Gemeente Geldermalsen

Startbijeenkomst project Aanpakken

16 juni 2006 - Op 13 juni j.l. vond in het gemeentehuis te Geldermalsen de startbijeenkomst plaats van het Project Aanpakken. Het Project Aanpakken omvat een ondersteuningaanbod van de Provincie Gelderland aan gemeenten die willen komen tot lange termijn beleid op het gebied van Jeugd en Veiligheid. De gemeente Geldermalsen heeft aangegeven van dit ondersteuningsaanbod gebruik te willen maken en de provincie heeft hierop positief gereageerd.

Nadat op gemeentelijk niveau een analyse is gemaakt van de huidige stand van zaken op het gebied van Jeugd en Veiligheid, vond op 13 juni j.l. de startbijeenkomst plaats. Daarvoor waren door verantwoordelijk portefeuillehouder wethouder C.J. Gradisen diverse instellingen uitgenodigd die voor de gemeente belangrijke partners zijn om te komen tot een uiteindelijk plan van aanpak. Zo waren, naast de gemeentelijke ambtenaren leerplicht, lokaal onderwijsbeleid en jeugd- en jongerenbeleid, aanwezig:

Politie
Directies van scholen
Algemeen Maatschappelijk Werk
De Grift, Gelders centrum voor verslavingszorg Mozaïek, jongerenwerk
Osmose, Stichting voor Maatschappij en Onderneming Bureau Integrale Veiligheid Rivierenland
Spectrum, Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling in Gelderland
Stichting Amal (Marokkaanse gemeenschap)

In de persoon van mevrouw J.C. Brosky was ook de commissie Samenleving tijdens de bijeenkomst vertegenwoordigd.

Doel van de startbijeenkomst was de probleemstelling op het gebied van jeugd en veiligheid helder te krijgen en om mogelijk eerste oplossingsrichtingen te bespreken.

Onder leiding van dagvoorzitter Peter van Grunsven van Spectrum en met waardevolle inbreng van de projectleider Aanpakken van de Provincie Gelderland, Hans Platenburg en Önder Gürsus, begeleider van de Stichting Osmose werd er aan de hand van een vijftal prikkelende stellingen levendig gediscussieerd. Nadat alle aanwezigen commentaar hadden gegeven op de stellingen volgde een tweede ronde waarin mogelijke eerste oplossingsrichtingen werden aangedragen.

De startbijeenkomst wordt op 12 september a.s. gevolgd door een werkconferentie die de input zal moeten leveren voor het uiteindelijk op te stellen plan van aanpak. Het is de bedoeling dit plan van aanpak nog dit najaar te presenteren. Het daarin voorgestelde nieuwe beleid op het gebied van jeugd en jongeren, de veiligheid van henzelf en van hun omgeving wordt dan ter beoordeling en besluitvorming voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad waarna het naar verwachting al in het voorjaar van 2007 operationeel kan worden.