Meer dan 10.000 mensen ontvluchten geweld in Tsjaad

Artsen zonder grenzen

Meer dan 10.000 mensen ontvluchten geweld in Tsjaad

Um Dukhum, West Darfur, 16 juni 2006 - Meer dan 10.000 mensen zijn sinds begin mei vanuit het zuidoosten van Tsjaad naar Darfur in Sudan gevlucht, meldt Artsen zonder Grenzen. De meeste vluchtelingen zijn Tsjadisch, maar velen zijn Sudanese vluchtelingen. Zij zijn soms drie jaar geleden al het conflict in Darfur ontvlucht, en zijn nu opnieuw verdreven.

De vluchtelingen zijn neergestreken in Um Dukhum, een klein plaatsje in Darfur bij het punt waar de grenzen van Sudan, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek samenkomen.

Het team van Artsen zonder Grenzen in Um Dukhum heeft meer dan 20 mensen met allerlei verwondingen behandeld, van schotwonden tot verwondingen door bijlen, zwaarden en ander geweld. De vluchtelingen vertellen de medewerkers van Artsen zonder Grenzen hoe gewapende mannen hun dorpen plunderden. Daarna werden hun woningen in brand gestoken. Vaak gebeurden de overvallen op klaarlichte dag. Het vee, de voedselvoorraden, geld en zelfs kleren werden meegenomen.

'De eerste aanval was het ergst, er waren meer dan honderd mannen', zegt een 25-jarige vrouw uit het dorpje Um Ladja in Tsjaad. 'Ze dreven ons bij elkaar, stalen alles en vermoordden iedereen die in de weg stond. Ze schreeuwden dat ze alle koeien zouden meenemen, en dat ze iedereen zouden vermoorden die ze op het land zouden tegenkomen. Dan zouden ze ook de kinderen ontvoeren. We zijn naar Um Dukhum gevlucht zodra we konden, want ze bleven maar terugkomen.'

Teams van Artsen zonder Grenzen hebben kort geleden tijdens een verkennende missie het aanhoudende geweld en de verdrijving van de bevolking met eigen ogen gezien. Vanwege het totale gebrek aan gezondheidszorg voor de verdreven én de lokale bevolking stuurt Artsen zonder Grenzen een mobiele kliniek naar het getroffen gebied.

'We doen wat we kunnen, maar de ervaring uit het verleden is dat niet alle Tsjadische verdrevenen de grens oversteken', zegt projectcoördinator Chris Lockyear van Artsen zonder Grenzen in Um Dukhum. 'Volgens de vluchtelingen zijn veel mensen naar het binnenland van Tsjaad gevlucht, maar we weten niet hoe ze eraan toe zijn. Daarbij komt nog dat het regenseizoen aanbreekt, waardoor veel dorpjes geïsoleerd zullen raken. We moeten deze mensen nu helpen.'

De vluchtelingen verblijven in vier kampen rond Um Dukhum, waar Artsen zonder Grenzen een ziekenhuisje met 25 bedden steunt. Het team heeft de nieuwe vluchtelingen basisgezondheidszorg geboden, 5.200 kinderen ingeënt tegen mazelen en plastic zeil voor tijdelijk onderdak verzorgd.

Artsen zonder Grenzen biedt medische hulp op 17 plaatsen in Darfur en 7 plaatsen in oostelijk Tsjaad.