsel. In Zuid-Afrika is dat niet anders; in vier van de tien verkrachtingszaken in 2005 waren kinderen het slachtoffer. In Kenia heeft 46 procent van de vrouwen in haar kindertijd te maken gehad met seksueel geweld. In dit land verliest een op de vier meisjes tussen de 12 en 24 jaar door geweld haar maagdelijkheid.

Per Engebak, regionaal Unicef-directeur van Oost- en Zuidelijk Afrika: "Deze cijfers vormen slechts het topje van de ijsberg. Uit angst voor represailles en de gewoonte om het onderling te regelen, worden verkrachtingen vaak stilgehouden. Daardoor kan dit probleem gewoon voortwoekeren."

Slachtoffers worden daders

Maar deze misdaden hebben grote gevolgen. Kinderen die het slachtoffer worden van geweld, kunnen later zelf daders worden. Als dat gebeurt, hebben maar weinig landen de middelen om deze kinderen weer op het rechte pad te brengen. "Als kinderen in gevangenissen worden opgesloten, komen ze in een wereld vol lichamelijk en geestelijk geweld terecht," zegt Esther Guluma, regionaal Unicef-directeur van West- en Centraal-Afrika. "In plaats van dat deze kinderen beschermd worden en hulp krijgen, worden ze in de steek gelaten."

VN-rapport over geweld
In oktober 2006 zullen de Verenigde Naties een onderzoek naar de mate waarin kinderen wereldwijd lijden onder geweld publiceren. De onderzoekers geven een overzicht van de stand van zaken en doen daarnaast aanbevelingen voor preventieve maatregelen en voor een goede hulpverlening.

In Afrika heeft een aantal landen al initiatieven genomen om het geweld binnen hun grenzen te verminderen. In Kenia wordt op nationaal niveau actie gevoerd om geweld tegen kinderen te stoppen. In Ghana moeten onderwijzers en andere werknemers op scholen zich houden aan een gedragscode om (seksueel) geweld tegen leerlingen te voorkomen. In Zuid-Afrika helpen opvangcentra kinderen die het slachtoffer zijn van verkrachtingen; sommigen zijn pas drie maanden oud. Unicef steunt een dergelijk project in Sierra Leone. In een aantal West-Afrikaanse landen zijn plannen ontwikkeld om te voorkomen dat kinderen worden verhandeld. Slachtoffers van mensenhandelaren krijgen daarnaast hulp bij hun terugkeer naar huis.

Meer over het VN-onderzoek: www.violencestudy.org