Ingezonden persbericht
Wereldprimeur in academisch ziekenhuis Maastricht
Maagoperatie via slokdarm
Maastricht - 1 op de 10 Nederlanders heeft er last van: maagzuur dat via de maagingang terug de slokdarm invloeit. Bij 1 op de 1000 Nederlanders leidt dat tot serieuze gezondheidsklachten, die een operatieve ingreep rechtvaardigen. Deze anti-refluxoperatie (de zogeheten Nissen-fundoplicatie) gebeurt op dit moment nog door middel van een buikoperatie of via sleutelgatchirurgie (laparascopisch, eventueel met een robot). Als eerste ziekenhuis in de wereld heeft het academisch ziekenhuis Maastricht 16 juni 2006 een chirurgisch instrument in gebruik genomen waarmee deze ingreep via de slokdarm uitgevoerd kan worden. De introductie van deze nieuwe technologie markeert een nieuw tijdperk, waarin chirurgen en internisten intensiever samenwerken op het grensvlak van hun disciplines.
Vrijdag 16 juni voerde een team van twee chirurgen en twee gastro-enterologen van het azM de eerste klinische endoluminale fundoplicaties uit. Dit gebeurde in aanwezigheid van Professor Guy-Bernard Cadière die de ingreep eerder al in Brussel uitvoerde, toen deze nog in experimentele fase verkeerde. Cadière voerde ook de eerste robotoperatie uit en is een autoriteit op het gebied van minimaal invasieve chirurgie. Het azM-team volgde vorige week een training in Seattle (V.S.) en bestaat uit de chirurgen dr. Nicole Bouvy en dr. Ronald van Dam en de gastro-enterologen dr. Wim Hameeteman en dr. Ger Koek.
Het grote voordeel van deze techniek is dat de kans op complicaties klein is. Verklevingen, bloedingen en wondinfecties behoren tot het verleden en de patiënt herstelt sneller. Bovendien wordt de natuurlijke vorm van de overgang van de slokdarm naar de maag hersteld. Bij de conventionele technieken ontstaan hier vaak problemen: het voedsel zakt niet goed naar de maag of de patiënt kan niet meer boeren of overgeven. De nieuwe techniek kent deze nadelen niet.
Patiënten die vaak last hebben van terugvloeiend maagzuur leiden aan Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Behalve 'zuurbranden' behoren ook slikproblemen, braakneigingen en misselijkheid, heesheid, pijn op de borst en zelfs astma-achtige klachten tot mogelijke symptomen. Risico's die chronische patiënten lopen zijn onder meer beschadigingen aan de slokdarm, een verhoogde kans op slokdarmkanker, keel, neus, oor en tandproblemen.
In 2005 werd er in Nederland voor bijna 300 miljoen euro aan maagzuurremmers voorgeschreven (bron: www.gipdatabank.nl). Volgens gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen zijn maagmiddelen na middelen voor hart en vaten en middelen als antidepressiva, slaapmiddelen en pijnstillers de meest voorgeschreven medicijnen (bron: www.sfk.nl). De verwachting is dan ook dat de kosten van de ingreep voor een individuele patiënt binnen 1 tot 2 jaar terugverdiend zijn.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Achtergrondinformatie en links zijn te vinden op http://www.azm.nl/ef
Ingezonden persbericht